to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:10 | 16.12.2016

Διεθνή

Άμπε και Πούτιν ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους, χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο στο θέμα των διαφιλονικούμενων νησιών

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσαν δύο ημέρες συνομιλιών σε θέρετρο της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας με τη σύναψη ενός αριθμού οικονομικών συμφωνιών αλλά χωρίς κάποια σημαντική εξέλιξη στην εδαφική διαμάχη για τα νησιά στον Ειρηνικό, τις Κουρίλες νήσους, ζήτημα που επισκιάζει τις σχέσεις των δύο χωρών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


   

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για κοινές οικονομικές δραστηριότητες στα διαφιλονικούμενα νησιά ως ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας με την οποία θα τερματίζεται και επισήμως ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, ανέφεραν σε κοινό ανακοινωθέν τους.

Τα τέσσερα επίμαχα νησιά που βρίσκονται στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό αποκαλούνται Βόρεια Εδάφη από την Ιαπωνία και Νότιες Κουρίλες από τη Ρωσία.

Ανήκουν στη δικαιοδοσία της Ρωσίας καθώς προσαρτήθηκαν από τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και 17.000 ιάπωνες κάτοικοί τους υποχρεώθηκαν να τα εγκαταλείψουν. Εντούτοις η Ιαπωνία τα διεκδικεί καθώς μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο της ανήκαν, σύμφωνα με διμερή σύμβαση για τις εμπορικές συναλλαγές και τα σύνορα του 1855.

Η διαμάχη αυτή εμποδίζει τις δύο χώρες από την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

"Το ζήτημα δεν θα επιλυθεί αν ο καθένας μας απλώς υποστηρίζει την άποψή του", δήλωσε ο Άμπε και πρόσθεσε: "πρέπει να κάνουμε προσπάθειες προς την κατεύθυνση της προόδου ώστε να μην απογοητεύσουμε την επόμενη γενιά. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να βρούμε μία λύση που θα ευνοεί και τους δυό μας".

Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η οικονομική συνεργασία θα βοηθήσει να τεθούν οι βάσεις για την ενίσχυση των δεσμών τους και προσκάλεσε τον Άμπε --με τον οποίο έχει συναντηθεί περισσότερες από 12 φορές-- να επισκεφθεί και πάλι τη Ρωσία.

"Θεωρώ ότι η συνεργασία σε οικονομικούς τομείς θα βοηθήσει στην εδραίωση της απαιτούμενης βάσης για να προχωρήσουμε σε μία σχέση πραγματικής συνεργασίας".

 

"ΠΟΥΤΙΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ" 

Καθώς οι δύο ηγέτες κατευθύνονταν σήμερα στο χώρο όπου θα πραγματοποιείτο ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών τους, ακτιβιστές με τηλεβόες που επέβαιναν σε φορτηγά είχαν κατακλύσει τους δρόμους κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο και φώναζαν συνθήματα όπως "Πούτιν Πήγαινε Σπίτι Σου" και "Επίστρεψε τα Νησιά".

Ο Άμπε έχει δεσμευτεί να επιλύσει την εδαφική διαμάχη με την ελπίδα να αφήσει πίσω του ένα σημαντικό διπλωματικό κληροδότημα και να χτίσει καλύτερους δεσμούς με τη Ρωσία ώστε να αντιμετωπίσει την άνοδο της Κίνας, σχολιάζει το Reuters.

Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι κατά την επίσκεψη του Πούτιν οι δύο πλευρές υπέγραψαν συνολικά 80 συμφωνίες, περιλαμβανομένων 68 για εμπορικά ζητήματα καθώς και συμφωνίες για τον ιδιωτικό τομέα.

Παρά τις ισχυρές πιέσεις από την κυβέρνηση Άμπε, οι ιαπωνικές εταιρείες πάντως εξακολουθούν να φοβούνται να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία, όπως είπε ιάπωνας αξιωματούχος που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών.

Χθες, οι Πούτιν και Άμπε συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της επανέναρξης του διαλόγου για την ασφάλεια, σύμφωνα με άλλον ιάπωνα αξιωματούχο.

Οι συνομιλίες για θέματα ασφαλείας σε υπουργικό επίπεδο πάγωσαν έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την επιβολή των δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας ως απάντηση.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)