to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:33 | 22.11.2016

Πολιτική

«Τρόικα Εσωτερικού» με μανδύα «μεταρρυθμιστών»: Ανοίγματα Μητσοτάκη σε Βενιζέλο και Θεοδωράκη

Σε συστράτευση ευρύτερων δυνάμεων και για έναν «νέο πατριωτισμό» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, κρατώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το νεοφιλελεύθερο κέντρο, μια ανάγκη που φαίνεται να συμμερίζονται και οι Ευ. Βενιζέλος και Στ. Θεοδωράκης


Από αυτήν την άποψη, μοιάζει εύστοχος ο τίτλος της σημερινής Εφημερίδας των Συντακτών: «Στήνουν τρόικα εσωτερικού», γράφει η εφημερίδα κάνοντας αναφορά στη χθεσινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Παγουλάτου, δίπλα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. 

Μιλώντας για το βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου «Το Νησί που φεύγει», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη συστράτευσης όλων των «μεταρρυθμιστικών δυνάμεων» που στέκονται «απέναντι στην καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». O πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι «η κλεψύδρα των ευκαιριών αδειάζει σταθερά σε βάρος της χώρας», η οποία -όπως είπε- χρειάζεται ένα νέο πολιτικό πρότυπο, στην εποχή του «μετα-λαϊκισμού». Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η δήθεν κεϋνσιανή άποψη των παροχών θα βύθιζε τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση».

Τις... ανησυχίες Μητσοτάκης (και του κοινωνικού-οικονομικού μπλοκ) που εκπροσωπεί φαίνεται ότι συμμερίζονται οι Ευ. Βενιζέλος και Στ. Θεοδωράκης. Ο πρώτος βρίσκεται εσχάτως στο μάτι του κυκλώνα λόγω των διαφωνιών του με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ -μετά τη στάση του κόμματος στη συγκρότηση του ΕΣΡ- ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης βλέπει τους βουλευτές του κόμματός του να αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον. Οι δύο εκπρόσωποι του νεοφιλελεύθερου κέντρου, εμφανίζουν εαυτούς ως «μεταρρυθμιστές» και έδειξαν ευήκοα ώτα στο, δειλό, ακόμα, προσκλητήριο Μητσοτάκη κατά του «λαϊκισμού» του ΣΥΡΙΖΑ. 

O «αντιλαϊκισμός» και ο «μεταρρυθμισμός» σε μονότονη επανάληψη

Ο βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επανέλαβε ότι χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, με άλλο αφήγημα, που να θέτει στο επίκεντρο την αποτελεσματικότητα του κράτους και την ανταγωνιστικότητα «κόντρα στον λαϊκισμό γύρω από τις παρεμβάσεις στο χρέος, οι οποίες είναι δεδομένες και δρομολογημένες».  Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να ρίξει τους τόνους που το τελευταίο διάστημα έχουν σηκωθεί στους κόλπους του κόμματος.

«Ο δημοκρατικός προοδευτικός χώρος, η Δημοκρατική Παράταξη, η κεντροαριστερά, είναι ο θεματοφύλακας της μόνης υπαρκτής και εφικτής εθνικής στρατηγικής. Αυτό αγωνιστήκαμε να το προβάλουμε, αγωνιστήκαμε να το εφαρμόσουμε, έχουμε φτύσει αίμα, και νομίζω τώρα που είναι πανθομολογούμενο το αίτημα για αλλαγή συσχετισμών, για αλλαγή πολιτικής, για αλλαγή κυβέρνησης, πρέπει αυτός ο μεσαίος προοδευτικός χώρος να παίξει τον καθοριστικό ρόλο», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού, βλέποντας το κόμμα του να φυλλορροεί, τόνισε την ανάγκη για συστράτευση των «μεταρρυθμιστικών δυνάμεων» της χώρας. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει μπροστά του το τέρας της αντιμνημονιακής υστερίας που εξέθρεψε». 

Πληροφορίες: Ναυτεμπορική, Εφημερίδα των Συντακτών, ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)