to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 24.11.2016

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Δεν συμφέρουν κανέναν οι εκλογές

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «εκείνος που αναπαράγει κατά καιρούς το αίτημα των εκλογών είναι ο κ. Μητσοτάκης που είναι μια καλή “συνταγή” για να καλύπτει την ένδεια επιχειρημάτων και συγκεκριμένων τοποθετήσεων απέναντι στα ζητήματα της αξιολόγησης»


Μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, δεν συμφέρουν κανέναν αυτή τη στιγμή, δεν συμφέρουν τη χώρα, δεν συμφέρει την υπόθεση της αξιολόγησης, δεν συμφέρει ούτε την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «εκείνος που αναπαράγει κατά καιρούς το αίτημα των εκλογών είναι ο κ. Μητσοτάκης που είναι μια καλή “συνταγή” για να καλύπτει την ένδεια επιχειρημάτων και συγκεκριμένων τοποθετήσεων απέναντι στα ζητήματα της αξιολόγησης».  «Αν θες να κρύψει τον βασικό πυρήνα των προγραμματικών σου θέσεων που είναι ταυτόσημες με τις λογικές των μνημονιακών προτάσεων, τότε μιλάς γενικά και αόριστα για εκλογές. Είναι αυτό που λέμε “στρίβειν διά του αρραβώνος”», πρόσθεσε.

«Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ, αν επιμείνει στην εμμονική στάση του»

Στην επισήμανση πως η κυβέρνηση δέχεται μεγάλες πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο ίδιος είπε:

«Στη σημερινή Ελλάδα το να συζητάει κανείς για διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων είναι τραγικό» και συνέχισε:  «Θα σας έλεγα σε σχέση με τη στάση του ΔΝΤ που είναι πραγματικά μία εμμονική στάση, ότι μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ, αν επιμένει σε τέτοιου είδους θέματα. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Το ΔΝΤ να υπάρχει αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όχι άνευ προϋποθέσεων».

«Τρόικα εσωτερικού ο Κυρ. Μητσοτάκης»

Σε ερώτημα για το πρωτοσέλιδο της Αυγής, που κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για τη στάση του στο θέμα των εργασιακών εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρόικα εσωτερικού, υποστηρίζοντας πως αυτός ο χαρακτηρισμός ταριάζει απόλυτα με τις τοποθέσεις του απέναντι στα εργασιακά. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Μητσοτάκης, με αυτές τις τοποθέσεις, δίνει ένα σήμα στις πιο ακραίες απόψεις ότι «αυτοί θα βαράνε απέξω και αυτός από μέσα».

«Κινούμαστε στη λογική της συνεννόησης στα κρίσιμα θέματα»

Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε πως απαιτείται η μέγιστη συνεννόηση για την υπεράσπιση συμφερόντων της εργασίας και της κοινωνίας. Σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση, στα κρίσιμα, και κυρίως στα εθνικά θέματα, κινείται στη λογική της συνεννοήσης του μέγιστου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Συμπλήρωσε πως θα πρέπει να αναληφθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλείτες για το χρέος, όμως επισήμανε ότι η Ν.Δ., «πέρα από το να συμπαρατάσσεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το ΔΝΤ», πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

..................................

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στον Ρ/Σ Realfm 97.8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που η δεύτερη αξιολόγηση δεν ευοδωθεί, δημιουργεί σήμερα πολλά σενάρια. Θέλω να σας ρωτήσω, μιας και εσείς είστε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, ο υπουργός που, αν το σενάριο των πρόωρων εκλογών ισχύσει θα αναλάβετε να οδηγήσετε τη χώρα στις εκλογές, να τις οργανώσετε, θέλω να σας ρωτήσω πόσο πιθανό είναι αυτό το σενάριο; Πόσο πιθανό είναι να μην προχωρήσει τελικά η δεύτερη αξιολόγηση, πόσο πιθανό είναι η χώρα, για άλλη μια φορά, να οδηγηθεί πρόωρα σε κάλπες; Νομίζω δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να κάνει εκλογές τόσο τακτικά, όσο εμείς τα τελευταία  χρόνια. 

