to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:01 | 02.01.2017

Διεθνή

Ν. Χριστοδουλίδης: Εντατικοποίηση των προετοιμασιών για τη Γενεύη

Εντατικοποποιούνται οι διεργασίες ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η προετοιμασία θα συνεχισθεί μέχρι και την αναχώρηση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη.


 

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε καθοριστική τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι τόσο ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης όσο και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, θα έχουν σημαντικές επαφές με συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες, ενώ ανάλογες επαφές θα γίνουν και από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

 

Στόχος, είπε, είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για θετικό αποτέλεσμα.

 

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη σε κοινές αποφάσεις, ώστε να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος.

 

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι απώτερος στόχος στη Γενεύη θα είναι ένα πλαίσιο λύση το πρώτο μισό του Ιανουαρίου.

 

Σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα

στα τουρκικά, ελληνικά και αγγλικά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στη Γενεύη, όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη για την Κύπρο, στην υλοποίηση της οποίας η τουρκοκυπριακή πλευρά, συνέβαλε θετικά και δημιουργικά.

 

Δεν είναι μυστικό το γεγονός, είπε, ότι παρά την πρόοδο σε πολλά θέματα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία διαφωνίας, για τα οποία χρειαζόμαστε λύσεις.

 

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει αυτή τη στιγμή το αποτέλεσμα στη Γενεύη, ωστόσο σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει εκεί με όλη την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα «να δημιουργήσουμε μια διζωνική, δικοινοτική, ομόσπονδη και ενωμένη Κύπρο, με βάση την πολιτική ισότητα των δυο συνιστωσών πολιτειών στο πλαίσιο των συμφωνημένων παραμέτρων.

 

«Θα παραβρεθούμε στην διάσκεψη της Γενεύης με την αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινότητάς μας, χωρίς όμως να παραβλέπουμε τα δικαιώματα της άλλης κοινότητας», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί.

tags: Γενεύη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)