to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:15 | 12.12.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ε. Αχτσιόγλου: Πρώτη προτεραιότητα η επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας

«To υπουργείο Εργασίας βρίσκεται στο πλάι των εργαζομένων που βιώνουν δύσκολες συνθήκες στην αγορά εργασίας»


Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σήμερα Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη και τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Νάσο Ηλιόπουλο.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης διεξήχθησαν διαδοχικές συναντήσεις στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, με αντιπροσωπείες εργαζομένων από την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης.

Ακολούθως, η υπουργός Εργασίας βρέθηκε στα γραφεία του Σ.ΕΠ.Ε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τέλος επισκέφθηκε συγκρότημα εργατικών κατοικιών στην περιοχής της Νέας Ευκαρπίας.

«Την περίοδο 2012-2014 δεν συνέβη απλώς μία συνολική απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, μέσω παρεμβάσεων στο νομοθετικό πλαίσιο που κατήργησαν θεμελιωμένα δικαιώματα. Αυτό που συνέβη ήταν η διαμόρφωση του γόνιμου εδάφους για την όξυνση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Το υπουργείο Εργασίας θέλει να τονίσει ότι αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά και είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να βλέπουν σύντομα αλλαγή στην καθημερινότητά τους», σημείωσε η κα. Αχτσιόγλου, μετά από σύσκεψη με εργαζόμενους και υπηρεσιακούς παράγοντες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Ειδικότερα, για την συνάντηση με τις εργαζόμενες στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «υπάρχει σωρεία καταγγελιών όχι απλώς για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας αλλά και μια σειρά από φαινόμενα απειλών ή εκβιασμών εις βάρος των εργαζομένων. Με την παρουσία μας εδώ, το υπουργείο θέλει να τονίσει ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά».

Η συνάντηση με τους εργαζόμενους στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων έρχεται σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες και το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι θα υψώσει ασπίδα προστασίας στους εργαζόμενους, τόσο μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει όσο και με όρους δημόσιας πολιτικής παρέμβασης.

Η υπουργός Εργασίας συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης, έπειτα από αίτημά τους. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιηθεί σειρά διαδοχικών διμερών και τριμερών συναντήσεων υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας, και οι οποίες θα συνεχιστούν. Η κα. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι πολυσύνθετα, καθώς βρίσκονται μπροστά σε βίαιες αλλαγές των εργασιακών τους σχέσεων, πολύ συχνά και με όρους διλημμάτων ανάμεσα στην απόλυση και την επιλογή μιας πολύ δυσκολότερης εργασιακής συνθήκης, και αφορούν ένα σύνολο επιχειρήσεων».

Τέλος, η υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε συγκρότημα εργατικών κατοικιών στη Νέα Ευκαρπία, με αφορμή και την επίλυση μετά από τέσσερις δεκαετίες της εκκρεμότητας που κρατά ομήρους από το 1978 δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους του Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας. Συγκεκριμένα, με υπουργική τροπολογία που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων σε 11.134 δικαιούχους. 

..................................................................................

Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πουλημένη - Στο κόκκινο

Η υπουργός επεσήμανε ότι «η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης». 


Η υπουργός δήλωσε ακόμη ότι έχει ήδη καταρτιστεί οδικός χάρτης δράσεων για την λειτουργία του ΣΕΠΕ και προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αλλαγή στην αρχιτεκτονική των προστίμων. Παράλληλα περιέγραψε την προσπάθεια που γίνεται μέσα από τις παρεμβάσεις του Υπουργείου να «διαμορφωθεί μια συμμαχία με τους εργαζόμενους»,  για να συνειδητοποιήσουν και οι ίδιοι ότι είναι προς το συμφέρον τους να απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας. Την ίδια στιγμή όμως, όπως είπε,  θα υποστηριχτούν και οι εργοδότες που τηρούν πλήρως την εργατική νομοθεσία και είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. 
 
Νωρίτερα, η υπουργός μαζί με τον γ.γ του υπουργείου Εργασίας Αν. Νεφελούδη, και τον γραμματέα του του ΣΕΠΕ Ν. Ηλιόπουλο συναντήθηκαν στο ΥΜΑΘ με τους απολυμένους εργαζόμενους στα λιπάσματα Καβάλας, τους απολυμένους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Σίνδο και τους εργαζόμενους στα σούπερμάρκετ Καρυπίδη που το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουν τον εκβιασμό εκ μέρους της εργοδοσίας για μείωση των χρωστούμενων δεδουλευμένων και για ατομικές συμβάσεις με μείωση των αποδοχών τους. 
 
Αναφορικά με το εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Σίνδο, όπου με δημοσιεύματα του το stokokkino.gr αποκάλυψε τις παραβάσεις  που αφορούν τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής και στο οποίο επιβλήθηκαν πρόστιμα από το ΣΕΠΕ, η υπουργός υπενθύμισε ότι οι καταγγελίες αφορούσαν όχι μόνο  παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας αλλά και μια σειρά από φαινόμενα απειλών και εκβιασμών εις βάρος των εργαζομένων.
 
 «Με την παρουσία μας εδώ το Υπουργείο εργασίας λέει ότι αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά , θα υψώσουμε μια ασπίδα προστασίας στους εργαζόμενους που δεν διεκδικούν τίποτα περισσότερο από τα δικαιώματά τους και με τη βοήθεια του ΣΕΠΕ στο οποίο δίνουμε την απόλυτη στήριξη και προσήλωσή μας είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν στην καθημερινότητα τους να βλέπουν αλλαγή στη ζωή τους» τόνισε η υπουργός Εργασίας.
 
