to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:48 | 26.12.2016

Πολιτική

Ν. Αναστασιάδης: Δεν υπάρχουν διαφωνίες με την Ελλάδα

Με το βλέμμα στραμμένο στη Γενεύη και στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», τονίζει ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό


Με το βλέμμα στραμμένο στη Γενεύη και στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», τονίζει ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό. Για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το φυσικό αέριο αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να συναινέσει η Τουρκία στη λύση του Κυπριακού.

«Το φυσικό αέριο ενδιαφέρει και την Τουρκία»

«Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση για τις κοινές θέσεις που θα υιοθετήσουμε στο θέμα των εγγυήσεων. Σε απόλυτη ταύτιση. Είχαμε μια τρίωρη συνάντηση κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον κ. Κοτζιά και δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή διαφωνία ως προς τις θέσεις των δύο κυβερνήσεων», αναφέρει στη συνέντευξη ο κ. Αναστασιάδης.

Για τον πρόεδρο Αναστασιάδη, το φυσικό αέριο αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να συναινέσει η Άγκυρα σε λύση του Κυπριακού: «Η πιθανολογούμενη ανεύρεση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου ενδιαφέρει και την Τουρκία. Ενδεχομένως, θα είναι μια από τις ενδιαφερόμενες να αγοράσουν φυσικό αέριο και από την Κύπρο, αλλά και η ενδεχόμενη διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. τους ενδιαφέρει, με δεδομένους τους σχεδιασμούς για να μετατραπούν σε ενεργειακό κόμβο.

Την ώρα που η Αθήνα θέτει ως προϋπόθεση για μια λειτουργική λύση του Κυπριακού την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων κατοχής και την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων, ηγέτες κομμάτων στα Κατεχόμενα με ειδικό βάρος, δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Σερντάρ Ντενκτάς, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και αποκαλούμενος «αναπληρωτής πρωθυπουργός»: «Εάν ο τουρκικός στρατός φύγει από την Κύπρο σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα γίνουμε Κρήτη και η Τουρκία δεν θα έχει ξανά την δυνατότητα να επέμβει».

Η Μόσχα, από τους βασικούς παίκτες στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, είναι κι αυτή αντίθετη με τις εγγυήσεις.

«Αναχρονιστικό» χαρακτήρισε το σύστημα των εγγυήσεων ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου: «Η Μόσχα θεωρεί ότι στη μεταβατική περίοδο, η πιο αποτελεσματική εγγύηση θα μπορούσε να προέρχεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στην εγκύκλιο του για τα Χριστούγεννα κάνει λόγο για «άκρως επικίνδυνες ατραπούς, τυφλά χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις στο Κυπριακό».

Ρεπορτάζ: Γ. Φασουλάς

Πηγή: ΕΡΤ1

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)