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα συμφωνήσω και θα σας πω ότι δεν είναι στις προθέσεις  της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Οι εκλογές δεν συμφέρουν κανέναν αυτή τη στιγμή. Προφανώς, πρώτα απ’ όλα δεν συμφέρουν τη χώρα, δεν συμφέρουν την υπόθεση της αξιολόγησης, δεν συμφέρουν ούτε την Ευρώπη. Εκείνος ο οποίος αναπαράγει κατά καιρούς το αίτημα των εκλογών είναι ο κύριος Μητσοτάκης. Κατά τη γνώμη μου είναι μια  «καλή συνταγή» για να μπορεί να καλύπτει την ένδεια επιχειρημάτων και συγκεκριμένων τοποθετήσεων απέναντι στα ζητήματα της αξιολόγησης. Αν δεν θες λοιπόν να δεσμευθείς ευθέως ή αν θες  να κρύψεις τον βασικό πυρήνα των προγραμματικών σου θέσεων,  που είναι ταυτόσημες με τις λογικές των μνημονιακών προτάσεων, τότε μιλάς γενικά και αόριστα για εκλογές. Είναι αυτό που λένε, «στρίβειν δια του αρραβώνος». Δεν συμφέρει τη χώρα αυτή τη στιγμή να πάμε σε εκλογές και αυτή νομίζω ήταν και η λογική της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού χθες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού είχε και ένα άλλο σημείο για το οποίο θέλω να σας ρωτήσω, ένα σημείο υψηλού ενδιαφέροντος. Είπε ότι αν πάμε σε εκλογές, ουσιαστικά η οικονομία θα υποστεί ζημία και θα οδηγηθούμε σε τέταρτο μνημόνιο. 

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μα όλοι αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτή τη στιγμή οδηγηθούμε σε εκλογές, αυτό θα έχει να κάνει με την αδυναμία να συνεννοηθούμε με τους  εταίρους μας και να κλείσει η υπόθεση της αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις για την οικονομία, με  ό,τι μπορεί να σημαίνει, πια, αυτό. Προφανώς, μια τέτοια εξέλιξη, χωρίς να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, μπορεί να οδηγήσει μέσα από διάφορες καραμπόλες και σε εκλογές. Αλλά αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι κάτι επιζήμιο, όπως και να το δει κανείς. 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η αίσθηση που έχετε είναι ότι υπάρχει περιθώριο να ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου επιτυχώς η αξιολόγηση ή μπαίνουμε για άλλη μια φορά σε καθυστερήσεις, με επίπτωση να χαθεί ίσως μια ευκαιρία, αυτή της 5ης Δεκεμβρίου, για το χρέος;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Χωρίς να είναι κανείς απόλυτα βέβαιος, ναι, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Και τι σημαίνει επιτυχώς; Να κερδίσουμε…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φαίνεται όμως - συγγνώμη για τη διακοπή κύριε Σκουρλέτη -  φαίνεται ότι δέχεται η κυβέρνηση πολύ μεγάλες πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά τα εργασιακά. Θα μπορέσετε αυτές να τις αντιμετωπίσετε; Θα μπορέσετε να ενσωματώσετε στην κυβερνητική πολιτική μέτρα όπως οι ομαδικές απολύσεις -  για τις οποίες βέβαια προσωπικά έχω τη γνώμη ότι είναι συζήτηση άνευ αντικειμένου τουλάχιστον για την ιδιωτική οικονομία -  ή το να πάνε στις καλένδες οι συλλογικές συμβάσεις;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Συμφωνώ καταρχήν μαζί σας σχετικά με την παρατήρηση που κάνατε για τις ομαδικές απολύσεις. Στη σημερινή Ελλάδα το να συζητάει κάποιος για διευκόλυνση των απολύσεων είναι πραγματικά τραγικό, σαν να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων. 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Σκουρλέτη, οι ομαδικές απολύσεις στην ιδιωτική οικονομία γίνονται όταν κλείνει μια εταιρεία. Αυτή είναι η γνώμη μου. 

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ακριβώς. Και εμάς μας ενδιαφέρει να ανοίγουμε εταιρείες και να στηρίζουμε αυτές που ήδη υπάρχουν. Θα σας έλεγα όμως, σε σχέση με τη στάση του ΔΝΤ, που είναι πραγματικά εμμονική, ότι μπορούμε και χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν επιμένει σε τέτοιου είδους θέματα. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Το Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο λοιπόν, να υπάρχει, αλλά να υπάρχει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όχι άνευ προϋποθέσεων. 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το θέμα είναι αν οι Γερμανοί μπορούν χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γιατί ο Σόιμπλε δίνει την αίσθηση ότι συνδέει απολύτως τις επόμενες εκταμιεύσεις, να το πω έτσι, με την παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα. 

