to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:30 | 15.12.2016

Πολιτική

Υπερψηφίστηκε η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων - «Παρών» από το κόμμα των δανειστών, απείχαν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος στους συνταξιούχους, ύστερα από αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, «παρών» δήλωσε η Ν.Δ., ενώ απείχαν από την ψηφοφορία το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 254 βουλευτές. «Ναι ψήφισαν» 195 βουλευτές και «παρών» 59 βουλευτές.

Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίαζαν 14 βουλευτές από τη ΝΔ, ο Χρήστος Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ (ασθενής), η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ (απουσιάζει στις Βρυξέλλες), πέντε βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, τρεις από το ΚΚΕ, οκτώ από το Ποτάμι, οκτώ από την Ένωση Κεντρώων και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.

 

Η ενημέρωση από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας:

Η τροπολογία για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων τίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον συντονισμό των προνοιακών δράσεων, ενώ η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά στο πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, τα αδήλωτα εισοδήματα και τον Πτωχευτικό Κώδικα, το οποίο θα ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα. Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατατέθηκε το μεσημέρι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως τονίζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, σκοπός είναι η αποτύπωση της ευρύτατης πλειοψηφίας σε μια ρύθμιση που ανακουφίζει τους αδυνάμους, καθώς και ως όπλο απέναντι στους θεσμούς. 

«Παρών» θα ψηφίσει η ΝΔ,δίνοντας πιστοποιητικά υποτακτικότητας στους ακραίους κύκλους που επιθυμούν τη βύθιση της χώρας στο χάος της λιτότητας και της φτώχειας. «Μετά από πολύ σκέψη, πάντα στηριζόμενοι στην δήλωση του προέδρου, Κυριάκου Μητσοτάκη (σ.σ.: διαβάστε αναλυτικά παρακάτω), που δείχνει ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει, κινούμενη στην στρατηγική συμφωνίας αλήθειας με τους πολίτες. Με τους τυχοδιωκτισμούς και στην ανικανότητα του κ. Τσίπρα, που εγκλωβίζει την χώρα σε αδιέξοδα, δεν θα είναι συμμέτοχη», δηλώνουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αιτιολογώντας την απόφαση του κόμματος να δηλώσει «παρών» της ΝΔ στην ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο Κ. Χατζηδάκης, λάβρος κατά του «λαϊκισμού» ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας μέχρι να συμφωνήσουν οι δανειστές:

«Ο κ. Μητσοτάκης, για μια ακόμη φορά, δίνει τα διαπιστευτήριά του στους δανειστές. Ταυτίζεται πλήρως με το ΔΝΤ και τους ακραίους κύκλους που ζητούν σκληρά μέτρα για την κοινωνία», τονίζει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του

«Ιδεολογική και πολιτική συγγένεια» με τον Σόιμπλε καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, επισημαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι «οι ανάγκες των συνταξιούχων έχουν προτεραιότητα απέναντι στις ανάγκες των Βρυξελλών». «Σφραγίζει τη διαδικασία το αίτημα για ονομαστική. Δεν πρόκειται για τυχαία στιγμή, αλλά για μία στιγμή που η Βουλή θα πρέπει να επιβεβαιώσει το δικαίωμα της κυβέρνησης, της χώρας να κάνει τα αυτονόητα», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Είναι και ατομική και συλλογική αυτή η ευθύνη, είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε δημοκρατίας. Όλα αυτά τα προβλέπει η συμφωνία και τα νούμερα το αποδεικνύουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε τον Μάρτιο. Οι ανάγκες των πολιτών, οι ανάγκες των συνταξιούχων έχουν προτεραιότητα απέναντι στις ανάγκες των Βρυξελλών». Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να δώσουν μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας» (διαβάστε περισσότερα).

 


«Ναι» από ΠΑΣΟΚ, απέχουν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, υπερψηφίζει το ΚΚΕ - Στη «γραμμή» της ΝΔ ο Βενιζέλος

Στη θέση να υπερψηφίσει τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, κατέληξε νωρίτερα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά είναι όσα είπε, νωρίτερα, στη Βουλή η κ. Εύη Χριστοφυλοπούλου, επιφυλάσσοντας βέλη τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη Ν.Δ. «Με την ονομαστική ο κ. Τσίπρας κάνει μια τεχνητή σύγκρουση, χρησιμοποιώντας τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Κοινός τυχοδιώκτης είναι ο κ. Τσίπρας, και πρέπει να φύγει το ταχύτερο. Με τους τυχοδιωκτισμούς και τους αδιανόητους τακτικισμούς του βλάπτει τη χώρα» είπε μεταξύ άλλων η κ. Χριστοφυλοπούλου για να προσθέσει: «Δεν καταλαβαίνω τη στάση της ΝΔ. Φοβάται κάτι; Φοβάται το τερτίπι του κ. Τσίπρα, ή τον κ. Σόιμπλε ή το ΕΛΚ μήπως της τραβήξουν το αυτί»;

