to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:57 | 14.12.2016

Κοινωνία

Λοκ άουτ στη Νομική Αθήνας εν όψει συζήτησης για τους πολιτικούς κρατούμενους - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία

Λοκ άουτ στη νομική σχολή Αθηνών αποφάσισε χθες η κοσμητεία, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Πολιτικές συλλογικότητες, που είχαν προγραμματίσει εκδήλωση για τους πολιτικούς κρατούμενους, καταγγέλλουν ότι η απόφαση έχει σκοπό «να εμποδίσει το δικαίωμα λόγου του πολιτικού κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα», ο οποίος επρόκειτο να κάνει τηλεφωνική παρέμβαση στη διάρκεια της εκδήλωσης


Αποχώρησαν από το κτίριο της Νομικής Αθηνών, οι φοιτητές του νωρίτερα είχαν "σπάσει" το λοκ αουτ της κοσμητείας και είχαν εισέλθει στον χώρο της σχολής.

Οι φοιτητές ενώθηκαν με μέλη πολιτικών συλλογικοτήτων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Σχολή και πραγματοποίησαν πορεία από την οδό Ακαδημίας μέχρι τα Προπύλια του Πανεπιστημίου, όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από την Πρυτανεία μέχρι αυτή την ώρα.

Η κοσμητεία της Νομικής Σχολής αποφάσισε να προχωρήσει σε κλείσιμο της σχολής, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα.

Πολιτικές συλλογικότητες είχαν προγραμματίσει για σήμερα εκδήλωση με θέμα τους πολιτικούς κρατούμενους, ενώ εκδήλωση είχε προγραμματίσει και η ΚΕΕΡΦΑ-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Νωρίτερα, επικράτησε ένταση ανάμεσα στο μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Δημοτικό Σύμβουλο Αθήνας, Πέτρο Κωνσταντίνου, και αστυνομικών, καθώς δεν επιτράπηκε ούτε σε εκείνον, ούτε στους συνομιλητές του, η είσοδος στο χώρο της Σχολής, ώστε να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη εκδήλωση. Όσοι φοιτητές βρίσκονται στο προαύλιο χώρο της Νομικής φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων και για το άσυλο.

H ανακοίνωση των σχημάτων BLOCO ΝΟΠΕ για το lock-out:

Δεν είναι πρώτη φορά που βρίσκουμε τη Σχολή μας κλειστή “λόγω τεχνικών προβλημάτων”. Σύμφωνα με την αντίστοιχη ανακοίνωση της Νομικής σχολής “το Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών θα παραμείνει κλειστό την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016  λόγω τεχνικών προβλημάτων.”

“Τεχνικά προβλήματα” και “εργασίες” έχουν επανειλημμένα οδηγήσει σε lock-out της Σχολής με εντολή των Πρυτανικών Αρχών. Έχει γίνει πλέον δεδομένο πως μέρες κινητοποιήσεων, μέρες Πολυτεχνείου, 6ες Δεκέμβρη, οι πόρτες της σχολής θα είναι κλειδωμένες και οι φοιτήτριες και φοιτητές εκτός του χώρου της.

Κινήσεις επιβολής, όπως η οχύρωση με κατασταλτικές δυνάμεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του κέντρου και το λοκ-άουτ σχολών, αποτελούν δρόμο προς την αυταρχικοποίηση των Πανεπιστημίων και την εδραίωση «του νόμου και της τάξης» από πλευράς  των Πρυτανικών Αρχών. Τέτοιου είδους πρακτικές, είναι σίγουρο πως δε θα παγώσουν τον αγώνα των φοιτητριών και φοιτητών, αγώνα για περισσότερη και δημοκρατικότερη παιδεία, για ένα Πανεπιστήμιο δημόσιο, πιο δημοκρατικό, χωρίς ταξικούς φραγμούς. Ο χώρος του Πανεπιστημίου ανήκει στον κόσμο του, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, ανήκει σε εμάς. Το άσυλο απειλείται και εμείς θα βρισκόμαστε απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να το καταλύσει. Το ίδιο το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα αυτό και να προστατεύσουμε το Πανεπιστήμιό μας, από κάθε αυταρχική δύναμη που το θέλει κλειστό και αποστειρωμένο.

