to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αλλάζει το τοπίο στη φορολογία από 1ης Ιανουαρίου 2017

Αύξηση εμμεσων φόρων και ελαφρύνσεις για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών


Νέο τοπίο διαμορφώνεται στη φορολογία από 1ης Ιανουαρίου 2017, ενώ ήδη προγραμματίζονται διάφορες αλλαγές και κατά τη διάρκεια του έτους.

Μεταξύ των αλλαγών που ισχύουν από την αρχή του έτους περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες, ενώ επιβάλλονται νέοι φόροι στην κατανάλωση καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Στον αντίποδα, για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες θα προκύψουν φοροελαφρύνσεις, καθώς ο συντελεστής 26% που επιβάλλονταν στους έχοντες εισοδήματα έως 50.000 ευρώ έχει μετατραπεί σε 22% για έχοντες εισοδήματα έως 20.000 ευρώ

Ταυτόχρονα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστά από 10% έως και 20% του ετήσιου εισοδήματος με δαπάνες που έχουν πληρωθεί με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Μόνο έτσι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα μπορούν να παραμείνουν δικαιούχοι των εκπτώσεων φόρου των 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και να χτίσουν από 1ης Ιανουαρίου 2017 το αφορολόγητό τους. Αν δεν καταφέρουν να καλύπτουν τα ποσοστά αυτά, θα καλούνται να πληρώνουν επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου ποσού. Ακόμη, θεσπίζεται η απαγόρευση της χρήσης μετρητών για αγορές αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ.

Μεταβολές όμως δεν επέρχονται μόνο από 1ης Ιανουαρίου, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες κατά τη διάρκεια του 2017. Μεταξύ αυτών προβλέπεται η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, η οποία προγραμματίζεται να ισχύσει για το β' εξάμηνο του 2017, ενώ έως τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας όλων των εμπορικών ακινήτων. Ακόμη, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα αφορολόγητα των γονικών παροχών και των κληρονομιών. Προηγουμένως πάντως, και ήδη από την 1η Ιανουαρίου, θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης και έτσι θα επέλθουν αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα, επιβολή νέων φόρων στη σταθερή τηλεφωνία, αλλά και στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ειδικότερα, από την αρχή του 2017 έρχονται οι εξής επιβαρύνσεις:

Καύσιμα

Από την αρχή του 2017, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,70 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ. Στο υγραέριο κίνησης, ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Έτσι, η τιμή της βενζίνης υπολογίζεται από παράγοντες της αγοράς ότι θα κυμαίνεται από 1ης Ιανουαρίου 2017 κατά προσέγγιση από 1,48 ευρώ στην Αττική έως 1,74 ευρώ στις Κυκλάδες.

Οι αρμόδιοι αναμένουν ότι, όπως και πέρυσι, έτσι και το 2017 θα σπάσει η παράδοση χρόνων που θέλει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή να εμφανίζουν υστέρηση έναντι των στόχων.
Πέρυσι καταγράφηκε υπέρβαση 18 εκατ. ευρώ ενώ τα προηγούμενα χρόνια εμφανίστηκε υστέρηση στα εξής ποσά:

* Το 2014 η υστέρηση διαμορφώθηκε σε 230 εκατ. ευρώ

* Το 2013 η υστέρηση διαμορφώθηκε σε 463 εκατ. ευρώ

* Το 2012 η υστέρηση διαμορφώθηκε σε 534 εκατ. ευρώ

* Το 2011 η υστέρηση διαμορφώθηκε σε 859 εκατ. ευρώ

* Το 2010 η υστέρηση διαμορφώθηκε σε 341 εκατ. ευρώ

* Το 2009 η υστέρηση διαμορφώθηκε σε 255 εκατ ευρώ

* Το 2008 η υστέρηση άγγιξε το 1 δισ. ευρώ

Προϊόντα καπνού

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Στα τσιγάρα, η αύξηση αναμένεται να είναι της τάξης των 0,40 με 0,50 ευρώ το πακέτο, με την κυβέρνηση να προσδοκά έσοδα 120 εκατ. ευρώ, ενώ, αντίθετα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, θα υπάρξει μείωση των δημόσιων εσόδων κατά πάνω από 100 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης της κατανάλωσης.

Καφέ

Για πρώτη φορά επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην εισαγωγή και την εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ, καθώς και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα

Από 1ης Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης και στα υγρά τα οποία χρησιμοποιούνται για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με τον φόρο να προσδιορίζεται στα 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Σταθερή τηλεφωνία

Από 1ης Ιανουαρίου 2017 θα επιβάλλεται τέλος 5% στη σταθερή τηλεφωνία και ήδη δημοσιοποιήθηκε η σχετική εγκύκλιος από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, βάσει της οποίας το τέλος επιβάλλεται και αποδίδεται στις φορολογικές αρχές σε μηνιαία βάση.

Το τέλος αφορά τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας ή/και πρόσβασης στο Internet. Η τελική αύξηση για τους καταναλωτές θα είναι περί το 6%, καθώς στο σύνολο του λογαριασμού επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%. Το τέλος είναι αναλογικό, σε αντίθεση με τις κινητές επικοινωνίες, όπου το τέλος είναι κλιμακωτό.

Αφορολόγητα όρια

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μειώσεις στα αφορολόγητα όρια και αλλαγές στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος για το επόμενο έτος θα διενεργηθεί αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2017, με τις νέες κλίμακες επί του συνόλου των αποδοχών που θα έχουν εισπράξει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι το 2016.

Ενοίκια

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα νοικιάζουν και από αυτά εισπράττουν ενοίκια θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους έως και 36,36%. Η νέα φορολογική κλίμακα έχει ως εξής:

Αυξάνεται από 11% σε 15% το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ. Έτσι, όσοι εισπράττουν ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 36,36%.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες θα προκύψουν φοροελαφρύνσεις, καθώς ο συντελεστής 26% που επιβάλλονταν στους έχοντες εισοδήματα έως 50.000 ευρώ μετατρέπεται σε 22% για έχοντες εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Επιβαρύνσεις προκύπτουν για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από τις 35.000 ευρώ. Επιπλέον, σε όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.

Μπλοκάκια

Προκειμένου για μισθωτούς που διατηρούν και έσοδα από μπλοκάκια τα εισοδήματα από τις δυο πηγές θα προστεθούν και θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα. Στη συνέχεια, θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών. Ωστόσο, η έκπτωση θα ισχύσει μόνο για το εισόδημα από μισθούς. Επιπλέον, στους έχοντες ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)