to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 12.01.2017

Πολιτική

Η συμφωνία... απολύσεων της Ντ. Μπακογιάννη: «Υπάρχει ακόμα λίπος στο κράτος το οποίο πρέπει να κοπεί» (ηχητικό)

Σε πλήρη σύμπνοια με την κεντρική γραμμή της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη επιδόθηκε σε ακόμα ένα κρεσέντο νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού προαναγγέλλοντας «περικοπή του λίπους» στο δημόσιο αν και εφόσον το κόμμα της αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση


Όπως με εξόχως κυνικό τρόπο ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην ertopen: «Υπάρχει ακόμα λίπος στο κράτος, λίπος το οποίο πρέπει να κοπεί. Η Νέα Δημοκρατία έχει πει ξεκάθαρα ότι την αύξηση την οποία έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους δεν θα την δώσει, την αύξηση των μισθών. Έχει επί ξεκάθαρα από πού θα κόψει. Δεν υπάρχει περίπτωση δημόσιοι υπάλληλοι να μην αξιολογηθούν και να μην μπορεί να υπάρξει κινητικότητα. Ο συνδικαλιστικός νόμος 100% πιστεύουμε ότι χρειάζεται αλλαγή. Δεν είναι δυνατόν να παραλύει όλη η Ελλάδα διότι κάποιοι συνδικαλιστές αποφασίζουν ότι μπορούν να κάνουνε απεργία στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και να κοστίζει αυτό στον Έλληνα εργαζόμενο πάρα πολλά».

Σε απλή μετάφραση, το στέλεχος της ΝΔ, προαναγγέλλει ρεβανσισμό και ολομέτωπη επίθεση σε κάθε τι δημόσιο ώστε να μη μείνει όρθιο ό,τι πρόλαβε να σωθεί από τη νεοφιλελεύθερη επέλαση των προηγούμενων ετών. Και εξηγεί, με ωμότητα, ότι τα έσοδα που θα χαθούν από τη μείωση της φορολογίας στους οικονομικά ισχυρούς θα προέλθουν από απολύσεις και μειώσεις δαπανών για το κοινωνικό κράτος. Επιδεικνύει, δε, τα γνωστά αντικοινωνικά αντανακλαστικά της ΝΔ όταν ακούει για τις προσλήψεις που κάνει η κυβέρνηση για να ξανασταθεί στα πόδια της η Δημόσια Υγεία και όχι μόνο. 

«Ο κόσμος ζητάει εκλογές. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ζούμε μια αυταρχική Κυβέρνηση της οποίας την έκφραση βιώνουμε κάθε μέρα, από την υπόθεση Πετρουλάκη – Protagon μέχρι την υπόθεση των Παραπολιτικών που συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι», πρόσθεσε η Ντ. Μπακογιάννη αναμασώντας τη ρητορική των κυρίαρχων media περί «αυταρχισμού».

Αναλυτικότερα:

Στο ερώτημα από πού θα αποκομίσει τα έσοδα η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να μειώσει την φορολογία χωρίς να υπάρξει κοινωνικό κόστος, απάντησε μεταξύ άλλων η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106.7 και τον Δημήτρη Παναγούλη. «Υπάρχει ακόμα λίπος στο κράτος, λίπος το οποίο πρέπει να κοπεί» για να συμπληρώσει πως «βεβαίως υπάρχει περιστολή δαπανών χωρίς κοινωνικό κόστος. Υπάρχει περιστολή δαπανών οι οποίες είναι παντελώς περιττές αυτή τη στιγμή και ακόμα και σήμερα υπάρχουν οργανισμοί οι οποίοι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα εκτός από τα διοικητικά του συμβούλια και τους καλά αμειβόμενους προέδρους τους. Υπάρχουνε περιθώρια, η Νέα Δημοκρατία έχει πει ξεκάθαρα ότι την αύξηση την οποία έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους δεν θα την δώσει, την αύξηση των μισθών. Έχει πει ξεκάθαρα από πού θα κόψει.» 

Ερωτηθείσα στη συνέχεια για το εάν αναφέρεται και στο ζήτημα της κινητικότητας, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε πως «Δεν υπάρχει περίπτωση δημόσιοι υπάλληλοι να μην αξιολογηθούν και να μην μπορεί να υπάρξει κινητικότητα». «Αυτό που δυσκολεύομαι να κατανοήσω σήμερα είναι πως είναι δυνατόν την ώρα που τα νοσοκομεία γονατίζουν στην κυριολεξία, την ώρα που υπάρχουν μονάδες εντατικής θεραπείας κλειστές, στις προκηρύξεις να προσλαμβάνονται κηπουροί για τα νοσοκομεία; Συγγνώμη δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή εγώ πιστεύω ότι όταν σήμερα έχει κάνει 26.000 διορισμούς αυτή η κυβέρνηση και στους 26.000 διορισμούς δεν υπάρχουν οι 10.000 απαραίτητοι οι οποίοι πράγματι είναι απαραίτητοι για τον τομέα της Υγείας, με συγχωρείτε κάτι δεν πάει καλά. Διορίζουμε 26.000 ανθρώπους στα γραφεία των Υπουργών, των Γενικών Γραμματέων, των οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί τώρα με τα καινούργια Υπουργεία, τις καινούργιες Γραμματείες κ.ο.κ. και από την άλλη μεριά στον τομέα της Υγείας που χρειαζόμαστε κόσμο δεν έχουμε».

