to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 17.12.2016

Πολιτική

Ο Αλ. Τσίπρας στο Συνέδριο του ΚΕΑ: Δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό μας στους «yesmen» της λιτότητας (βίντεο)

«Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε τον λαό μας στους "yesmen", που υποστηρίζουν την συνέχιση της λιτότητας για πολλά χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του 5ου Συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βερολίνο


Η καρδιά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς χτυπά σε αυτήν την πολη, γιατί αυτό το Συνέδριο θα ενδυναμώσει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (περισσότερες φωτογραφίες εδώ)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τα εξής μέσα σε θερμό χειροκρότημα από τους συνέδρους:

Η Αριστερά είναι μια πολιτική δύναμη που δίνει δυνατές μάχες και δεν κάνει πίσω.

Όταν η Αριστερά δεν έχει άλλη επιλογή από το να τιμήσει τη λαϊκή εντολή. Δεν αποτελεί επιλογή της να εγκαταλείψει τον λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων.

Δεν είναι επιλογή της Αριστεράς να γίνει δραπέτης της ιστορίας. Αυτή ήταν η πολύ δύσκολη επιλογή που λάβαμε το καλοκαίρι του '15. Ο λαός μας το αναγνώρισε.

Χρειάζεται να συνεργαστούμε και να μπλοκάρουμε την ανάδυση των λαϊκιστικών ξενοφοβικών δυνάμεων. Πρώτο βήμα η σύσταση ενός φόρουμ.

Η Ευρώπη δεν βρίσκεται μόνο σε ένα θεμελιώδες σταυροδρόμι, αλλά είναι έτοιμη να διαβεί τον Ρουβίκωνα. Οι παλιές δυνάμεις του παρελθόντος διεκδικούν το παρόν και το κάνουν σε ένα έδαφος που έχει προλειανθεί από την αδυναμία του νεοφιλελευθερισμού να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η απουσία αλληλεγγύης μας οδηγεί σε μια στενά εθνικιστική λογική και αυτό δίνει δύναμη στον εθνικισμό και στον ευρωσκεπτικισμό.

«Ήλθε η ώρα για αποφασιστική δράση. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία εναλλακτικής απέναντι στον εθνικισμό και στην άκρα δεξιά.

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να δει και να αναλάβει την ιστορική ευθύνη και να θέσει τέρμα στην νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Χρειαζόμαστε συνεργασία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Η Ελλάδα παλεύει να τελειώσει με τη λιτότητα και την αδικία των μνημονίων και της ύφεσης. Η οικονομία έχει κάνει αποφασιστική στροφή στην ανάπτυξη.Το θεμελιώδες είναι ανάπτυξη για ποιόν; Πρέπει να θεσπίσουμε τους θεσμούς που θα εξασφαλίσουν δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Πρεπει να παλέψουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οι πιστωτές και κυρίως το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση εξαίρεσης στην Ελλάδα (για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις) δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι πιστωτές πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι ο ελληνικος λαός έχει κάνει πολλές θυσίες και τώρα είναι η σειρά τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Τους αναλογεί η θέσπιση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για χαμηλότερα πλεονάσματα.

Λάβαμε την πολιτική απόφαση να αντισταθμιστούν οι θυσίες των συνταξιούχων. Ενισχύσαμε τις φτωχές περιοχές με σχολεία και μειώσαμε τον ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε τον λαό μας στους "yesmen", που υποστηρίζουν την συνέχιση της λιτότητας για πολλά χρόνια».

Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία:

Σύντροφοι και φίλοι, για πολλά χρόνια και σε πολλές μάχες, είμαι ευτυχής και ικανοποιημένος που βρίσκομαι και πάλι στο πολιτικό μου σπίτι, ανάμεσα σε συντρόφους με τους οποίους πορευόμαστε στο δύσκολο αλλά συναρπαστικό ταξίδι της ελπίδας και της αλλαγής. Από την εποχή του Ιδρυτικού μας Συνεδρίου στη Ρώμη, τον Μάιο του 2004, μέχρι αυτές τις τρεις ημέρες του Συνεδρίου στο Βερολίνο, στην πόλη που φέρει το ανεξίτηλο σημάδι των αγώνων της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

η καρδιά της Αριστεράς στην Ευρώπη χτυπά σε αυτή την πόλη, χτυπά σε αυτή την αίθουσα, επειδή αυτό το Συνέδριο θα ενισχύσει την πολιτική δυναμική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Και επιτρέψτε μου να εξάρω τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία έξι χρόνια ο πρόεδρος του Κόμματός μας, Πιερ Λοράν. Του είμαστε ευγνώμονες.

