to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 16.12.2016

Πολιτική

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να συζητηθεί το «πρόβλημα» που ανέκυψε με τα μέτρα ανακούφισης στην Ελλάδα (όλες οι εξελίξεις)

Στο πολιτικό επίπεδο, και όχι στο επίπεδο των τεχνοκρατών, θα πρέπει να αναζητηθεί η λύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από τις ενστάσεις που υπήρξαν στο πλαίσιο του Eurogroup σε σχέση με τα μέτρα κοινωνικού και φορολογικού χαρακτήρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα. Αυτό ανέφερε σήμερα στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων καλά πληροφορημένος αξιωματούχος της ευρωζώνης


Ο ίδιος επισήμανε ότι από νομικής άποψης το ζήτημα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους που έχουν ήδη εγκριθεί από την ευρωζώνη, δεν συνδέεται με το ζήτημα της εφαρμογής των αποφάσεων που ανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Από τη στιγμή που το κάθε κράτος- μέλος έχει τη δίκη του ανάγνωση της εκτίμησης στην οποία κατέληξαν οι θεσμοί, σε σχέση με τη συμβατότητα των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, η επίλυση της διαφοράς θα έχει πολιτικό και όχι τεχνικό χαρακτήρα, προσέθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ντάισελμπλουμ: Ίσως το πρόβλημα επιλυθεί σύντομα

«Οι Έλληνες έλαβαν μέτρα χωρίς διαβούλευση, και τα μέτρα θα μπορούσαν να παραβιάζουν το μνημόνιο, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Χάγη ο επικεφαλής της ευρωζώνης, Jeroen Dijsselbloem. «Η απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους καθυστερεί, αλλά η εφαρμογή των μέτρων πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του χρόνου, επομένως  δεν πιστεύω ότι χάνουμε πολύ χρόνο», ανέφερε. «Η απόφαση μπορεί να ληφθεί από το συμβούλιο διευθυντών του ESM, ωστόσο, υπάρχει μια χώρα που θέλει πρώτα να γνωρίζει αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις. Επομένως, πρέπει πρώτα να λύσουμε αυτό», συνέχισε. Η απόφαση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα θα μπορούσε να ληφθεί νωρίτερα από τις αρχές του επόμενου έτους, σημείωσε. Όμως, πρώτα πρέπει οι ελεγκτές του προγράμματος να αποσαφηνίσουν τι πράττει η ελληνική κυβέρνηση «και να δουν αν οι Έλληνες μπορούν πράγματι να πληρώσουν για τα μέτρα που επιθυμούν, να αποσαφηνίσουν αν πρόκειται για διαρθρωτικούς πόρους καθώς και να δουν αν  αυτό που επιθυμούν οι Έλληνες δεν αντίκειται στο μνημόνιο», επεσήμανε. «Ίσως το πρόβλημα δεν είναι πολύπλοκο και μπορεί να επιλυθεί σύντομα. Θα δούμε», κατέληξε.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Οι θεσμοί που εμπλέκονται στο πρόγραμμα βοήθειας έχουν εκδώσει μια «επικριτική» έκθεση αξιολογώντας κατά πόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η Αθήνα είναι συμβατά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της διάσωσης, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Η έκθεση είναι προκαταρκτική και είναι αρκετά επικριτική», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντένις Κόλμπεργκ, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αξιολογήσει το περιεχόμενο εις βάθος την επόμενη εβδομάδα.

Όλες οι σχετικές εξελίξεις:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)