to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:01 | 03.12.2016

Διεθνή

Στήριξη του ΑΚΕΛ στον Αναστασιάδη για την απόφαση συνέχισης των συνομιλιών- Νέα δήλωση από τον Πρόεδρο της Κύπρου

Στήριξη δίδει το ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο της Κύπρου για την απόφαση συνέχισης των συνομιλιών - Η υποταγή στο φόβο, θα οδηγήσει σε συνέχιση της σκλαβιάς, δηλώνει ο Ν. Αναστασιάδης


"Αν μας καταλάβει ο φόβος πως κάθε τολμηρό βήμα πιθανό να ενέχει κινδύνους, θα παραμείνουμε στάσιμοι, με τη σκλαβιά να συνεχίσει να αποτελεί ένα απαράδεκτο status quo" δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε στις ανησυχίες, γιατί αν μας καταλάβει ο φόβος, πως κάθε τολμηρό βήμα πιθανό να ενέχει κινδύνους, θα παραμείνουμε στάσιμοι, με τη σκλαβιά να συνεχίσει να αποτελεί ένα απαράδεκτο στάτους κβό.

Απαντώντας στους επικριτές του για την απόφαση επανάληψης των συνομιλιών, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως είναι μέσα από το διάλογο που θα βρεθεί λύση, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από την Τουρκική κατοχή. Σε ομιλία του στη Λεμεσό, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι κανένας δεν θα ήθελε να δει να συνεχίζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία του κατοχικού στρατού, ούτε να δει την πατρίδα του μοιρασμένη.

Τόνισε, επίσης, ότι θα αποτελούσε δειλία να βλέπει κάποιος να διαμορφώνεται μια άλλη περιοχή στην κατεχόμενη πατρίδα και να παρακολουθεί αδιαφορώντας για τους ψηλαφητούς κινδύνους. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι γνωρίζοντας τις έγνοιες και τις ανησυχίες του Κυπριακού Ελληνισμού, θα δώσει τη μάχη ώστε να επιτευχθεί αυτό που ήταν και η εντολή του λαού: Να βρεθεί δηλαδή ο τρόπος να δοθεί ελευθερία και προοπτική στο λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

Αυτό πράττει και θα το πράττει μέχρι τέλους, είπε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας πως δεν είναι ο ίδιος που θα αποφασίσει, αλλά ο λαός, στον οποίο θα δοθεί ο χρόνος να γνωρίζει ποια είναι τα στοιχεία της λύσης και δια της ψήφου του είτε να εγκρίνει, είτε να απορρίψει. Συνεπώς, πρόσθεσε, προχωρεί στις διαπραγματεύσεις με τόλμη, γνωρίζοντας τις έγνοιες και τις ανησυχίες και σ' αυτό που θα πρέπει να πράξει, έναντι όλου του λαού τον οποίο εκπροσωπεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εν των μεταξύ, έκκληση για ενότητα απηύθυνε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για επανάληψη των συνομιλιών και τις αντιδράσεις των κομμάτων (περισσότερα παρακάτω). Σε δήλωση στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Συλλούρης υπέδειξε ότι «εισερχόμαστε σίγουρα στην πιο κρίσιμη φάση για το Κυπριακό, τουλάχιστον μετά το 2004 και επιβάλλεται ενότητα, η οποία προϋποθέτει αλληλοσεβασμό και συνεννόηση». Επίσης, τόνισε ότι «όσες διαφορές και να υπάρχουν επί της ουσίας, της τακτικής, ή επί των διαδικασιών, ή όσα παράπονα και να υπάρχουν, μπορούν να μπουν στην άκρη για τις επόμενες σαράντα ημέρες, ώστε να παρουσιάσουμε, ει δυνατόν, κάποια ελάχιστη κοινή τοποθέτηση».

Στήριξη από το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ έδωσε στήριξη στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση των συνομιλιών, τονίζοντας ότι είναι θετικό το γεγονός της επανάληψης των συνομιλιών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι αν το αδιέξοδο συνεχιζόταν θα υπήρχε ο κίνδυνος περαιτέρω εμπλοκών με αρνητικές συνέπειες για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Ανέφερε, επίσης, ότι η συμφωνηθείσα διαδικασία ανοίγει προοπτικές για επίτευξη λύσης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι για να υπάρξουν αυτές οι προοπτικές θα πρέπει να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις συνεπής στο συμφωνημένο πλαίσιο και στις αρχές λύσης και να επιδείξει τον απαραίτητο πραγματισμό.

Ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε, επίσης, ότι ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων και των διαφωνιών, όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να στηρίξουν τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

Αντίθετα, τα μικρά κόμματα του κέντρου εξακολουθούν να εκτοξεύουν κατηγορίες για υπαναχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη από τις διακηρυγμένες θέσεις του. Η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την υποχρέωση να σεβαστεί το θεσμό τον οποίο υπηρετεί με την ψήφο του λαού και να παύσει να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, υποβαθμίζοντας εαυτόν, όπως υποστηρίζει το κόμμα αυτό.

Αναφέρει, επίσης, ότι "είναι πραγματικά λυπηρό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες να αναιρεί τα όσα στη διακαναλλική συνέντευξή του είχε αναφέρει για τις προθέσεις του όσον αφορά τη συνέχιση του διαλόγου και την επίλυση του Κυπριακού". Στην ουσία, ισχυρίζεται η ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναιρείται πολιτικά και αυτοκαταργείται θεσμικά. 

Επίσης, οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης "συνεχίζει στην επικίνδυνη τροχιά που έβαλε ο ίδιος τις συνομιλίες για το Κυπριακό". Εξ άλλου κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να εξηγήσει τί ήταν εκείνο που τον έκανε να αποδεχθεί τον οδικό χάρτη του Ακιντζί και να πάει σε μια διάσκεψη με ανοικτά όλα τα θέματα και εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον υπουργό Εξωτερικών, υποβαθμίζοντας τον ίδιο του τον εαυτόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)