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι, το θέλει αυτό η Γερμανία, αλλά θα έλεγα ότι ο μέσος όρος ανάμεσα στις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της γερμανικής πλευράς, είναι ένας μέσος όρος που δεν ευνοεί αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα της χώρας. 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι στην αντιπολίτευση και στη στάση που τηρεί. Βλέπω σήμερα στην “ΑΥΓΗ’’, μια επίθεση στον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εφημερίδα τον κατηγορεί ότι ρίχνει στην πυρά τις συλλογικές συμβάσεις και μιλάει – αυτό το δεύτερο θέλω να σχολιάσετε – για σήμα του Προέδρου της ΝΔ στους δανειστές, να μπλοκάρουν την αξιολόγηση και την συμφωνία με τον Τσίπρα. Από πού προκύπτει αυτό; Θέλω να πω, δεν είναι βαρύ να λέγεται ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει σήμα στους δανειστές να μπλοκάρουν τη χώρα; Είναι βαρύ, πολύ βαρύ αυτό. 

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Έχει να κάνει με τις τοποθετήσεις του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλα αυτά τα θέματα που αναφέραμε πριν από λίγο συζητώντας. Δηλαδή, για τα θέματα τα εργασιακά. Νομίζω ότι αυτό που λέγαμε παλαιότερα για τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού, είναι κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τις χθεσινές τοποθετήσεις του κυρίου Μητσοτάκη απέναντι στα εργασιακά. Ο κύριος Μητσοτάκης αντιτάχθηκε στην έννοια και στην πρακτική των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι ανοικτός στα θέματα των ομαδικών απολύσεων. Επομένως, τι σημαίνει αυτό; Δίνει ένα σήμα στις πιο ακραίες απόψεις, στις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του κυρίου Σόιμπλε, ότι αυτοί θα βαράνε απ’ έξω και αυτός θα βαράει από μέσα. Ήταν απόλυτα αποκαλυπτικός. 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από την άλλη μεριά όμως, δεν δίνει έτσι μια οδό διαφυγής στην κυβέρνηση; Θέλω να πω δεν την βοηθά να ολοκληρώσει πιο εύκολα την αξιολόγηση, όταν ουσιαστικά δίνει το σήμα ότι και κάποιες υποχωρήσεις να κάνετε στα εργασιακά δεν πρόκειται να δεχθείτε επίθεση από την αντιπολίτευση; 

