to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:35 | 03.01.2017

πηγή: stokokkino.gr

Οικονομία

«Τρολάρει» Δικαιοσύνη, κράτος με όμηρους 180 εργαζόμενους και χρέη ως και 250 εκατ. ευρώ ο Λαυρεντιάδης

«Όποιος μένει στην Κωλέττη 8Α βρίσκεται με εργοστάσιο λιπασμάτων στην Καβάλα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου των Λιπασμάτων Καβάλας Νίκος Βογιατζίδης μιλώντας στην Οικονομία Στο Κόκκινο του Στ. Σχινά.


Ο κ.Λαυρεντιάδης προσπαθεί ξανά να δημιουργήσει τετελεσμένα φτιάχνοντας νέα εταιρεία, με περισσότερες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν φυσικό αέριο και άνθρακα, ενώ υπάρχει απαγόρευση μεταβίβασης από την Αρχή κατά του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος». 

Είναι πάγια τακτική, το είχε κάνει και με προηγούμενες εταιρείες ο κ.Λαυρεντιάδης, είπε ο κ.Βογιατζίδης. Δημιουργείται νέα εταιρεία, τρίτη φορά, στο χώρο του ίδιου εργοστασίου, που αναλαμβάνει την παραγωγική δραστηριότητα, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και ενώ υπάρχει από την Αρχή κατά του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» απαγόρευση μεταβίβασης της περιουσίας.

Πάνω στις πλάτες της ELFE στήνονται μαγαζιά και παραμάγαζα ... θα έπρεπε άμεσα να επέμβει οικονομικός εισαγγελέας ... τα χρέη της επιχείρησης είναι 230 εκατ. ευρώ, μπορεί και 250 εκατ. ευρώ, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Λαυρεντιάδης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κενό που υπάρχει, κινούμενος με έξωφρενικό τρόπο. «Τρολάρει όλο το σύστημα, τη Δικαιοσύνη, το κράτος, τους πάντες, δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν, προσπαθεί να δημιουργήσει δικά του τετελεσμένα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βογιατζίδης.

Σημείωσε πάντως ότι αυτή τη φορά υπάρχει μεγαλύτερη εγρήγορση του υπουργείου Εργασίας, που είναι άμεσα ενημερωμένο για τα όσα συμβαίνουν, όπως και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί. «Εύχομαι να δράσει και το δικαστικό σύστημα, ο εισαγγελέας, ο ΣΔΟΕ ... να ελεγχθούν οι εταιρείες που δημιουργούνται, για ποιο σκοπό γίνονται». Όλες οι εταιρείες έχουν κοινές διευθύνσεις, «όποιος μένει στην Κωλέττη 8Α βρίσκεται με εργοστάσιο λιπασμάτων στην Καβάλα, είναι απίστευτο».

Παραμονή Πρωτοχρονιάς απολύθηκαν και οι τελευταίοι εργαζόμενοι, για τους οποίους στα δικαστήρια η εργοδοσία υποστήριζε ότι περιλαμβάνονται σε μελλοντικά επενδυτικά σχέδια εκατομμυρίων ευρώ. «Σε ένα νοικιασμένο χώρο ήδη υπό πτώχευση πήγαν σκουριασμένα μηχανήματα που δεν μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία, ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν απέναντι στα δικαστήρια ... Προφανώς, βλέποντας ότι δεν του βγαίνει ο σχεδιασμός, προχώρησε αμέσως μετά στο να δημιουργήσει νέα εταιρεία και να φέρει ξανά προ τετελεσμένων όλους τους εργαζόμενους, το κράτος, τις τράπεζες, τους πάντες», υπογράμμισε ο κ.Βογιατζίδης.

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι φτάνουν τους 180, με 170 να μην έχουν λάβει καν αποζημιώσεις γιατί απολύθηκαν με ψευδομηνύσεις, ενώ δεν μπορούν να πάρουν ούτε επίδομα ανεργίας. «Είμαστε όμηροι της κατάστασης που έχει δημιουργήσει αυτός ο κύριος, όπως χιλιάδες άλλοι που πέρασαν από τα χέρια του», τόνισε.

Σημαντικά ζητήματα τίθενται εξάλλου και για την τοπική κοινωνία της Καβάλας, γιατί η νέα εταιρεία έχει περισσότερες, άγνωστες μέχρι στιγμή δραστηριότητες, όπως πώληση και εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου και εμπορία άνθρακα, που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στα Λιπάσματα.

Ο κ.Βογιατζίδης αναρωτήθηκε μάλιστα εάν είναι το ίδιο περιχαρής ο Περιφερειάρχης (σ.τ.σ. ο κ. Τζτιτζικώστας), ο οποίος φωτογραφιζόταν με τους ανθρώπους του Λαυρεντιάδη και «χαιρόταν που υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ελπίζω να έχει αναθεωρήσει τη στάση και τη θέση του», είπε χαρακτηριστικά.

Οι κινήσεις του υπουργείου Εργασίας

Για το θέμα μίλησε Στο Κόκκινο και ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Ανδρ. Νεφελούδης στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε απαντώντας στη μονταζιέρα για το ασφαλιστικό.
 

«Ο γνωστός κ. Λαυρεντιάδης ... είχε την ELFE ... έκανε τρεις εταιρείες από κάτω και πέρασε το προσωπικό ... έκανε 180 απολύσεις -οι τελευταίες εννέα την Παρασκευή- και ξαφνικά δημιουργεί νέα εταιρεία "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ". Για να κάνει διαχείριση όλου του εργοστασίου μετέφερε σε αυτήν όλο το προσωπικό των άλλων εταιρειών, με τι κεφάλαιο; 24.000 ευρώ. Με τι σύνθεση διοικητικού συμβουλίου; Ενας πατέρας και δύο γιοι από την Κύπρο ... αυτή η εταιρεία πήγε να πάρει άδεια λειτουργίας από την αρμόδια διεύθυνση της Καβάλας, 13.30 το μεσημέρι της Παρασκευής, 30 Δεκεμβρίου».
 
Οσον αφορά τις κινήσεις του υπουργείου, ο κ.Νεφελούδης ανέφερε ότι «πρώτον, έχουμε συνεννοηθεί και με την Περιφέρεια, την Περιφερειακή Διεύθυνση και τον Περιφερειάρχη, επειδή είναι σε ένα βαθμό αρμοδιότητά τους η αδειοδότηση, ζητήσαμε να μας έρθει όλος ο φάκελος, να επιληφθεί η αρμόδια Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας του υπουργείου Εργασίας, γιατί μιλάμε για επιχειρηματική δραστηριότητα που εμπίπτει στην Οδηγία Seveso, για εταιρείες πάρα πολύ υψηλού κινδύνου, χημικές βιομηχανίες.
 
Να δούμε λοιπόν αυτή η εταιρεία, με 24.000 ευρώ κεφάλαιο και τη δεδομένη μετοχική σύνθεση όντως μπορεί να ασκεί αυτή τη δραστηριότητα ... δεν μπορεί ο καθένας να θεωρεί ότι, αλλάζοντας τα μαγαζιά σαν πουκάμισα, θα διαχειρίζεται τόσο μεγάλης επικινδυνότητας επιχειρήσεις.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)