to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:18 | 08.12.2016

Διεθνή

Για ατεκμηρίωτη κινδυνολογία στο Κυπριακό επικρίνει ο Νίκος Αναστασιάδης τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Με γραπτή δήλωση από τα Ιεροσόλυμα, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης απάντησε στην κοινή ανακοίνωση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων, που επικρίνουν τους χειρισμούς του στο Κυπριακ


Ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε τις επικρίσεις, σημειώνοντας: «Οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται είναι σεβαστές, χωρίς όμως να δικαιολογείται η συστηματική και ατεκμηρίωτη κινδυνολογία που κάποιοι αναπτύσσουν καθημερινά».

Τα κόμματα στην ανακοίνωση τους κατηγορούν τον Κύπριο Πρόεδρο για αθέτηση των όσων είχε υποσχεθεί σε ότι αφορά το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και για «πλήρη αποδοχή από μέρους του των τουρκικών όρων επί της διαδικασίας, που όμως αγγίζουν και την ουσία».

Τα πέντε κόμματα εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έχει εξουδετερώσει πλήρως την όποια διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και δίνει τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να οδηγήσει στο τραπέζι της διάσκεψης, της 12ης Ιανουαρίου 2017, όλα τα μη συμφωνηθέντα θέματα, όλων των πτυχών».

ΔΗΚΟ , ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων κατέθεσαν κοινό αίτημα με τα εξής σημεία:

1. Την αποστολή επιστολής προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία να ζητείται: (Α) Η πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου 2017. Η απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από μια τέτοια διάσκεψη θα επιβεβαιώσει, σημειώνουν, τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «εκλιπούσα». (Β) Η διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην όποια συμφωνία κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεως και Συνθήκης Συμμαχίας. (Γ) Η ημερήσια διάταξη της διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017 να αφορά μόνο τα ζητήματα της ασφάλειας, της αποχώρησης των στρατευμάτων και της κατάργησης των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας.

2. Καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να παραμείνει σταθερός στην αρχική του θέση για τη μη διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και να διαβεβαιώσει τον λαό ότι η συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και η συμφωνία επί ενός κοινού χάρτη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017 και πως αν δεν υπάρξουν τέτοιες συμφωνίες επί του εδαφικού δεν θα προχωρήσει στην εν λόγω διάσκεψη.

3. Να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τον κ. Αναστασιάδη, ώστε να απευθυνθεί πρόσκληση στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να συμμετάσχουν από την πρώτη μέρα της Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017.

4. Απαιτούν τη σύγκληση συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου πριν από τις 9 Ιανουαρίου 2017, δηλαδή πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη, για ενημέρωση και πραγματική διαβούλευση.

5. Ζητούν τη μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 9 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη.

Τα κόμματα χαιρετίζουν τη σθεναρή, όπως την χαρακτηρίζουν, στάση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, όπως επίσης και για τους όρους συμμετοχής της σε μια διεθνή διάσκεψη.

Στην γραπτή δήλωση του ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρει ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με την τουρκοκυπριακή πλευρά και σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται μεταξύ του ιδίου και των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Είναι εντελώς λανθασμένο και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, όταν κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα επιλέγουν να υιοθετούν τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις περί "εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας", τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζουν πολύ καλά ότι βρίσκομαι στο Ισραήλ σε μια στρατηγικής σημασίας για τον τόπο μας επίσκεψη, ενώ αναμένεται στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, και παράλληλα τη χρονική περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης», τονίζει ο κ. Αναστασιάδης.

Σε σχέση με τα συγκεκριμένα αιτήματα, που παρατίθενται στην ανακοίνωση των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει ότι «η δημόσια παράθεση τους ποσώς εξυπηρετεί τον στόχο ικανοποίησης τους. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, εργάζεται προς επίτευξη του στόχου της αντιμετώπισης των όποιων εύλογων ανησυχιών».

Επίσης, χαρακτηρίζει «τουλάχιστον λυπηρό» κάποιοι καθημερινά να βλέπουν προβλήματα και διαφωνίες στις σχέσεις Αθηνών- Λευκωσίας, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο Κυπριακό τέτοιες άστοχες, ακραίες και ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις. «Η συνεργασία μεταξύ της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης είναι άριστη και αυτό αποδεικνύεται από τον συνεχή συντονισμό σε όλα τα επίπεδα», τονίζει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)