Υπέρ της αποχής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, που πιστεύουν στην ανάγκη υπεύθυνου εθνικού στρατηγικού σχεδίου, τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της Κ.Ο. του κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία αλλοιώνει το περιεχόμενο της ψήφου των κομμάτων», καθώς όπως διευκρίνισε «δεν πρόκειται για όχι στο εφάπαξ βοήθημα των συνταξιούχων το οποίο το έχουν ψηφίσει τα κόμματα, αλλά για υφαρπαγή μια ψευδούς εντύπωσης δημιουργίας εθνικού μετώπου στήριξης της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. Πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως σέβεται την απόφαση της Κ.Ο. του κόμματος υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει διάσπαση αλλά διεύρυνση ώστε να δημιουργηθεί ο μεγάλος προοδευτικός πόλος.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού αποφάσισε ομόφωνα να απέχει της ψηφοφορίας. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ευθέως, από το χώρο της αντιπολίτευσης, πως θα ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία (εδώ η ανακοίνωση του Περισσού). «Θα την ψηφίσουμε επειδή έχουν ανάγκη τα χρήματα» είπε ο κ. Χρ.Κατσώτης, και υπενθύμισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει καταθέσει δική του τροπολογία για θεσμοθέτηση-επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, καλώντας την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να την υιοθετήσουν. 

Κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, για την στάση που τηρούν απέναντι στην Ελλάδα, άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια.

Ανακοινώνοντας και αιτιολογώντας ο ίδιος την επιλογή του Ποταμιού, να απέχει από την ψηφοφορία της Βουλής, έθεσε προς την κυβερνητική πτέρυγα το ερώτημα: «Τι προσπαθείτε να στήσετε αυτές τις ημέρες, έχετε επίγνωση ή αυτοσχεδιάζετε;». Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση, ότι δεν συζήτησε, στην συζήτηση του προϋπολογισμού, εάν υπάρχουν πλεονάσματα και για το που θα μπορούσαν αυτά να κατευθυνθούν και διερωτήθηκε γιατί έγινε αυτό. «Η εθνική συνεννόηση είναι μονόδρομος… αλλά η συνεννόηση δεν μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στιγμής, ούτε γίνεται επίκλησή της κατόπιν εορτής», είπε.

 

Θα αποχωρήσει από την ονομαστική ψηφοφορία η Ένωση Κεντρώων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Βασίλης Λεβέντης. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «μας ζητά να ψηφίσουμε τι; Αυτά που ο ίδιος πήγε και έκανε. Και που ξέρω εγώ τι έκανε; Θέλετε συναίνεση αλά καρτ. Την ώρα που σας συμφέρει. Δεν την πιστεύετε τη συναίνεση». «Όποτε τα πράγματα είναι καλά λέτε μπορείτε μόνοι σας, αλλά όταν έρχεται φωτιά στον οίκο μας λέτε όλοι μαζί», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός «συνεχίζει με 153 και δεν τον νοιάζει τι κάνει η υπόλοιπη αίθουσα».

Στη γραμμή Σόιμπλε: Επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση

«Σε αυτή την τυφλή πορεία, ο κ. Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους. Οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στηριγμένοι μόνο στην αλήθεια και την ενότητά μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή και εξαπολύει σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού.

«Ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά, παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Με τους πολιτικούς του τακτικισμούς εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα και θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Αποδεικνύει, ακόμα μια φορά, ότι είναι και ανήθικος και επικίνδυνος. Ανήθικος γιατί παρουσιάζει μια εφάπαξ παροχή ως 13η σύνταξη, την ίδια στιγμή που δρομολογεί νέες μεγάλες μειώσεις για τους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή αγνοεί προκλητικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κρατική στήριξη. Τους μακροχρόνια ανέργους, τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, και δεν πληρώνει τις οφειλές προς τους ιδιώτες. Επικίνδυνος γιατί παραγνωρίζει μια αδήριτη πραγματικότητα. Ότι με βάση το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος υπέγραψε, τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο. Αυτές οι συμπεριφορές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό», αναφέρει για τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ και προσθέτει:

«Ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία, γιατί δεν αντέχει το βάρος των ευθυνών του. Αν αναζητεί διέξοδο ας το κάνει τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση. Αρκετή ζημιά έχει ήδη κάνει στην πατρίδα μας».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)