to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 09.11.2016

Διεθνή

Κυπριακό: Πρώτη ανταλλαγή απόψεων Αναστασιάδη-Ακιντζί για κριτήρια εδαφικού σε καλό κλίμα

Μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων έγινε κατά την πρωινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, με την οποία ξεκίνησε η συζήτηση των κριτηρίων για το εδαφικό, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή - Η Τουρκία «δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των εγγυήσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και η συζήτηση θα συνεχιστεί το απόγευμα.

Στο μεταξύ σε ανάρτησή του στο twitter, o ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, δημοσίευσε φωτογραφία από την πρωινή συνάντηση των ηγετών με τη συμμετοχή του ιδίου του κ. Άιντε, της ειδικής αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, αναφέροντας πως στο επίκεντρο της τρίτης ημέρας των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν βρίσκονται τα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές.

Ο κ. Άιντε αναδημοσίευσε επίσης φωτογραφία από γεύμα στο οποίο παρακάθισαν οι δυο ηγέτες με μέλη των αντιπροσωπειών τους.


 

Ανυποχώρητη η Τουρκία στις εγγυήσεις

Η Τουρκία «δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των εγγυήσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, ενώ στην Ελβετία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί. Ο Τούρκος υπουργός επικαλέστηκε την κρίση στη Συρία, η οποία όπως ανέφερε, «είναι πολύ κοντά στην Κύπρο και αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

Για τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο» και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές διένυσαν σημαντική απόσταση στα τέσσερα κεφάλαια, αλλά υπάρχουν και ανοικτά θέματα, όπως η εκ περιτροπής προεδρία.

Στο Μον Πελεράν της Ελβετίας αρχίζει η ουσιαστική συζήτηση επί του εδαφικού. Ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, είχε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του, στην οποία εξετάστηκε έγγραφο που ετοίμασαν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για τα κριτήρια επί του εδαφικού.

Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν για πρώτη φορά πτυχές του περιουσιακού, οι οποίες σχετίζονται με το εδαφικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της απεσταλμένης του ΡΙΚ, Στέλλας Μιχαήλ, έγινε «μία καλή πρώτη συζήτηση, η οποία θεωρείται προπαρασκευαστική για τη σημερινή διαπραγμάτευση επί του εδαφικού».

Το περιουσιακό συζητήθηκε και σε συνάντηση των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν εκκρεμότητες από τα τέσσερα κεφάλαια, διακυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομία και περιουσιακό, που είναι αλληλένδετα με το εδαφικό.

Έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ιεραρχεί ως σημαντικότερο κριτήριο τον αριθμό των προσφύγων (100.000) που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, και ως δεύτερο κριτήριο τα ποσοστά εδάφους των συνιστωσών πολιτειών.

Επίσης, σημειώνεται η σημασία για επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων, τα οποία στη συνέχεια να αποτυπωθούν σε χάρτη.

Οι Τουρκοκύπριοι κάνουν λόγο για κατάθεση χάρτη μόνο εάν καθοριστεί ημερομηνία πενταμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων.



Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα κριτήρια στο εδαφικό

Τα κριτήρια για το εδαφικό, τα οποία θα θέσει σήμερα στη διαπραγμάτευση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, «ποσοστό εδάφους, αριθμός επιστροφής εκτοπισμένων, ακτογραμμή, ιστορικοί, θρησκευτικοί, πολιτιστικοί χώροι κ.ά.». 

Σε δηλώσεις τους στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «πρόοδος σημειώθηκε σε πτυχές των κεφαλαίων της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις δύο πρώτες ημέρες έγιναν συζητήσεις, σε επίπεδο ηγετών και διαπραγματευτικών ομάδων, κάποιων θεμάτων και πτυχών των κεφαλαίων της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας, «που από τις συζητήσεις στην Κύπρο υπήρχαν διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις».

Κάνοντας μία συνολική εκτίμηση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ότι στα τρία προαναφερθέντα κεφάλαια παρατηρήθηκε «κάποια πρόοδος και αποτελεί μία θετική εξέλιξη». Όπως πρόσθεσε, συζητήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, θέματα που άπτονται του περιουσιακού και εκείνο «που είναι σημαντικό, το οποίο θεωρούμε αξιοσημείωτο, είναι ότι η συζήτηση στο περιουσιακό δεν περιορίστηκε στις πτυχές που ήδη συζητήθηκαν στην Κύπρο και υπάρχει διαφωνία, αλλά για πρώτη φορά συζητήθηκαν και πτυχές που άπτονται των εδαφικών αναπροσαρμογών». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι με τη φράση «πτυχές του περιουσιακού που άπτονται των εδαφικών αναπροσαρμογών» εννοεί τι θα γίνει με τις περιουσίες, ποιο θα είναι το στάτους, ποιες θα είναι οι διευθετήσεις και ποια τα κριτήρια που θα υπάρχουν για τις περιουσίες, οι οποίες θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