Μοιραζόμαστε με τον Πιερ την άποψη ότι η Αριστερά είναι μια πολιτική δύναμη που παραμένει ισχυρή και μάχεται. Δεν είναι πολιτική δύναμη που αποσύρεται. Μοιραζόμαστε την άποψη πως, σε δύσκολους καιρούς, και ιδιαίτερα όταν ο λαός εμπιστεύεται την Αριστερά με την εντολή του, δεν έχει άλλη επιλογή –όσο δύσκολο και αν είναι– παρά να τιμήσει αυτή την εντολή και όχι να αποδράσει από το βάρος της δικής της πολιτικής ευθύνης.

Δεν αποτελεί επιλογή για την Αριστερά να εγκαταλείψει τον λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων. Δεν αποτελεί επιλογή για την Αριστερά να γίνει ο φυγάς της Ιστορίας.

Αυτή ακριβώς υπήρξε η απόφασή μας το καλοκαίρι του 2015, και στις εκλογές που ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο, ο ελληνικός λαός δικαίωσε αυτή την απόφαση, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη του και την εντολή του προς εμάς.

Αγαπητοί σύντροφοι,

θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω προσωπικά όλους σας επειδή πριν τρία χρόνια με τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας να είμαι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε που όλοι συμφωνήσαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία και να ανοιχτούμε σε πολίτες που προηγουμένως δεν είχαν διανοηθεί καν να ψηφίσουν υπέρ της Αριστεράς. Τότε που όλοι συμφωνήσαμε να οικοδομήσουμε νέες κοινωνικές συμμαχίες και να προσεγγίσουμε άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Αυτή ήταν η επιτυχία πάνω στην οποία οικοδομήσαμε. Και έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε να οικοδομούμε αυτό το κίνημα, επειδή χρειάζεται να βρισκόμαστε σε μόνιμο διάλογο και να εξαντλούμε όλες τις μορφές συνεργασίας με τις αντι-νεοφιλελεύθερες, προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Πρέπει να συνεργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την απειλή και την άνοδο της ακραίας και λαϊκιστικής δεξιάς.

Ένα απαραίτητο πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η καθιέρωση ενός μόνιμου ετήσιου φόρουμ για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Ένα φόρουμ που θα μπορεί να εξερευνά πιθανούς πολιτικούς τομείς σύγκλισης και μορφές πολιτικού συντονισμού. 

Σύντροφοι και φίλοι,

η Ευρώπη δεν βρίσκεται απλά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως λέγαμε πριν λίγο καιρό· η Ευρώπη πρόκειται σύντομα να διαβεί τον Ρουβίκωνα.

Οι σκοτεινές δυνάμεις του παρελθόντος διεκδικούν το παρόν. Και το κάνουν πάνω στο γόνιμο έδαφος της αποτυχίας του νεοφιλελεύθερου πολιτικού κατεστημένου της Ευρώπης να διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, και την κρίση ασφάλειας.

Η απειλητική άνοδος του λαϊκιστικού εθνικισμού είναι το πολιτικό αποτέλεσμα της πολιτικής των ανοικτών συνόρων στη λιτότητα και των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Η απουσία αλληλεγγύης, η υποχώρηση στη στενή λογική του έθνους-κράτους με την νοοτροπία του τύπου "όχι στην δική μου αυλή", εξέθρεψε τον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικισμό.

Η επιστροφή σε παράλογα στερεότυπα του ενός εναντίον του άλλου –ευρωπαίοι πολίτες εναντίον ευρωπαίων πολιτών και ειδικά εναντίον του ευρωπαϊκού Νότου– εξέθρεψε τον διχασμό και τον λαϊκισμό. Αυτός είναι ο λόγος που για εμάς ο νεοφιλελευθερισμός υπήρξε το πολιτικό εφαλτήριο για την εθνικιστική δεξιά. Και αυτός είναι ο λόγος που η δεξιά δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στην ακροδεξιά.

Έφθασε η ώρα για αποφασιστική δράση

Είμαστε εμείς, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, αυτοί που πρέπει να αναλάβουμε την πολιτική πρωτοβουλία για μία προοδευτική εναλλακτική στον εθνικισμό και την ακροδεξιά. Να οικοδομήσουμε πλατειές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες ώστε να παρουσιάσουμε στους πολίτες μας αξιόπιστη αντισυστημική εναλλακτική λύση και έτσι να εμποδίσουμε την ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πρέπει να αρθεί στο ύψος των ιστορικών ευθυνών της και να βάλει τέλος στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση.

Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Χρειαζόμαστε την λαϊκή αφύπνιση και δράση για να τελειώσει η Ευρώπη της μαζικής ανεργίας, της εκρηκτικής φτώχειας και των ανισοτήτων, του κοινωνικού dumping, και των χαμηλών δημόσιων επενδύσεων. Η δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επαναθεμελίωση της Ευρώπης δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα μίας πολιτικής δύναμης, απαιτείται η συλλογική συμβολή όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Σε αυτή την κρίσιμη για την Ευρώπη στιγμή –και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να πω κάποια πράγματα για τη χώρα μου– η Ελλάδα μάχεται για τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια της κοινωνικής αδικίας και των στερήσεων.

