to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 16.11.2016

Πολιτική

Εξεταστική: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι - Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις», τόνισε ο Μ. Δαρειώτης - Τι κατέθεσε ο Ν. Σοφιανός για τα δάνεια του ΚΚΕ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15.30 η κατάθεση του Μίμη Δαρειώτη του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, ο οποίος τόνισε πως οι συνολικές οφειλές του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 7.95 εκατ., ενώ αποπληρώνει κανονικά τόκους και κεφάλαια. «Δεν είμαστε όλα τα κόμματα ίδια, προσπαθούμε διαρκώς να ειμαστε συνεπείς γιατί αυτό δείχνει και τον σεβασμό μας στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται», η καταληκτική φράση του Μ. Δαρειώτη. Ακολούθησε η κατάθεση του Νίκου Σοφιανού του ΚΚΕ.


Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί ξεκίνησε η κατάθεση του Μ. Δαρειώτη από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, και ολοκληρώθηκε πέντε ώρες αργότερα. Ο οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το κόμμα είναι και ήταν πάντα συνεπής δανειολήπτης.  Ο Μ. Δαρειώτης ανέφερε πως το συνολικό χρέος του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 7.950.000€. Αφορά υπόλοιπο από αρχικό δάνειο 27 εκατ. από το 2002, από το οποίο έχει εξοφληθεί ήδη κεφάλαιο 19 εκατ., πάνω από το 70% του δανείου δηλαδή, και εχουν πληρωθεί τόκοι 4 εκατ. ως το τέλος του 2016.

Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Μ. Δαρειώτη στην Εξεταστική. Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ 

Σχετικά με την επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς την Εθνική Τράπεζα, ο Μ. Δαρειώτης τόνισε πως ο Αλ. Τσίπρας, ως νόμιμος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το καταστατικό, απευθυνθηκε με επίσημο τρόπο στην Εθνική και εξέθεσε τα οικονομικα του κόμματος ζητώντας τον σχετικό δανεισμό. Δεν πρόκειται για παρέμβαση, αλλά για κανονική διαδικασία, τόνισε ο Μ. Δαριώτης. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρα δάνειο τον Σεπτέμβρη του 2014, δηλαδή όχι σε προεκλογικη περιοδο (οι εκλογές προκηρύχτηκαν 31/12/2014), σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που συνεχως έπαιρναν δάνεια προεκλογικά.

Πρόσθεσε, απαντώντας πάντα στις ερωτήσεις του Σπ. Λάππα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν εχει κάνει πολλαπλές εκχωρήσεις των χρηματοδοτήσεών του, ενω τα άλλα κόμματα το έκαναν αυτό διαρκώς.

Σε σχέση με το κτίριο της Κουμουνδούρου ο κ. Δαρειώτης είπε οτι το κτίριο εχει περιέλθει στην κυριότητα του ΣΥΡΙΖΑ και εχει ενημερωθει η Εθνική Τράπεζα για αυτό. Επίσης ο εισηγητης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, επανέφερε το θέμα που αναδείχθηκε απο την εξέταση του κ. Σκορδά (εκπρόσωπος της ΝΔ) ότι κακώς και παράνομα είχε στην κατοχή του τα εισηγητικά σημειώματα των δανείων του ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στην κατοχη του τα εισηγητικά», υπογραμμισε ο κ. Δαρειώτης, «πώς ειναι δυνατόν να τα έχει η ΝΔ;»

Ο Αλ. Τσίπρας με δημόσιο έγγραφο, τόνισε ο Μ. Δαρειώτης, ζήτησε τη συνεννόηση με την τράπεζα. Άλλοι, με τεράστια χρέη προς τις τράπεζες, δεν έκαναν καμιά τέτοια πρόταση δημόσια. Ήταν σίγουροι πως δεν θα χρειαζόταν να συνεννοηθούν γιατί  πίστευαν ότι με τις τράπεζες είχαν ήδη «συνεννοηθεί», όχι βέβαια με δημόσιο τρόπο. Τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι 7,5 εκατομμύρια εξυπηρετούμενα, ενώ των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι 400 εκατ. μη εξυπηρετούμενα, κατέληξε. 

Ο κ. Συρμαλένιος από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι βουλευτές της ΝΔ  προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για τη δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που πληρώνει τα δάνεια του και δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πληρώνει και τόκους και κεφάλαια, «ας σταματήσουν να δημιουργούν εντυπώσεις για ένα κόμμα που είναι εντελώς νόμιμο σε όλα»

Ο Σπ. Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα νομικίστικα επιχειρήματα του κ. Τζαβάρα της ΝΔ σχετικά με το κτίριο της Κουμουνδούρου, τονίζοντας εχει γινει καθ'ολα νόμιμα η μεταβίβαση του ακινήτου στον ΣΥΡΙΖΑ.