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι από αυτό που έχουμε ανάγκη ως χώρα σήμερα, είναι να υπάρχει η μέγιστη συνεννόηση υπέρ της υπεράσπισης κάποιων συμφερόντων  του κόσμου της εργασίας και της κοινωνίας. Εμείς πιέζαμε, όταν ήμασταν αντιπολίτευση, τη Νέα Δημοκρατία, αλλά την πιέζαμε από μια άλλη κατεύθυνση. Την πιέζαμε να είναι πιο σθεναρή η στάση της υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων. Εδώ βλέπετε ότι ταυτίζεται με τις πλέον αντεργατικές απόψεις η Νέα Δημοκρατία. 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στη φάση αυτή των πραγμάτων, δεν θα ήταν χρήσιμο κ. Σκουρλέτη, να υπάρχει στη χώρα ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης; Και δεν μιλώ ούτε για συγκυβέρνηση, ούτε για σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, σαν αυτά που προτείνει κάθε τόσο ο κ. Λεβέντης. Μιλώ για τη στοιχειώδη συνεννόηση των κομμάτων στα εθνικά θέματα αφενός και στο θέμα του χρέους που είναι επίσης ένα μείζον εθνικό θέμα, από την άλλη. Γιατί δεν κάνει η κυβέρνηση μια προσπάθεια να φέρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο τραπέζι, ή τουλάχιστον όσα εξ’ αυτών έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για να υπάρξει μια τέτοια ευρύτερη συνεννόηση;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω πως η κυβέρνηση κινείται στην  λογική που αναφέρεστε. Δηλαδή στην ανάγκη, στα κρίσιμα - ιδίως - εθνικά ζητήματα και σ’ αυτά που σχετίζονται με το κυπριακό ιδιαιτέρως, να επικρατεί η λογική της συνεννόησης του μέγιστου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Άρα, υιοθετώ την παραίνεσή σας μέσω του ερωτήματός σας  ότι θα πρέπει να αναληφθούν τέτοιου  είδους πρωτοβουλίες. Όσον αφορά το θέμα του χρέους θα πρέπει τελικά να ξεκαθαρίσει  η Νέα Δημοκρατία ποια είναι  η θέση της, εάν είναι  βιώσιμο το χρέος , αν τα έλεγε καλά  επί του κυρίου Σαμαρά όταν ήταν αρχηγός, που έλεγε ότι ήταν βιώσιμο το χρέος . Τι υποστηρίζει τέλος πάντων  πέρα από το να συμπαρατάσσεται,  με τον ή με τον άλλο τα τρόπο, με το ΔΝΤ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως οι επίσημες δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν ότι στο θέμα του χρέους δεν είναι  στην γραμμή Βενιζέλου, που έλεγε τότε ότι είναι βιώσιμο το χρέος αλλά μάλλον είναι πιο κοντά στην δική σας γραμμή.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Μακάρι να σημαίνει αυτό  ότι αποστασιοποιείται από τις απόψεις  του τότε αρχηγού της,  κυρίου Σαμαρά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το Ουάσιγκτον γκρουπ, που εγράφη από τις γερμανικές εφημερίδες  ότι  επρόκειτο να συνεδριάσει  Παρασκευή,  Σάββατο,  στην  αρχή  ακούστηκε ότι  ματαιώνεται, τελικά είπαν  ότι αναβάλλεται. Πιστεύετε  ότι εδώ είναι ένα παιχνίδι τακτικής  που πίσω από αυτό βρίσκεται για άλλη μια φορά ο κύριος Σόιμπλε;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η συνάντηση ανάμεσα στις συγκεκριμένες χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  ενδεχομένως να καταλήξει σε αυτό που λέγαμε λίγο πριν στην συζήτησή μας,  σ’ έναν μέσο όρο θέσεων που δεν θα είναι τόσο επωφελής για μας. Νομίζω ότι πρέπει να τα συζητάμε πρώτα από όλα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας στις θεσμοθετημένες διαδικασίες, στα ευρωπαϊκά όργανα, εκεί να διαπραγματευόμαστε. Αυτά τα, άλλου είδους, όργανα μπορεί  να δημιουργούν και επιπλέον προβλήματα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά οι Γερμανοί έχουν εκλογές κύριε υπουργέ, πιστεύετε ότι θα κινηθούν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης  για το ελληνικό  χρέος  όταν θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί  να τους βλάψει πολιτικά στην κάλπη;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα προσέθετα σε αυτό που λέτε ότι και οι Ιταλοί έχουν ένα δημοψήφισμα τις επόμενες μέρες, οι Ολλανδοί έχουν εκλογές , υπάρχουν στην Αυστρία εκλογές , στην Γαλλία εκλογές, το Brexit αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του ’17, άρα θα πρέπει συνολικά η Ευρώπη να σκεφτεί δύο και τρείς  φορές  την ανάγκη να δείξει  την  αλληλεγγύη της και την συνοχή της  απέναντι στην Ελλάδα διότι εάν συνεχίσει να πορεύεται  με τον τρόπο που πορεύεται μέχρι τώρα, πολύ φοβάμαι ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα ενδυναμωθούν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω κι ένα τελευταίο σχόλιό σας για το Κυπριακό όπου φαίνεται να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις προς λύση. Ο πρόεδρος της Κύπρου, ο Νίκος  Αναστασιάδης  είπε χθες ότι καλείται τώρα η Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως τις προθέσεις της και ότι έχουμε ουσιαστικά μια αλλαγή στάσης τη  τουρκοκυπριακής  πλευράς  που συνδέει το εδαφικό με εγγυήσεις, μιλούν  για παρουσία  τουρκικών στρατιωτικών βάσεων, φαίνεται ότι  η Άγκυρα  παρενέβη προς τους  Τουρκοκυπρίους, με αποτέλεσμα αυτή την αλλαγή στάσης. Υπήρξαν και κάποια δημοσιεύματα για τον κύριο Κοτζιά στο ενδιάμεσο, άδικα κατά την γνώμη μου. Πάντως διαμορφώνεται μια ατμόσφαιρα που δείχνει, για άλλη μια φορά, ότι πάμε σε ναυάγιο.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια  φάση επιθετικής πολιτικής  εκ μέρους της Τουρκίας  κι αυτό εκδηλώνεται και με τη συγκεκριμένη στάση της στο Κυπριακό ζήτημα, αλλά και από τις δηλώσεις του κυρίου Ερντογάν  για την συμφωνία της Λωζάννης. Θα έλεγε κανείς ότι η Τουρκία σήμερα έχει όλα τα μέτωπά της ανοιχτά και αυτό την κάνει ακόμα περισσότερο επιθετική. Σίγουρα, απέναντι  σε αυτή την επιθετικότητα της γείτονος  χώρας επιβάλλεται να έχουμε εθνική ομοψυχία και συνεννόηση. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να κρατάει μία στάση αλληλεγγύης και συμπαράστασης  στην Κύπρο, η οποία βεβαίως είναι αυτή που τελικά αποφασίζει τα δικά της βήματα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε υπουργέ, καλημέρα.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να είστε καλά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)