to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 29.11.2016

Πολιτική

Συνέντευξη Τύπου του Π. Μοσκοβισί: Eφικτή η συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου

Εφικτή χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί


«Οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος» εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κομισιόν  στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «αν όλες οι πλευρές εμπλακούν με το σωστό πνεύμα», τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις, ενώ έστειλε μήνυμα παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα, καθιστώντας σαφές ότι «χρειαζόμαστε όλους τους θεσμούς».

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, έσπευσε να σημειώσει ότι αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τότε οι εταίροι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα συμφωνηθέντα. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε ειδική μνεία και στη γεωπολιτική θέση της χώρας, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική». «Για τον λόγο αυτό, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στη Ευρώπη» πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό παράθυρο για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από τις 3,5% μετά το 2018.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια, λέγοντας ότι «υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά ευαίσθητα θέματα πρέπει να λυθούν». Τόνισε όμως πως αν η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει και οι θεσμοί θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, συμπεριλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση του χρέους, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν διαφωνίες και με το ΔΝΤ αλλά με τη γερμανική πλευρά, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας, όπως κάνουμε πάντα».

«Μετά το 2018 μπορούμε να δούμε ξανά τα πράγματα, και κάποια εξ αυτών μπορούν να αλλάξουν» απάντησε ο κ. Μοσκοβισί σε ερώτημα αν υπάρχουν σκέψεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Έως τότε, είπε, «έχουμε ένα μνημόνιο και πρέπει να πάμε με όσα αυτό ορίζει. Με τίποτα λιγότερο και με τίποτα περισσότερο». Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε πάντως κατ’ επανάληψη στην επιθυμία του να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με όλες τις πλευρές.

Λύση μέχρι τα τέλη της εβδομάδας για το εργασιακό επιθυμεί επίσης ο Πιέρ Μοσκοβισί, με βάση πρόταση –που όπως είπε- κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και στην υπουργό Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου. Η πρόταση σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσαρμογές που περιέχει το μνημόνιο, αλλά παράλληλα είναι και προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία, χρειάζεται ευελιξία αλλά και να υπάρχει διαπραγματευτική ισχύς από πλευράς εργαζομένων» σημείωσε.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)