to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 09.11.2016

Πολιτική

«Συμπορευόμαστε για το μέλλον των τριών χωρών μας» τόνισε ο Ν. Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Λιβάνου

Την επισφράγιση της διεύρυνσης της συνεργασίας στο δρόμο που άνοιξε η Διάσκεψη της Ρόδου για την Σταθερότητα και την Ασφάλεια, σε μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον Λίβανο, επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου, Νίκος Κοτζιάς, Ιωάννης Κασουλίδης και Τζεμπράν Μπασίλ μετά τη συνάντησή τους σήμερα στη Βηρυτό.


Οι τρεις υπουργοί στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τις δίωρες συνομιλίες, τόνισαν τη βούλησή τους για ενίσχυση των σχέσεών τους κυρίως τώρα μετά την εκλογή του Προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Αούν και τη διάσταση σταθερότητας για τη χώρα, εκλογή η οποία προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περιφερειακή συνεργασία και τον ρόλο της στην εύθραστη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Συζήτησαν επίσης την διεύρυνση των σχέσεων σε θέματα οικονομίας, πολιτισμού, τουρισμού, ακαδημαϊκής συνεργασία και εκπαίδευσης.

«Συμπορευόμαστε σε μια ατμόσφαιρα φιλίας, εξετάζοντας το μέλλον των τριών χωρών μας», «πιστεύουμε ότι ο Λίβανος είναι η χώρα που δείχνει σε όλους, στην Ευρώπη, τον τρόπο για την επίλυση όλων των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και προσέθεσε: «Είναι μια χώρα όπου διαφορετικές θρησκείες συνεργάζονται και συνυπάρχουν. Η πολυμορφία δίνει μια θετική ώθηση σε αυτή τη χώρα, η οποία ακολουθεί πιστά τον δρόμο της ανεκτικότητας και του σεβασμού. Είμαστε υπερήφανοι που συμπορευόμαστε και συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της φίλης χώρας του Λιβάνου».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά του για τη σημερινή επίσκεψή του στον Λίβανο, και αναφέρθηκε στη Διάσκεψη για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια της Ρόδου και τη θετική ατζέντα για τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου, του Λιβάνου και της Ελλάδας, τονίζοντας «συνεχίζουμε σε αυτό το δρόμο».

«Έχουμε δημιουργήσει εξαιρετικές σχέσεις και φιλία», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι έρχονται ιστορικές στιγμές για τον Λίβανο με την εκλογή του νέου προέδρου που θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». «Είμαστε σε ετοιμότητα, αλληλέγγυοι και φίλοι, στο πλευρό του Λιβανέζικου λαού», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Μπασίλ επισήμανε ότι κοινή επιδίωξη είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών σε πολλούς τομείς, όπως οι τομείς των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών καθώς, όπως είπε, «έχουμε κοινές αντιλήψεις και ιδέες, αλλά αυτό που μας λείπει είναι η εφαρμογή. Με αυτό το πνεύμα καλής συνεργασίας ελπίζουμε να φτάσουμε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να βρούμε ειρηνικές λύσεις στις κρίσεις».

Παράλληλα, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία του σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, και εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα το θέμα των υδρογονανθράκων θα αποτελέσει προτεραιότητα της κυβέρνησης του Λιβάνου σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις σε αυτόν τον τομέα οφείλονται σε τοπικές αιτίες και όχι στην παρέμβαση κάποιων γειτονικών χωρών.

Οι κκ Κοτζιάς και Κασουλίδης έγιναν δεκτοί από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο τής Δημοκρατίας του Λιβάνου Μισέλ Αούν τον οποίο συνεχάρηκαν για την εκλογή του και εξέφρασαν την στήριξή τους στο Λίβανο που ανοίγει νέα σελίδα πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή.

Στη συνέχεια, οι τρεις υπουργοί συμμετείχαν σε ανοικτή συζήτηση με τους καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου USEK του Λιβάνου, με θέμα «Ο κεντρικός ρόλος της Ιστορίας και της Ταυτότητας στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής», θεματική με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συμπίπτει φέτος με τα 100 χρόνια από τη σύναψη της περιβόητης βρετανο-γαλλικής Συμφωνίας Σάικς-Πικό η οποία καθόρισε σε μεγάλο βαθμό, το 1916, τη σύγχρονη ιστορία της Μέσης Ανατολής και τη διαμόρφωση των συνόρων των κρατών της, μεταξύ των οποίων και του Λιβάνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)