to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:50 | 14.01.2017

πηγή: documenta14.de/gr

Πολιτισμός

Η Κοινότητα των Απάτριδων της Πολιτικής Ετερότητας: Eκδήλωση με τον Sandro Mezzadra σήμερα στο Πάρκο Ελευθερίας

«Piraeus Port as Entry Point of Global Capitalism»: Sandro Mezzadra, Brett Neilson και Παύλος Χατζόπουλος


Η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί με live streaming. Συντονιστείτε εδώ για να την παρακολουθήσετε ζωντανά.


Η Κοινότητα των Απάτριδων της Πολιτικής Ετερότητας σας προσκαλεί σε μια βραδιά με ομιλίες και συζητήσεις με τους Sandro Mezzadra και Brett Neilson, σχετικά με την επίπτωση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και της επιμελητείας μεταφορών (logistics) στο πλαίσιο της διακίνησης αγαθών και ανθρώπινων σωμάτων στη Μεσόγειο. Μετά από χρόνια ερευνών σχετικά με τα ολοένα αυξανόμενα σύνορα ως χαρακτηριστικό του σύγχρονου παγκόσμιου καπιταλισμού, οι Mezzadra και Neilson επικεντρώνονται σήμερα στην εξελισσόμενη μεταμόρφωση του λιμανιού του Πειραιά μετά τη συμφωνία παραχώρησής του στην κινεζική εταιρεία COSCO. Στο Πάρκο Ελευθερίας, σε διάλογο με τον Παύλο Χατζόπουλο, εξερευνούν το νέο υπόδειγμα κινητικότητας που προκύπτει από τη λεγόμενη επανάσταση της επιμελητείας στη δεκαετία του 1960, όπως ενσαρκώνεται από το λιμάνι ως επίκεντρο της νεοαποικιακής παραγωγής, καθώς και από το κοντέινερ ως κρίσιμη μονάδα της παγκόσμιας διακίνησης κεφαλαίου και εργασίας στην εποχή μας.

7-9 μ.μ.
Logistics, Extraction, and Finance in Contemporary Capitalism
Οι Sandro Mezzadra και Brett Neilson συζητούν σχετικά με το υπό έκδοση βιβλίο τους Τhe Politics of Operations.

9-10:30 μ.μ.
Bodies, Machines, Infrastructures: the Port of Piraeus after the COSCO Concession 
Συζήτηση
Με τους Sandro Mezzadra, Brett Neilson και Παύλο Χατζόπουλο
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάζεται και το video game Cargonauts, που δημιουργήθηκε από την Άννα Λάσκαρη και τον Ηλία Μαρμαρά στο πλαίσιο του πρότζεκτ Logistical Worlds.


Ο Sandro Mezzadra διδάσκει πολιτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και είναι ένας από τους ιδρυτές του ιστοτόπου «EuroNomade». Η ευρύτατα καταξιωμένη έρευνά του εξειδικεύεται στην κριτική της διαχείρισης συνόρων, της μετανάστευσης, της μεταποικιακότητας και του κοινωνικού μετασχηματισμού στο πλαίσιο του σύγχρονου καπιταλισμού. Ο Mezzadra ζει και εργάζεται στη Ρώμη.

Ο Brett Neilson είναι καθηγητής στο Institute for Culture and Society στο Western Sydney University. Με την εκτεταμένη έρευνά του και τα γραπτά του στοχεύει να προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους θεώρησης της παγκοσμιοποίησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις κοινωνικές και πολιτισμικές της διαστάσεις. Αυτή την εποχή εργάζεται στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ του Australian Research Council με τίτλο «Logistics as Global Governance: Labor, Software, and Infrastructure Along the New Silk Road», σε συνεργασία με ερευνητές από την Ελλάδα, την Ινδία, τη Χιλή, την Ιταλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έδρα του Neilson είναι στο Σίδνεϊ.

Οι Mezzadra και Neilson ξεκίνησαν την εντατική ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία τους το 2002, προχωρώντας σε κοινά πρότζεκτ και βιβλία, όπως η έκδοση Border as Method, or, the Multiplication of Labor (2013).

Ο Παύλος Χατζόπουλος συνεργάζεται με το Πάντειο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο την ψηφιοποίηση της εργασίας και της μετανάστευσης. Συμμετέχει στο διεθνές πρότζεκτ με τίτλο «Logistical Worlds. Infrastructure, Software, Labour» διεξάγοντας έρευνα σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση της παραγωγής, στις εργασιακές σχέσεις και στις τεχνολογίες διακυβέρνησης. Η έδρα του είναι στην Αθήνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)