to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:04 | 09.01.2017

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτική

Αντ. Μπαλωμενάκης: Πιθανή η προανακριτική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ ή η παραπομπή στη Δικαιοσύνη

Εάν η Ολομέλεια κρίνει ότι τα στοιχεία είναι επαρκή και ικανά για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, παρακάμπτεται ο εισαγγελέας. Αλλιώς τα στοιχεία μαζεύονται και ανατίθενται στη δικαστική εξουσία, είπε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ μιλώντας στην Οικονομία «Στο Κόκκινο» του Στάθη Σχινά


Την επόμενη Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή, για το περίγραμμα και τις λεπτομέρειες σε ορισμένα ζητήματα. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της ψηφοφορίας και στη συνέχεια θα κατατεθεί το πόρισμα, που θα πάει στην Ολομέλεια και αυτή κρίνει για τη συνέχεια (εδώ όλες οι σχετικές ειδήσεις και τα ρεπορτάζ του left.gr).

Η οριακή ημέρα είναι η 16η Ιανουαρίου, οπότε θα παραδοθεί το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, «ελπίζω να πάνε όλα καλά και μέχρι το μεσημέρι να το παραδόσουμε», όπως είπε. Αυτός θα ορίσει συνεδριάσεις της Ολομέλειας, θα οριστεί ημερήσιο πρόγραμμα κτλ.

Για την πιθανότητα το πόρισμα να περιλαμβάνει στοιχεία που θα κατατεθούν στον εισαγγελέα προκειμένου να ακολουθήσουν διώξεις, ο κ.Μπαλωμενάκης σημείωσε ότι «βεβαίως υπάρχουν θέματα και θα καταγραφούν ενδεχομένως πολύ περισσότερα από ότι φαντάζεται κανείς. Το ζήτημα όμως είναι ότι η διαδικασία έχει μία ελαφριά "παράκαμψη" και εάν η Ολομέλεια κρίνει ότι τα στοιχεία είναι επαρκή και ικανά για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, παρακάμπτεται ο εισαγγελέας. Αλλιώς τα στοιχεία μαζεύονται και ανατίθενται στη δικαστική εξουσία».

«Εάν συσταθεί προανακριτική επιτροπή, αυτή έχει την δυνατότητα και ικανότητα παραπομπής», δηλαδή απαγγελίας κατηγοριών. «Απομένει η αξιολόγηση, να είναι σίγουρος ο καθένας ότι δεν υπάρχει "ταλιμπανισμός", υπάρχει σοβαρότητα, υπευθυνότητα, καμία διάθεση να κρυφτεί οτιδήποτε».

Σημείωσε επίσης ότι «το υλικό είναι χαώδες ... το κατατάξαμε, μπορούμε να πούμε ότι το κατέχουμε, αλλά είναι απίστευτη σε έκταση και βάθος η έρευνα, που τελικώς αποδίδει».

«Υπαρχουν βέβαια αντιλήψεις διαφορετικού χαρακτήρα σχετικά με την αξιολόγηση των στοιχείων, αλλά οι αριθμοί δεν επιδέχονται πολλές αναγνώσεις», υπογράμμισε ο κ.Μπαλωμενάκης. «Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές και αναμένεται να εκδηλωθούν. Στην αρχή υπήρχε ένα κλίμα "πιο αγαπησιάρικο" αλλά τώρα κάθε πολιτικό κόμμα κάνει τις εκτιμήσεις του ... εκείνο που θα είναι κακό είναι να υπερισχύσουν οι κομματικές σκοπιμότητες και να προσπαθήσει κανείς να αλλοιώσει την πραγματικότητα».

«Η αίσθηση της παντοδυναμίας που κατείχε τα δύο μεγάλα κόμματα πριν από το 2011, 2012, 2013, όταν εν μέσω κρίσης δανειζόντουσαν σημαντικά ποσά, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί», σημείωσε.

Για το θέμα της χρηματοδότησης των μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου, «ο μεγάλος κίνδυνος είναι να ακουστεί η τρομερή φράση "ε, καλά, όλοι το κάνουν"», τόνισε ο κ.Μπαλωμενάκης. «Ένας άλλος μεγάλος τομέας είναι το "πόρισμα Καλούδη", η πορισματική αναφορά που εάν ευδοκιμήσει η πρόταση να "ανασυρθεί" ... εκεί θα δοθεί η ευκαιρία να αποκατασταθεί και επί της ουσίας μία σειρά παρανομιών στις οποίες είχαν δυστυχώς πρωτοστατήσει και κομματικά στελέχη», πέρα από τα υπηρεσιακά (τραπεζικά κτλ). «Σε κάθε αδίκημα υπάρχει ο αυτουργός και ο ηθικός αυτουργός», υπογράμμισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)