H δήλωση της Αν. Καββαδία για τη σημερινή διαδικασία: «Πάγια και γνωστή η τακτική της ΝΔ να παρουσιάζει το άσπρο- μαύρο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 με δημόσια επιστολή του ζήτησε συνεννόηση με την τράπεζα από την οποία δανειζόταν το κόμμα. Άλλοι, με τεράστια χρέη,  δεν έκαναν καμιά τέτοια πρόταση δημόσια. Ήταν σίγουροι πως δεν χρειαζόταν να συνεννοηθούν γιατί θεωρούσαν ότι με τις τράπεζες είχαν ήδη "συνεννοηθεί"  όχι  βεβαίως  δημόσια. Τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν 8 εκατομμύρια και εξυπηρετούνται κανονικά όλα τα χρόνια. Τα δάνεια των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι συνολικά 400 εκατομμύρια προς πολλές τράπεζες και είναι  ασυνεπείς, επί πολλά χρόνια. Τα συμπεράσματα προφανή».

Η ΝΔ προσπαθεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ στο κτίριο της Κουμουνδούρου, ενώ αυτό έχει αναγνωριστεί από το 1993

Σε έγγραφο που κατέθεσε στην Επιτροπή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας σχετικά με το κτίριο της Κουμουνδούρου, αναφέρεται πως σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου αναγνωρίζεται ότι ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου είναι καθολικός διάδοχος του κτιρίου. Στην  απόφαση αυτή, που αφορούσε έξωση καφετέριας από το ισόγειο του κτιρίου και έγινε το 1993, αναγνωρίζεται από τότε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθολικός διάδοχος του κτιρίου. Και έρχεται τώρα η ΝΔ να το αμφισβητήσει σε συνεργασία με φιλικά της μέσα, τόνισε ο Σπ. Λάππας.

Όπως επισήμανε η Γ. Κοζομπόλη, το βασικό σε σχέση με τη ΝΔ που προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα με το κτίριο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μας πει πως θα αποπληρώσει τα 200 εκατ που χρωστάει, και χωρίς να έχει καμία εμπράγματη ασφάλεια.

Να σημειωθεί πως η ΝΔ προσπάθησε να αποσπάσει εντυπώσεις σχετικά με την κατοχή του κτιρίου της Κουμουνδούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι σαφές πως από το 1992 και μετά, το ίδιο ΑΦΜ περνά από τον Συνασπισμό της αριστεράς και της προόδου, στον Συνασπισμό της Αριστεράς, των κινημάτων και της οικολογίας, στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και κατόπιν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η περίπτωση του κτιρίου της Κουμουνδούρου είναι μετάθεση εμπράγματου δικαιώματος, όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Τζαμακλής, και αν υπήρχε οποιοδήποτε θέμα μη νομιμότητας, ο υποθηκοφύλακας θα αρνούνταν τη μεταγραφή.

Και μια σύγκριση: Η ειδική μεταχείριση του Κήρυκα Χανίων

Χαρακτηριστική ήταν - σε αντιδιαστολή και με τη συνέπεια που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αποπληρωμή των δανείων του- η αναφορά του Γ. Γκιόλια (ΣΥΡΙΖΑ) στην περίπτωση του δανείου του Κήρυκα Χανίων, όπου για δάνειο 720.000€ καταβάλλονται 20.000€ από τον Κων. Μητσοτάκη, ορίζονται 24 δόσεις των 3.000€ και μετά η τράπεζα καλεί σε... νέα διαπραγμάτευση - κάτι που στη γλώσσα των τραπεζικών λέγεται balloon. Είναι αυτό προνομιακή μεταχείριση ή όχι; Και σε ποιον;

Μ. Μπαλής: Συνελήφθη ψευδόμενη η οικογένεια Μητσοτάκη

Ο M. Mπαλής από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», ενώ ειδικά για το θέμα του δανείου του Κήρυκα Χανίων, τόνισε πως το γεγονός πως έγινε νέα ρύθμιση (δείτε παραπάνω), διαψεύδει την αρχική, παλαιότερη δήλωση του Κων. Μητσοτάκη πως η επιχείρηση που αγόρασε και έβγαλε τη νέα εφημερίδα ανέλαβε και την υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων του Κήρυκα. «Αρα αφού κάνει νέο διακανονισμό, συλλαμβάνεται ψευδόμενος ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη: Αποκαλύφθηκε το... «μπαλόνι» του «Κήρυκα Χανίων»

