to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Έγκλημα» στη Σαντορίνη: Επιχειρηματίες καταστρέφουν ηφαιστειακούς σχηματισμούς

Στο όνομα της «ανάπτυξης» και με δεδομένη την ηγετική τουριστική φυσιογνωμία του νησιού της Σαντορίνης, ορισμένοι επιχειρηματίες βεβήλωσαν αυτό το μοναδικό τοπίο.


Τις τελευταίες εβδομάδες στη Σαντορίνη συμβαίνει ένα μοναδικό έγκλημα με θύμα τους προστατευόμενους από το ελληνικό κράτος ηφαιστειακούς σχηματισμούς στην μοναδικής αισθητικής αξίας παραλία της Βλυχάδας, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Σωματείου Τουριστικών Επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης, της Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης, της ομάδας «Πολίτες της Οίας», του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων η «Ατλαντίδα»,  του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Ακρωτηρίου Θήρας, του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Εστία Πύργου Καλλίστης και του Αθλητικού Ομίλου Θηρέας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι στο όνομα της «ανάπτυξης» και με δεδομένη την ηγετική τουριστική φυσιογνωμία του νησιού της Σαντορίνης, ορισμένοι επιχειρηματίες βεβήλωσαν αυτό το μοναδικό τοπίο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήδη από τον Αύγουστο του 2016 έχουν υπάρξει έγγραφες καταγγελίες προς το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας για παράνομες οικοδομικές εργασίες σε συγκεκριμένο σημείο και οι οποίες έγιναν εκ νέου αντιληπτές την Τετάρτη 12/10/2016 (εικ 2 & 4). Ενημερώθηκε άμεσα ο ίδιος ο Δήμαρχος αλλά δυστυχώς ολιγωρίες των αρμόδιων υπαλλήλων δεν οδήγησαν σε άμεση διακοπή των εργασιών παρόλη την εξόφθαλμη καταπάτηση του Νόμου που προστατεύει την περιοχή. Μετά από δύο ημέρες πραγματοποιήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο της Δ.Ο.Υ. και του ΙΚΑ το οποίο διαπίστωσε ότι η εν λόγω οικοδομή αφορά σε υπόσκαφο κτίσμα περίπου 250τμ (εικ. 3, 5-14), με ολοκληρωμένο τον φέροντα οργανισμό (μπετόν) και με διανοίγματα επάνω στην πρόσοψη της ηφαιστειακής τέφρας με θέα στην παραλία. Ουσιαστικά δηλαδή αφορά σε ένα υπόσκαφο ξενοδοχείο που έχει προκαλέσει ήδη τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή. Περιττό είναι να αναφερθεί ότι ουδεμία γεωλογική μελέτη δεν έχει υλοποιηθεί για τη συγκεκριμένη κατασκευή και άρα είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που θα είχε μια κατάρρευση τμήματος των ηφαιστειακών σχηματισμών. Πολιτικός Μηχανικός που είδε την καταστροφή εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη στατικότητα της κατασκευής λόγω της ιδιαιτερότητας του ηφαιστειακού εδάφους. Μεγάλα και επικίνδυνα κομμάτια ηφαιστειακής τέφρας είναι πλέον μετέωρα πάνω από την παραλία και τους λουόμενους. Επιπλέον οι τεράστιοι όγκοι θηραϊκής γης που εξορύχτηκαν παράνομα, προκειμένου να δημιουργηθεί το υπόσκαφο έχουν εναποτεθεί εντός της ζώνης προστασίας αλλοιώνοντας και άλλο το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής.

