to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ήττα για τη Ν.Δ. το σκεπτικό του ΣτΕ για τις άδειες

Η δωρεάν παροχή δημόσιων αγαθών, η χρόνια ανομία, το μπλοκάρισμα του ΕΣΡ


Για το όφελος της Δημοκρατίας, της ισονομίας και του δημοσίου συμφέροντος, η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να προχωρήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί. Η χώρα, για να είναι ευνομούμενη, θα πρέπει, έστω και έπειτα από 27 χρόνια, να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο με τρόπο νόμιμο. Σε άλλη περίπτωση ας αποφασίσουμε από κοινού ότι θέλουμε να καταχωρηθούμε στις χώρες - μπανανία, είναι κι αυτό μια πολιτική επιλογή, με ωφελημένους πάντως μόνο τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών- και μάλιστα όχι όλους.

Την πολιτική επιλογή της χώρας - μπανανία φαίνεται να έχει κάνει ώς τώρα και διαχρονικά μόνο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μετόχων των ιδιωτικών καναλιών. Δεν είναι τυχαίο ότι από την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης το 1989 μέχρι σήμερα δεν έχει ποτέ επιχειρήσει, ως κυβέρνηση, διαγωνισμό αδειοδότησης, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν τουλάχιστον έχει προσπαθήσει δύο φορές, χωρίς αποτέλεσμα βέβαια, όπως τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Η Ν.Δ. παραμένει μέχρι σήμερα σταθερά στην πλευρά της ανομίας, της μπανανίας και των χρεοκοπημένων επιχειρηματιών των μίντια, τους οποίους προσπαθεί να συντηρεί με κάθε πρόσφορο τρόπο: Ευνοϊκές ρυθμίσεις, απουσία ρυθμίσεων όταν «απαιτείται», παροχή δωρεάν των δημόσιων αγαθών, θαλασσοδάνεια κ.ο.κ.

Σοβαρή ήττα όμως για την πολιτική της Ν.Δ. στο πεδίο των ΜΜΕ, διαχρονικά και σήμερα υπό τον κ. Μητσοτάκη, αποτελεί το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ κατά το μέρος τουλάχιστον που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή. Για ποιο λόγο;

α) Γιατί η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση «παραβίασε εκ πλαγίου» το Σύνταγμα με την επίμονη άρνησή της να συναινέσει στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Αυτό λέει η απόφαση του ΣτΕ. Όπως σημειώνει, η μη συγκρότηση του ΕΣΡ (από τον Οκτώβριο του 2015 ώς τον Νοέμβριο του 2016, παρά τις προσπάθειες του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση) αποτελεί «εκ πλαγίου παραβίαση του Συντάγματος». Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Τραγάκης προανήγγειλε τον περασμένο Ιανουάριο μπλόκο από τη Ν.Δ. στο ΕΣΡ και σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές! Ήταν ακριβώς αυτή η αντισυνταγματική στάση της Ν.Δ. που οδήγησε την κυβέρνηση στη μεταφορά της αρμοδιότητας από το ΕΣΡ, που δεν υπήρχε, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ρύθμιση που επίσης όμως κρίθηκε αντισυνταγματική. Η τακτική της πολιτικής του... βουνού γρήγορα εγκαταλείφθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση όταν επικράτησαν ψυχραιμότερες φωνές, ξεκινώντας από τη συγκρότηση άλλων ανεξάρτητων αρχών.

β) Γιατί η Ν.Δ., υπό τον κ. Μητσοτάκη σήμερα, αλλά και στο παρελθόν, ποτέ δεν επεδίωξε και γι’ αυτό ποτέ δεν προκήρυξε ως κυβέρνηση διαγωνισμό για την αδειοδότηση των σταθμών. Ωστόσο, στο σκεπτικό τόσο της πλειοψηφίας, όσο και της μειοψηφίας της ολομέλειας του ΣτΕ καθίσταται απολύτως σαφές ότι, προς αποκατάσταση της νομιμότητας, είναι επιτακτική ανάγκη η ταχεία επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.

Προστασία της νομιμότητας και του δημόσιου συμφέροντος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Σε αντίθεση με τη Ν.Δ., η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού, όπως προέβλεπαν και οι προγραμματικές διακηρύξεις του κόμματος, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ήταν γνωστός ο ανηλεής πόλεμος που θα ξεκινούσαν τα κανάλια, ωστόσο η κοινωνία, γνωστό κι αυτό, τάχθηκε υπέρ των επιλογών της κυβέρνησης.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης καλεί «Κυβέρνηση, κόμματα και Ανεξάρτητη Αρχή να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». Ο Νίκος Παππάς στις παρούσες συνθήκες ζητά «γρήγορα την αδειοδότηση και τέλος στη δωρεάν εκπομπή». Ήδη, προγραμματίζεται συνάντηση με το ΕΣΡ και στη συνέχεια ρύθμιση για το μεταβατικό διάστημα ώς τη χορήγηση των αδειών. Κύριο μέλημα, η καταβολή τιμήματος για τη δραστηριότητα των σταθμών, που υπολογίζεται περί τα 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο συνολικά για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)