Τέτοιου είδους περιστατικά και πρακτικές θυμίζουν εποχές και καταστάσεις, στις οποίες έβαλε τέλος το κίνημα μέσα από το διαρκή αγώνα του ενάντια στο “Πανεπιστήμιο του Φορτσάκη”.

Είναι καιρός να κινηθούμε και προς τη δημοκρατική εμβάθυνση των δομών και των διαδικασιών τόσο του Πανεπιστημίου, όσο και του ίδιου του Φοιτητικού Κινήματος, προκειμένου οι αγώνες μας να είναι ένα ζωντανό αντιπαράδειγμα για το πώς θέλουμε να οργανώνουμε τις ζωές μας. Ζωές, χωρίς καταστολή και απαγορεύσεις, με περισσότερη δημοκρατία και αλληλεγγύη.

ΥΓ: “Τεχνικές εργασίες”, (οι): εκδήλωση, από συλλογικότητα φοιτητριών και φοιτητών, στην οποία θα παρέμβαινε τηλεφωνικά ο Δ. Κουφοντίνας. Η διοργάνωση αυτής αποτέλεσε το λόγο για το lock-out της 14ης Δεκέμβρης. Ενάντια σε λογικές και πρακτικές λογοκρισίας, το BLOCO στηρίζει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, με τους/τις ομιλητές/ -τριες, ως έχουν. Καμία Κοσμητεία, κανείς και καμία, δεν μπορεί να έχει λόγο και να καθορίζει ποιος ή ποια θα μιλήσει και θα παρευρεθεί σε εκδήλωση, πέρα από τους ίδιους τους διοργανωτές αυτής.

  • Καταγγελία της απόφασης της Νομικής Σχολής και συγκέντρωση στις 7 μ.μ. από την Επιτροπή για τη χορήγηση αδειών στους πολιτικούς κρατούμενους και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Μετά την πρωτοφανή  παρέμβαση της  Νομικής  Σχολής   στη φυλακή με την απαίτηση να  εμποδίσει το δικαίωμα λόγου του  πολιτικού κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα και να προχωρήσει σε  κυρώσεις σε βάρος του αν μιλήσει,  που του ανακοινώθηκε χθες, 

Η   Διεύθυνση της Νομικής Σχολής προχώρησε, σήμερα,  στο  κλειδαμπάρωμα της Σχολής και επιστράτευσε τα ΜΑΤ για να διαφυλάξουν τους εφιάλτες   που κρύβει πίσω από τα σιδερένια ρολά.  

Η   μοναδική στα χρονικά  ενέργεια μιας Πανεπιστημιακής Σχολής και μάλιστα  της Νομικής, ενάντια σε μία εκδήλωση  - λόγου,   που  στόχο έχει να αναδείξει το  δίκαιο αίτημα ενός κρατούμενου  στην άδεια  που του αρνούνται,   παρότι κατοχυρωμένου στο νόμο και  αυτονοήτου στη συνείδηση της κοινωνίας, παραδίδεται  στη χλεύη  της ιστορίας , όπως και  ο εμπνευστής (ή η   εμπνεύστριά) του.

 

Το ίδιο και η κυβέρνηση της «Αριστεράς»  που σε  απόλυτη σύμπλευση με το πνεύμα της φίμωσης και του αποκλεισμού  δεν δίστασε  να   στείλει τα ΜΑΤ   για να αποκλείσει τη Σχολή  και να εμποδίσει  την εκδήλωση.

Στον προαύλιο χώρο της Σχολής της Νομικής  κατειλημμένο  από τους φοιτητές,  που  αντέδρασαν  στην προσβλητική για το  Πανεπιστήμιο   απόφαση, καλούμε  τον κόσμο  στις 7.00 μ.μ. ,  σε μια εκδήλωση καταγγελίας της  μεθόδευσης  που   επιχειρεί να απαγορεύσει  κάθε κίνηση  και  να φιμώσει τις φωνές που  διεκδικούν την χορήγηση της άδεια  στον Δημήτρη Κουφοντινα. 

Και δεν θα σταματήσουμε να το  διεκδικούμε  . 

Γιατί  η  άδεια είναι δικαίωμα, κατακτημένο με αγώνες. 

Και δεν μπορεί κανείς να το περιφρονεί. 

Επιτροπή για τη χορήγηση αδειών 

στους πολιτικούς κρατούμενους 

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)