Για  τους εργαζόμενους στα σουπερμάρκετ Καρυπίδης, η κα Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι έχουν γίνει τριμερείς συναντήσεις ήδη για το θέμα στο Υπουργείο, ενώ προανήγγειλε και νέες  τις επόμενες μέρες. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα σούπερκμάρκετ είναι πολυσύνθετα, αφορούν ένα σύνολο επιχειρήσεων που αυτή την στιγμή βρίσκονται μπροστά σε βίαιες αλλαγές των εργασιακών τους σχέσεων πολύ συχνά και με όρους διλημμάτων ανάμεσα στην απόλυση και την επιλογή μιας πολύ δυσκολότερης εργασιακής συνθήκης.  Το υπουργείο δείχνει ήδη και θα συνεχίσει να δείχνει τη στήριξή του στις ομάδες των εργαζομένων και παράλληλα με τον αγώνα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα μπορέσει να φανεί μια συνολική αλλαγή στην ατμόσφαιρα που υπάρχει στην αγορά εργασίας» τόνισε.  
 
Αναφορικά με την διαπραγμάτευση για τα εργασιακά η υπουργός δήλωσε  ότι πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, γιατί, όπως εξήγησε, πέρα από την εργατική νομοθεσία που πρέπει καταρχάς να υφίσταται και να εφαρμόζεται, είναι μεγάλης σημασίας η ανάγκη  να υπάρχει και η αυτονομία των εργαζομένων.
 
«Μόνο η εργατική νομοθεσία δεν αρκεί, πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν το πλαίσιο για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να έχουν και μια συλλογική διαπραγματευτική ισχύ για να διαμορφώνουν τους όρους εργασίας. Οι θέσεις της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση είναι γνωστές, θέλουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, μια επαναφορά που υποστηρίζεται από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, από τη συνθήκη της λειτουργίας της Ε.Ε. από τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε. και από το γνωστό πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων» εξήγησε η υπουργός και συνέχισε:
 
«Αυτό που διεκδικούμε στην διαπραγμάτευση δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να ισχύσει το κεκτημένο των εργασιακών δικαιωμάτων και στην Ελλάδα, να μην βρίσκεται η χώρα μας σε μια κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Δεν έχουμε πρόθεση να υποχωρήσουμε σε θέσεις αρχής στα εργασιακά και αυτό έχει δηλωθεί σε όλους τους τόνους από όλους τους εκπροσώπους της κυβέρνησης».
 
Τέλος, εκτίμησε ότι θα υπάρξει γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς «είναι φανερό ότι τα περισσότερα θέματα έχουν επιλυθεί». 
 
Εκ μέρους των απολυμένων στην ΒΦΛ Καβάλας, ο πρόεδρος του σωματείου κ. Βογιατζάκης μιλώντας stokokkino.gr τόνισε ότι το Υπουργείο είναι ενήμερο για τις μεθοδεύσεις εκ μέρους του κ. Λαυρεντιάδη να υπάρξουν απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις αλλά και τον δόλιο τρόπο με τον οποίο η εταιρεία καταφέρεται εναντίον του Δημοσίου, των εργαζομένων και των πιστωτών. Το υπουργείο Εργασίας εξέφρασε την στήριξή του  για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων οι οποίοι ζήτησαν να επισπευτούν οι διαδικασίες για την καταβολή επιδόματος και την ενεργοποίηση των μηχανισμών για τον έλεγχο της εταιρείας για να αποκατασταθεί η εργασιακή ζούγκλα και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι. 

Το μεσημέρι της ίδια μέρας η υπουργός Εργασίας πραγματοποίησε συνάντηση με κατοίκους της Ευκαρπίας σχετικά με το χρόνια πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διαμένοντες στις εργατικές κατοικίες. Το Υπουργείο, σύμφωνα με τον σύμβουλο του υπουργείου Εργασίας Μάριο Μουζάλα, προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει το ζήτημα των κατοικιών αυτών με τον τρόπο που επιλύθηκε για το Ολυμπιακό χωριό. «Εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και απαλλάσσοντας τους κατοίκους από έξοδα τα οποία δεν θα έπρεπε να τους επιβαρύνουν η κυβέρνηση στην περίπτωση του Ολυμπιακού χωριού, κατόρθωσε να μειώσει την τιμή παραχώρησης . Με βάση την εμπειρία αυτή η αρμόδια Επιτροπή εξέτασε το πρόβλημα με τις μη παραχωρημένες κατοικίες του τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας (αφορά 150 οικισμούς και 11.500 σπίτια) που δεν έχουν λάβει παραχωρητήριο από το 1978 έως σήμερα και άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίας  για την έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων σε όλους τους δικαιούχους έχοντας διασφαλίσει ενιαία τιμή για όλους» δήλωσε ο κ. Μουζάλας.
 
Να θυμίσουμε ότι ενώ τα σπίτια δεν είναι αδιάθετα. οι διαμένοντες δεν έχουν λάβει ακόμη το παραχωρητήριο του οικήματός τους ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχωρούσαν στην έκδοση προσωρινών παραχωρητηρίων, κρατώντας τους κατοίκους σε πολιτική ομηρία. «Αυτό που έγινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις με τον ΟΕΚ είναι ένα παράδειγμα του πως μια πολιτική που γίνεται στο όνομα των κοινωνικών αναγκών μπορεί να γίνει παιχνίδι κερδοσκοπίας ενάντια στους εργαζομένους καθώς τα κόστη που διαπιστώσαμε που χρεώθηκαν οι κάτοικοι ήταν αδικαιολόγητα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μουζάλας.

Φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)