to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 29.11.2016

Κοινωνία

Άρχισε ο χιονιάς στη βόρεια Ελλάδα (βίντεο-φωτογραφίες)

Ιδιαίτερα αισθητή είναι πλέον η πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα, απ' όπου αναμενόταν να ξεκινήσει το τσουχτερό κρύο, που στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα


Ιδιαίτερα αισθητή είναι πλέον η πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα, απ' όπου αναμενόταν να ξεκινήσει το τσουχτερό κρύο, που στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Ήδη χιονόπτωση σημειώνεται σε περιοχές της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας.  Στη Θεσσαλονίκη, όπως μεταδίδει το voria.gr, από νωρίς το πρωί χιονίζει στο Ωραιόκαστρο, στο Μελισσοχώρο, στη Λητή, στον Χορτιάτη και στο Φίλυρο, ενώ άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες και στην Άνω Πόλη και στον Άγιο Παύλο.

Στην κεντρική Μακεδονία χιονίζει επίσης σε Κιλκίς, Ημαθία, Γιαννιτσά, καθώς και ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής. Χιονόπτωση σημειώθηκε και στην Εγνατία Οδό στο ύψος του Πολύμυλου Κοζάνης. Από τα ξημερώματα χιονίζει στη δυτική Μακεδονία. Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στη Φλώρινα χιόνι πέφτει ακόμη και στο κέντρο της πόλης, όπως επίσης και στην πόλη της Κοζάνης. Χιονόπτωση σημειώνεται επίσης σε Σιάτιστα, Βάστη και τη Σαμαρίνα. Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και ειδικά πάνω από τα 1000 μέτρα η χιονόπτωση είναι πιο πυκνή, ενώ το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά στο ύψος των σαλέ στα χιονοδρομικά κέντρα Βασιλίτσας Γρεβενών και Βίγλας Πισοδερίου στην Φλώρινα. 

Στην Αλεξανδρούπολη η θερμοκρασία έχει σημειώσει μεγάλη πτώση, χωρίς όμως να χιονίζει. Πάντως, όσοι οδηγοί κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνιστάται -σύμφωνα με την Τροχαία- να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, αν και για την ώρα αυτές είναι απαραίτητες μόνο στην περιοχή της Νέας Σάντας στη Ροδόπη.

Ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται επίσης, σύμφωνα με το trikaladay.gr, σε ορεινές περιοχές του νομού Τρικάλων, και συγκεκριμένα στις περιοχές Αγιοφύλλου, Περτουλίου και στη θεση Λέουσα, μεταξύ Μεσοχωρας και Μοσχοφυτου. Χιονόπτωση έχει αρχίσει και στα ορεινά του νομού Λάρισας.

Συστάσεις στους οδηγούς από την Εγνατία Οδό

Σε ανακοίνωσή της η Εγνατία Οδός Α.Ε. προειδοποιεί για ραγδαία επιδείνωση του καιρού στις επόμενες ώρες, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο και τοπικές χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία, επικαλούμενη το Δελτίο Έκτακτων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στη διάρκεια της ημέρας αναμένονται χιονοπτώσεις σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων. Αύριο Τετάρτη τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν σε περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης.

Ειδικότερα, η Εγνατία Οδός τονίζει ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης. Επιβάλλεται να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ και, αν είναι εφικτό, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων, ενώ συνιστάται να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση, να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες, αλλά και αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οι οδηγοί καλούνται ακόμη να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήματός τους, να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων και, κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην παρεμποδίζουν ή προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα. Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)