«Η Ιστορία δεν γράφεται με νομικίστικα τερτίπια»

«Η Ιστορία δεν γράφεται με νομικίστικα τερτίπια», η απάντηση του Ν. Συρμαλένιου στον Μ. Βορίδη, που επιδόθηκε προηγουμένως σε ρεσιτάλ νομικίστικων τερτιπιών για το θέμα της ονομασίας του κόμματος. Ο Ν. Συρμαλένιος θύμισε πως τότε τα χιλιάδες μέλη της ΕΑΡ είχαν δώσει συνδρομές «απ'την ψυχή μας και το αίμα μας» για να αγοραστεί το κτίριο της Κουμουνδούρου, που θα αποτελεί πάντα ιδιοκτησία της Ανανεωτικής Αριστεράς. 

 

Ν. Σοφιανός: 8,3 εκατ. ευρώ τα δάνεια του ΚΚΕ

Πλήρως ενήμερα είναι τα δάνεια, συνολικού ύψους περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, που έλαβε το ΚΚΕ, δήλωσε ο υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος, Νίκος Σοφιανός, στην κατάθεσή του, που ολοκληρώθηκε, στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία διερευνά τη νομιμότητα των δανείων κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης από τις Τράπεζες.

Όπως ανέφερε ο κ. Σοφιανός, τα δάνεια του ΚΚΕ καλύφθηκαν με εγγυήσεις μεγαλύτερης αξίας από το ύψους τους, τονίζοντας ότι για το δάνειο που πήρε από την Εθνική, δόθηκε ως εγγύηση η κρατική χρηματοδότηση, ενώ για το δάνειο της Τράπεζας Αττικής, μπήκε υποθήκη το εννεαόροφο ιδιόκτητο ακίνητο της οδού Βερανζέρου.

Επεσήμανε ακόμα, ότι στην Εθνική Τράπεζα σήμερα το υπόλοιπο είναι 7.093.641 ευρώ, ενώ της Αττικής Τράπεζας είναι της τάξεως του 1.300.000 ευρώ.

«Πήραμε τα δάνεια για να καλύψουμε τους εργαζόμενους και σε μισθούς και σε αποζημιώσεις στην εκδοτική μας δραστηριότητα», υποστήριξε ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΚΚΕ.

Παράλληλα, ο κ. Σοφιανός διαβεβαίωσε, ότι έχουν λυθεί κάποιες επιμέρους δυσκολίες που υπήρχαν για την αποπληρωμή τους και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθούν πιο γρήγορα, με την πώληση ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία του το ΚΚΕ.

Ο κ. Σοφιανός χαρακτήρισε κατακριτέο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά το 2011, δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τα δάνειά τους, σημειώνοντας ότι θα κληθεί ο ελληνικός λαός να τα πληρώσει.

«Είναι ηθικό και έντιμο ένα κόμμα να κουρεύει κατά 60% τα δάνειά του, ενώ υπάρχει εμπράγματη ασφάλεια;» ρωτήθηκε από βουλευτές της ΝΔ.

«Κανένα δάνειο του ΚΚΕ δεν έχει κουρευτεί. Είμαστε αντίθετοι στο κούρεμα. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για να κουρευτούν τα δάνεια των πολιτών, αλλά και κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση το αρνήθηκαν», απάντησε ο κ. Σοφιανός.

 
* * *

 Σημειώνεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή εξέλεξε νέο πρόεδρο ενώ προστέθηκαν και δύο νέα μέλη, που αντικαθιστούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι υπουργοποιήθηκαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό (τον Σωκράτη Φάμελλο που ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Νεκτάριο Σαντορινό που ανέλαβε υφυπουργός Ναυτιλίας).

Έτσι, πρόεδρος της Εξεταστικής αναλαμβάνει ο βουλευτής Χανίων του κυβερνώντος κόμματος Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο οποίος ήταν μέλος της Επιτροπής και ο οποίος αναλαμβάνει στη θέση του κ. Φάμελλου, ενώ προστίθενται στην Επιτροπή δύο νέα μέλη, ο βουλευτής Μαγνησίας Συμεών Μπαλλής και ο βουλευτής Πιερίας Χαρίλαος Τζαμακλής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)