to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:06 | 19.11.2016

Διεθνή

Κυπριακό: Επανεκκίνηση αύριο των συνομιλιών - Ν. Αναστασιάδης: «Με αποφασιστικότητα στο Μον Πελεράν»

Οι συνομιλίες θα επανεκκινήσουν αύριο Κυριακή επί των διαφορών που εντοπίστηκαν στο Μον Πελερέν, με προοπτική να υπάρξει συμφωνία ακόμη και εντός του Δεκεμβρίου


Το Κυπριακό έχει εισέλθει σε μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις του. Η οριστικοποίηση μιας συμφωνίας στο εδαφικό ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θεωρείται πιθανή ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. Οι συνομιλίες θα επανεκκινήσουν αύριο Κυριακή στη Γενεύη επί των διαφορών που εντοπίστηκαν στο Μον Πελερέν, με προοπτική να υπάρξει συμφωνία ακόμη και εντός του Δεκεμβρίου. Αν αυτό συμβεί, θα γίνει πράξη και η αρχική πρόθεση για πολυμερή διάσκεψη εντός του 2016, που θα ανοίξει τον δρόμο για μια επίλυση του Κυπριακού. Και όλα αυτά πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου και ανακατέψει την τράπουλα, χωρίς βέβαια ουδείς να γνωρίζει ακόμη τις προθέσεις του (πηγή: Ναυτεμπορική).

Ν. Αναστασιάδης: Δεν παραγνωρίζω τις ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού

Με την ίδια αποφασιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες που να μας οδηγούν στην τελική φάση και επιτέλους να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο για την Ελβετία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπως ο ίδιος δήλωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Μετά από συναντήσεις με τους αρχηγούς του ΕΛΑΜ, του Κινήματος Οικολόγων, της Συμμαχίας Πολιτών, του ΔΗΚΟ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι αναχωρώ για το Μοντ Πελεράν “με την ίδια αποφασιστικότητα να εργαστώ προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος, και μακάρι γιατί όχι, να δημιουργηθούν συνθήκες που να μας οδηγήσουν στις τελικές φάσεις αλλά και επιτέλους να εξευρεθεί μια λύση”.

Σημείωσε πως “δεν παραγνωρίζω τις έγνοιες και τις ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού που εκπροσωπώ στις συνομιλίες αλλά και τις απόψεις των αρχηγών των κομμάτων όπως τις έχω ακούσει”.

Για το περιεχόμενο των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς είπε ότι οι συναντήσεις “ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές και απόλυτα δημιουργικές οι συζητήσεις και παρά τις όποιες διαφωνίες κι αν υπήρξαν εντούτοις ο προβληματισμός ήταν μέσα, όχι απλώς στα αποδεκτά πλαίσια αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο δημιουργικό προκειμένου να ακούσω σκέψεις, προβληματισμούς, εισηγήσεις”.

“Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί, παρά το γεγονός ότι πιθανό να είχαν τις δικές τους τοποθετήσεις, εντούτοις είμαι βέβαιος ότι ένιωσαν ότι ήταν πολύ πιο άνετοι και εγώ ο ίδιος πιο άνετος, να μιλήσουμε για οσαδήποτε μας προβληματίζουν”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση εάν σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε πλέον πιο κοντά σε συμφωνία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε για ενημέρωση την Τρίτη. “Να μου επιτρέψετε να σας πω πολύ περισσότερα την Τρίτη”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (πηγή: ΚΥΠΕ).

ΑΚΕΛ: Ευχή οι δύο ηγέτες να φτάσουν σε ακτίνα συμφωνίας

Υπάρχει πρόοδος στο κεφάλαιο του εδαφικού όπως επίσης υπάρχει και περαιτέρω συζήτηση και ευχή μας είναι οι δύο ηγέτες στο Μοντ Πελεράν να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο και να φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τον 2ο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό επί ελβετικού εδάφους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά τη συνάντηση είπε πως “ευχή μας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να έχει επιτυχίες στο Μοντ Πελαράν ή καλύτερα οι δύο ηγέτες να καταφέρουν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο σε ό,τι αφορά το εδαφικό και να φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια”.

Ερωτηθείς για την τουρκική απαίτηση για πραγματοποίηση πολυμερούς συνάντησης εντός Δεκεμβρίου, ο κ. Κυπριανού είπε πως “το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας για να μπορέσουμε να καθορίσουμε το επόμενο στάδιο, την επόμενη φάση που θα είναι η διεθνής συνάντηση”.

“Τώρα, ποιά θα είναι αυτή η διεθνής συνάντηση, είναι κάτι που πρέπει ακόμα να αποφασιστεί διότι έχουμε θέσεις εμείς, έχει θέσεις η τ/κ πλευρά, πρέπει να υπάρξει μια τέτοια απόφαση η οποία να εξασφαλίζει κάποιες αρχές, οπόταν είναι ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Επανέλαβε πως “το σημαντικό δεν είναι ο χρόνος και εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι να έχουμε φθάσει σε ακτίνα συμφωνίας και εάν κάτι τέτοιο επιτευχθεί στο Μοντ Πελεράν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να προχωρήσουμε και ευχόμαστε να επιτευχθεί”.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε, ωστόσο, ότι “κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί, οι δύο ηγέτες θα έχουν δύο ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων και εκεί θα φανεί.”

Είπε ότι “ενα είναι σίγουρο για μας ότι η μη λύση του Κυπριακού δεν θα μας οδηγήσει σε μια σταθερότητα όπως λένε κάποιοι, ότι θα διαφυλαχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, μη λύση του Κυπριακού θα είναι ωσάν να βρισκόμαστε μέσα σε κινούμενη άμμο που μπορεί να κινηθεί σε οποιαδήποτε κατεύθυνση με αρνητικότατες συνέπειες σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαου”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως “εμείς θέλουμε να υπάρξει λύση όχι οποιαδήποτε λύση αλλά λύση που να βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες Ε/κ και Τ/κ”.

Καταλήγοντας είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “μας ενημέρωσε για το τί έχει διαμειφθεί στο Μοντ Πελαράν και από τη δική μας πλευρά του μεταφέραμε κάποιες σκέψεις, απόψεις για τα επόμενα στάδια και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αλλά και σε ό,τι αφορά την ουσία”.

Στο Μον Πελεράν με ενίσχυση ομάδας σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου

Με ένα ακόμη μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας μεταβαίνει στο Μοντ Πελεράν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον Μάριο Ηλιάδη, ο οποίος δεν συμμετείχε στην πρώτη φάση. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί σήμερα, 19 Νοεμβρίου, μετά το μεσημέρι, για το Μον Πελεράν της Ελβετίας, όπου από την Κυριακή 20 Νοεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου θα έχει συνομιλίες με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το Εδαφικό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλο, την κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και τους κ.κ. Πόλυ Πολυβίου, Κύπρο Χρυσοστομίδη, Παναγιώτη Δημητρίου, Νίκο Κλεάνθους, Τουμάζο Τσιελεπή, Μάριο Ηλιάδη και Ανδρέα Χατζηράφτη.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)