to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:23 | 04.01.2017

Διεθνή

«H Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα στη Γενεύη» - Σήμερα η προτελευταία συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα και θα εκπροσωπείται στη Γενεύη, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή της


Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα και θα εκπροσωπείται στη Γενεύη, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή της. Σε δηλώσεις στην τηλεόραση του κρατικού ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διευθετήσεις για το θέμα της εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάσκεψη, καθώς και για τον τρόπο εκπροσώπησης των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είπε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Διάσκεψη δεν θα είναι ο ίδιος με των άλλων συμμετεχόντων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα έχουν ενεργό εμπλοκή. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι στη διεθνή της 12ης Ιανουαρίου το μόνο αντικείμενο συζήτησης θα είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι εν όψει των συνομιλιών της Γενεύης έχουν εντατικοποιηθεί οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Οι διαπραγματευτές είχαν σήμερα συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν τα κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ήταν ουσιαστική και διεξήχθη σε καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο διαπραγματευτές προετοίμασαν και την σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μουσταφά Ακιντζί, την προ-τελευταία πριν από τις συνομιλίες της Γενεύης. Οι δύο θα συναντηθούν και μεθαύριο Πέμπτη.

Εναλλακτικό σχέδιο Β', σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το Κυπριακό έχει εκπονήσει η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με το λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Σχέδιο Β' για το Κυπριακό έχουν οι Τούρκοι, δηλώνει ο "πρωθυπουργός" των κατεχομένων

Εναλλακτικό σχέδιο Β', σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το Κυπριακό έχει εκπονήσει η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με το λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», τις οποίες δημοσίευσαν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο εθνικιστής τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε άλλους τομείς. Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από χωριστές συναντήσεις που είχε στην Άγκυρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν, και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Για τις συνομιλίες της Γενεύης, ο κ. Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι στην αρχή η συζήτηση θα γίνει μεταξύ των δύο πλευρών και μετά θα πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη, με τη συμμετοχή και των τριών εγγυητριών χωρών. Πρόσθεσε ότι το επίπεδο εκπροσώπησης της Τουρκίας στη διάσκεψη θα εξαρτηθεί από το ποιος θα συμμετάσχει εκ μέρους των άλλων δύο εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας και Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για κωλυσιεργία, το Κυπριακό αποτελεί εθνική υπόθεση και ζήτημα στρατηγικής για την Τουρκία. Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι η Τουρκία διατηρεί στρατό στα κατεχόμενα, όπως και η Ελλάδα στις ελεύθερες περιοχές, όπου - κατά τον ισχυρισμό του - υπάρχουν 20 χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες.

Διερωτήθηκε επιπλέον, γιατί να φύγει ο τουρκικός στρατός, όταν η Βρετανία δεν έχει πρόθεση να εκκενώσει τις βάσεις της. Για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, είπε ότι θα είναι θαύμα αν το 2017 καταστεί η χρονιά της λύσης.

Είπε επίσης ότι ούτε η Μόρφου ούτε η Καρπασία θα επιστραφούν στους Ελληνοκυπρίους.

Το ΑΚΕΛ προσφέρει υποστήριξη στις συνομιλίες, τα κεντρώα κόμματα συνεχίζουν την πολεμική τους

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ευχήθηκε το 2017 να είναι έτος απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα επιδιώξει να έχει το δικό του καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Μιλώντας κατά την κοπή της βασιλόπιττας του ΑΚΕΛ, ο κ.Κυπριανού, ανέφερε ότι στο 2016 σημειώθηκε πρόοδος στο εθνικό θέμα, διότι, όπως είπε, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να αξιοποιήσει τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ.

Πρόσθεσε πως το 2017 εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη διαδικασία στην οποία δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Ο κ. Κυπριανού, είπε ότι υπάρχει η επιλογή της προσήλωσης στην επίτευξη συμφωνίας, ή ο δρόμος που κάποιοι εισηγούνται και να οδηγηθούν οι συνομιλίες στο τέλος τους χωρίς λύση, επειδή οι οπαδοί της γραμμής αυτής έχουν ανησυχίες για το είδος της λύσης.

Τόνισε ότι και το ΑΚΕΛ έχει ανησυχίες και σε κάποιες περιπτώσεις διαφωνίες, αλλά δεν αποπροσανατολίζεται από το στόχο της λύσης. Ανέφερε επίσης ότι επιβάλλεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να λειτουργήσει συναινετικά και χωρίς λάθη. Την ίδια ώρα, τόνισε, επιβάλλεται να ανταποκριθούν και τα υπόλοιπα κόμματα για να επιτευχθεί συμφωνία και η Τουρκία θα πρέπει απαραιτήτως να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της σε ζητήματα όπως η ασφάλεια.

Τα κόμματα του κεντρώου χώρου συνέχισαν και σήμερα την πολεμική τους εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί ο Προέδρος Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο κατηγορούν ότι περίπου δεν ξέρει πού βαδίζει. Η ΕΔΕΚ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι πρέπει να καταστεί σαφές πως στην επικείμενη διάσκεψη στη Γενεύη επιβάλλεται η διακριτή και επίσημη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε ακόμη ότι το θεματολόγιο της διάσκεψης θα πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο τα θέματα της διεθνούς πτυχής, όπως είναι η κατάργηση των εγγυήσεων, όπως έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, η διαμόρφωση του συστήματος ασφάλειας το οποίο να περιλαμβάνει είτε τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου Ασφαλείας είτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκλεισμένων των σημερινών εγγυητριών δυνάμεων, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων στο σύνολό τους πριν από την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας και την αποχώρηση των εποίκων. Η ΕΔΕΚ κάλεσε την κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει από τις θέσεις αυτές ακόμα και εάν υπάρχουν πιέσεις από την Τουρκία.

Εξ άλλου, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιαδη για αντιφατικές δηλώσεις.

Αναφέρθηκε στη θέση, όπως είπε, του Προέδρου της Δημοκρατίας περί αποδοχής στρατευμάτων και εγγυήσεων μετά τη λύση σε αντίθεση με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Η κ.Θεοχάρους, χαρακτήρισε επίσης αντιφατικό από τη μια η ελληνική κυβέρνηση να καταβάλλει προσπάθειες για εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη ενώ η κυπριακή κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι εκπροσώπησή της είναι διασφαλισμένη.

Οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσουν το ερχόμενο Σάββατο αν θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τα άλλα κόμματα, θέτοντας όρους για τη μετάβασή τους στη Γενεύη. Ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις τις οποίες θα δώσει ο Προέδρος Αναστασιάδης όταν θα ενημερώσει τα κόμματα μεθαύριο Πέμπτη. Οι Οικολόγοι ζητούν να καθοριστεί η μέθοδος συνεννόησης και συνεργασίας των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο και οι πολιτικοί ηγέτες να έχουν στη διάθεσή τους όλο το υλικό των εγγράφων και των πρακτικών των συνομιλιών.

Ο κ.Περδίκης, δήλωσε επίσης ότι το Κίνημα έθεσε θέμα στελέχωσης της αποστολής με εμπειρογνώμονες σε ζητήματα διεθνούς δικαίου, πέραν των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας και τους συμβούλους.

 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)