Στην συνέχεια, η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης σχολιάζοντας το ζήτημα της υπερφορολόγησης και των επενδύσεων ανέφερε ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ και με την Ν.Δ. είναι ιδεολογική. «Αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει επενδύσεις. Ακόμα και σήμερα διαβάζω ότι ο κ. Σκουρλέτης ή ο κ. Σταθάκης, δεν θυμάμαι ποιος από τους δύο, έφερε πάλι ένα πρόβλημα στο να προχωρήσει η επένδυση. Η επένδυση του Ελληνικού καρκινοβατεί. Η επένδυση η οποία θα γινότανε στη ΔΕΣΦΑ ακυρώθηκε τελικώς και ψάχνει αυτή η κυβέρνηση 138 εκ. σήμερα - ελπίζω να σας λέω σωστά το νούμερο, εν πάση περιπτώσει πάνω από 100 εκ. – τα οποία πρέπει να καλύψει στον κρατικό προϋπολογισμό γιατί η επένδυση δεν έγινε.»

Στο ερώτημα εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ως κόμμα που στηρίζει την επιχειρηματικότητα, θέτει κόκκινες γραμμές στο θέμα της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, η κ. Μπακογιάννη διαχώρισε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας σε κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. «Εάν μου μιλάτε για τον συνδικαλιστικό νόμο, 100% πιστεύουμε ότι χρειάζεται αλλαγή. Δεν είναι δυνατόν να παραλύει ολόκληρη η Ελλάδα διότι κάποιοι συνδικαλιστές αποφασίζουν ότι μπορούν να κάνουνε απεργία στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και να κοστίζει αυτό στον Έλληνα εργαζόμενο πάρα πολλά» για να συμπληρώσει στην συνέχεια: «Εάν με ρωτάτε για τις συλλογικές συμβάσεις, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες θέσεις όπως ξέρετε τις οποίες έχει εκφράσει η Ν.Δ. για το τι πρέπει να κρατηθεί. Ότι δεν μπορεί να είναι η Ελλάδα μια εργασιακή ζούγκλα. Εάν μου μιλάτε για τις ομαδικές απολύσεις, υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Στον εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν θετική στο ενδεχόμενο μια εθνικής γραμμής σε μέτωπα όπως το τα πλεονάσματα, τα εργασιακά και το χρέος, η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης σημείωσε πως αν και «η Ν.Δ. θα έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο μιας οποιασδήποτε εθνικής γραμμής» παρόλα αυτά «η παρούσα κυβέρνηση έχει έναν τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται, ο οποίος απαξιώνει την δημοκρατική λειτουργία». «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ζούμε μια αυταρχική Κυβέρνηση της οποίας την έκφραση βιώνουμε κάθε μέρα, από την υπόθεση Πετρουλάκη – Protagon μέχρι την υπόθεση των Παραπολιτικών που συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι μέχρι τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ανακοινώσεις του Μαξίμου όπου περίπου λένε στην αντιπολίτευση ότι «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε» και υπό αυτή τη λογική δεν μπορείς «να εξακολουθείς και να έχεις ελπίδες ότι μπορείς να συνεννοηθείς με αυτή την κυβέρνηση» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη για να συμπληρώσει στην συνέχεια πως μπροστά στο δίλλημα «ολοκλήρωση της αξιολόγησης ή νέο πρόγραμμα» προκρίνει εκλογές διότι όπως τόνισε «ο κόσμος το ζητά». «Ολοκλήρωση της αξιολόγησης εάν μπορεί να το κάνει η Κυβέρνηση και εάν δεν μπορεί, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να προσφύγει στον λαό. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή στη χώρα. Εάν κανένας σήμερα επικοινωνεί με τον κόσμο, με τον οποιονδήποτε τρόπο θέλει να επικοινωνήσει, μια βόλτα πάντως να κάνει στην Αθήνα, δεν έχει παρά να βγάλει το συμπέρασμα ότι ο κόσμος το ζητά. Είναι η πρώτη φορά που σε σταματάνε στο δρόμο και σου λέει «κάντε κάτι». Είναι μια κοινωνία στα όρια της αυτή τη στιγμή και κανένας δεν πρέπει να το υποτιμήσει αυτό.»

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη και στις εξελίξεις στο Κυπριακό εκτίμησε πως το ενδεχόμενο να δοθεί μια μόνιμη λύση στην Γενεύη είναι αρκετά δύσκολο. «Το βλέπω αρκετά δύσκολο. Πρέπει κανένας να πει ότι έχει σημειωθεί μια πολύ σημαντική πρόοδος, οι δύο πλευρές έχουν πλησιάσει αρκετά. Παρά ταύτα υπάρχουνε ακόμα αρκετά θέματα ανοιχτά τα οποία δημιουργούν προβλήματα. Δεν βλέπω την τουρκική πλευρά να έχει αυτή τη στιγμή την βούληση την πολιτική να λύσει το Κυπριακό.»

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)