Βάλαμε τέλος στην ύφεση. Η οικονομία μας έχει ήδη πραγματοποιήσει αποφασιστική στροφή προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη αυτό τον χρόνο. Όμως η ανάπτυξη από μόνη της δεν αρκεί. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Ανάπτυξη για ποιόν; Έχουμε ήδη απαντήσει. Πρέπει να δημιουργήσουμε τους θεσμούς που θα διασφαλίσουν την διανομή δίκαιου μεριδίου του παραγόμενου πλούτου στην κοινωνική πλειοψηφία. Και για αυτό ακριβώς είναι καθοριστικό να αγωνιστούμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Και οι πιστωτές μας –ιδιαίτερα το ΔΝΤ– πρέπει να καταλάβουν ότι το καθεστώς εξαίρεσης στην ελληνική αγορά εργασίας δεν μπορεί να διατηρηθεί πλέον. Γι' αυτό είναι σημαντικό, τώρα που τελείωσε η ύφεση, να παραμείνει μία αριστερή κυβέρνηση ισχυρή. Και θα παραμείνουμε ισχυροί.

Πρέπει επομένως οι πιστωτές μας να έχουν υπόψη τους ότι ο ελληνικός λαός έκανε αρκετές θυσίες και τώρα είναι καιρός να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως κυβέρνηση της Αριστεράς, κάναμε την πολιτική επιλογή να αποζημιώσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους για τις θυσίες τους, αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια έχουν ριχτεί στο κατώφλι της φτώχειας. Υποστηρίξαμε τα παιδιά σε περιοχές με χαμηλά εισοδήματα παρέχοντας σχολικά γεύματα.

Και παγώσαμε τον ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν, καθημερινά, το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης.

Νομοθετήσαμε τις πρωτοβουλίες αυτές χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις μας. Και αυτό, επειδή θα χρηματοδοτηθούν από την υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων.

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού -και ειδικά των φτωχών, των ανέργων και των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα. Για τον λόγο αυτό δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσουμε τον λαό μας στους yes-men αυτών που θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην Προκρούστεια κλίνη της λιτότητας για πολλά χρόνια.

Τηρήσαμε τις υποχρεώσεις μας, τώρα πρέπει και οι πιστωτές να τηρήσουν τις δικές τους. Και αυτές συνίστανται όχι μόνο στην υποχρέωση να εφαρμόσουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά ταυτόχρονα να ανοίξουν την συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα.

Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της σύμφωνα με το πρόγραμμα, αλλά δεν θα αποδεχθεί την λογική της αιώνιας λιτότητας που καταστρέφει την ελληνική κοινωνία. Μία λογική που εξασθενεί έναν ευρωπαίο εταίρο που είναι ο πυλώνας της ειρήνης και της σταθερότητας σε μία περιοχή αυξανόμενων εντάσεων και συγκρούσεων.

Έναν εταίρο που είναι στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης για την διαχείριση των μεγάλων μεταναστευτικών πιέσεων που όλοι αντιμετωπίζουμε, με βάση το διεθνές δίκαιο. Έναν καίριο στρατηγικό εταίρο που παλεύει καθημερινά να διατηρήσει την ισορροπία στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και ταυτόχρονα υποστηρίζει τις προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού , στην βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία λύση που θα επιτρέψει επιτέλους σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να ζήσει ενωμένος, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς τα αποικιακά συστήματα των εγγυήσεων και, το σημαντικότερο: Χωρίς φόβο.

Σύντροφοι και φίλοι,

είναι τιμή μου να βρίσκομαι μαζί σας και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με εσάς. Είμαι βέβαιος ότι το Συνέδριο αυτό θα αποτελέσει σημείο καμπής για την Ευρωπαϊκή Αριστερά, επειδή θα εκλέξει τα νέα όργανα και θα διευρύνει την πολιτική βάση του ευρωπαϊκού μας κόμματος, καθώς επίσης και επειδή έγιναν προτάσεις για την αναβάθμιση του πολιτικού του ρόλου.

Αισθάνομαι ευτυχής να εκφράσω την πλήρη μου υποστήριξη στον Gregor Gysi για την ηγεσία του Κόμματός μας. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική μορφή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τον οποίο είμαι βέβαιος ότι θα φέρει νέα δυναμική στο κοινό μας εγχείρημα.

Τέλος θέλω, για άλλη μία φορά, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για την διαρκή και αποφασιστική αλληλεγγύη και την πολιτική υποστήριξή σας προς τον αγώνα του ελληνικού λαού.

Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας.

Συνεχίστε να αγωνίζεστε.

Όταν ο τροχός της Ιστορίας γυρίσει, εναπόκειται στην Αριστερά να ωθήσει την Ευρώπη μπροστά.

Σας ευχαριστώ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)