Το αγροτεμάχιο ανήκει στην Αθηναίων Γη Α.Ε.Σ.Τ. & ΟΕ. Για αυτή την κατασκευή δεν έχει εκδοθεί και δε θα μπορούσε ποτέ να εκδοθεί Οικοδομική Άδεια - καθώς το ισχύον καθεστώς για την περιοχή της Βλυχάδας περιγράφεται στο ΦΕΚ 139Δ/19.03.1990 με το οποίο καθορίζονται οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου της Σαντορίνης και όπως αυτό τροποποιήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 144/ΑΑΠ/30.4.2012. Στη νομοθεσία αυτή καθορίζεται με σαφήνεια ειδική ζώνη απόλυτης προστασίας για τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς της Βλυχάδας που φτάνει μέχρι και τα 150 μ. από τη γραμμή του αιγιαλού. Οι οικοδομικές εργασίες πραγματοποιούνται εξολοκλήρου εντός της ζώνης προστασίας (εικ. 15).

Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση απλών πολιτών του νησιού και τη βοήθεια του Δημάρχου Θήρας κ. Ζώρζου, το έγκλημα απλώς πάγωσε με διακοπή εργασιών από το Πολεοδομικό Γραφείο Θήρας. Παρόλο τη διακοπή βέβαια ο εργολάβος προχώρησε στο μπάζωμα της εισόδου της οικοδομής την 22/10/2016 έτσι ώστε να μην είναι δυνατή πλέον η πρόσβαση στα υπόσκαφα και έτσι να μην υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω έλεγχο των υπόσκαφων τμημάτων από τις αρμόδιες αρχές (εικ. 14). Επί πλέον με τη μπουλντόζα κατέστρεψε το οδόστρωμα ώστε να μην είναι εφικτή η πρόσβαση με τροχοφόρα οχήματα στο σημείο της οικοδομής.

Πρόκειται για γεωλογικούς σχηματισμούς, οι οποίοι έχουν σμιλευτεί από τον αέρα και το νερό για πάνω από 3000 χρόνια. Οι γεωλογικοί αυτοί σχηματισμοί είναι διάσημοι σε όλο τον κόσμο και για ένα πρόσθετο λόγο: Είναι φτιαγμένοι από την ίδια ηφαιστειακή τέφρα που κάλυψε τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου και ο οποίος βρίσκεται αμέσως προς στα δυτικά (εικ 1,2).

Επειδή η Σαντορίνη αντιμετωπίζεται από πολλούς επιχειρηματίες σαν την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά, οι πολίτες του νησιού δημιούργησαν μια ψηφοφορία στην avaaz.org  για να το προστατέψουν και να μην επιτρέψουν σε κανένα να καταστρέψει την ομορφιά και τη μοναδικότητα του τοπίου.

Ήδη το ποσοστό δόμησης στο νησί είναι το 11% της συνολικής του επιφάνειας. Το γεγονός ότι ασύδοτοι επιχειρηματίες έχουν στραφεί σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν ανεκμετάλλευτες είναι ένα ακόμα δείγμα ότι η Σαντορίνη έχει φτάσει σε σημείο που αναπτύσσσεται μόνο θυσιάζοντας τα τελευταία της κομμάτια προστατευμένης γης.

Τα σωματεία της Σαντορίνης καλούν:

•    Την πολιτεία με τις υπηρεσίες της να επιβάλλει το νόμο και να προστατεύσει την περιοχή.

•    Την κεντρική Κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά την συνολική προστασία της περιοχής, και να περάσει μεταβατική διάταξη που να αναστέλλει την δόμηση στην περιοχή, και να καταργεί την ισχύ οικοδομικών αδειών που έχουν τυχόν εκδοθεί, για να τεθούν αυστηρότεροι κανόνες και να μην ανοίξουν οι ορέξεις σε κανένα άλλο επιχειρηματία.

•    Όλους τους δημοτικούς συμβούλους του νησιού, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να πάρουν θέση στο θέμα της Βλυχάδας.

•    Την Έπαρχο Θήρας και τους βουλευτές Κυκλάδων να τοποθετηθούν στο θέμα.

•    Να αποδωθούν ευθύνες σε αυτούς που επέτρεψαν το παραπάνω έγκλημα και την άμεση αποκατάσταση της περιοχής.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)