 Σε ερώτηση εάν οι δύο ηγέτες θα παρουσιάσουν τα κριτήρια γραπτώς, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι θα αρχίσει σήμερα η συζήτηση επί των κριτηρίων και στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία, που θα επιτρέψει ακολούθως να αποτυπωθούν τα συμφωνηθέντα κριτήρια επί συγκεκριμένου χάρτη. «Αν ο χάρτης που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα αντικατοπτρίζει συμφωνημένα κριτήρια, θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Αν ο χάρτης, όμως, δεν θα είναι αποτέλεσμα συμφωνημένων κριτηρίων, αλλά θα είναι, για παράδειγμα, τακτική κίνηση μίας εκ των πλευρών, άρα είναι και η θέση εκείνης της πλευράς, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις χθεσινές συναντήσεις

Κάποια πρόοδος σημειώθηκε κατά τη συνάντηση χτες το απόγευμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, χωρίς ωστόσο να έχει κλείσει οτιδήποτε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκκρεμότητες από τα τέσσερα κεφάλαια (διακυβέρνηση, ΕΕ, οικονομία, περιουσιακό), που είναι αλληλένδετες με το εδαφικό. «Έγινε κάποια πρόοδος χωρίς να κλείσει οτιδήποτε», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Για μερική πρόοδο στην πρωινή συνάντηση χτες, κατά την οποία συζητήθηκε κυρίως το περιουσιακό, έκαναν λόγο τ/κ πηγές από την αποστολή που βρίσκεται στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν έκλεισε εξ ολοκλήρου, ωστόσο οι συγκλίσεις προχώρησαν λίγο ακόμα.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αύριο και μεθαύριο θα αρχίσει η αναζήτηση συμφωνίας πάνω στα κριτήρια αρχών, που θα δημιουργήσουν τη βάση για τις εδαφικές αναπροσαρμογές σε σχέση με τα διοικητικά όρια των συνιστώντων πολιτειών.

Σε περίπτωση που υπάρξει σύγκλιση στα κριτήρια αρχών, ταυτόχρονα θα περάσουμε στο τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας, στις 11 του μήνα, Παρασκευή, προστίθεται. Με τον καθορισμό της ημερομηνίας της πενταμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων, Τουρκίας, Ελλάδας, Βρετανίας, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, και ταυτόχρονα παίρνοντας ως βάση τα κριτήρια αρχών στα οποία θα υπάρχει σύγκλιση, πρώτη φορά στο τραπέζι θα τεθεί χάρτης. Σε περίπτωση που δεν καθοριστεί ημερομηνία για την πενταμερή, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Κύπρο και μεταφέρθηκε γραπτώς στους ηγέτες από την πλευρά των ΗΕ, όπως αναφέρεται, θα χαλάσει και η διαδικασία δεν θα μπορέσει να σημειώσει πρόοδο.

Σημείωσε πως η περιοχή της Μόρφου διαθέτει αρκετά εδάφη, τα οποία θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους Ε/κ, τους Τ/κ, τους Μαρωνίτες και τις μειονότητες

Η πρωινή συνάντηση

Μια καλή πρώτη συζήτηση για το περιουσιακό έγινε κατά τη χθεσινή πρωινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Μοντ-Πελεράν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε από τις 0900 μέχρι τις 1300 τοπική ώρα, συζητήθηκαν διάφορες πτυχές του περιουσιακού και έγινε προπαρασκευή για τη συζήτηση που θα ξεκινήσει την Τετάρτη επί των κριτηρίων για το εδαφικό, η οποία χαρακτηρίζεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως crash test σε ό,τι αφορά στις προθέσεις με τις οποίες ήλθε στην Ελβετία η τουρκοκυπριακή πλευρά. Στο μεταξύ, οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, σε συνάντησή τους στις 1500-1700 τοπική ώρα χτες, συζητούν θέματα που αφορούν το περιουσιακό, καθώς και το θέμα της συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στις 1730-2000 τοπική ώρα για να συζητήσουν τα θέματα συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα συνεχίσουν τη συζήτηση επί θεμάτων που είχαν συζητήσει τη Δευτέρα το απόγευμα σε ό,τι αφορά την ΕΕ και την οικονομία. Τον Πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύουν οι Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Κατά τη χθεσινή τους πρώτη επί της ουσίας συνάντηση, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν σε τρία θέματα των τεσσάρων κεφαλαίων που αφορούν τη διακυβέρνηση, την ΕΕ και την οικονομία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα θέματα που καθορίστηκαν προς συζήτηση από τα εκκρεμούντα ζητήματα των τεσσάρων κεφαλαίων που συνδέονται με το εδαφικό, είναι συνολικά οκτώ, και τέσσερα από αυτά αφορούν το περιουσιακό.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, υπήρξε κάποια πρόοδος, με την πιο σημαντική να αφορά θέμα του κεφαλαίου της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα την ευθύνη των ομόσπονδων πολιτειών σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, το θέμα θα παραπεμφθεί στους τεχνοκράτες για θέματα οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο της ΕΕ, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για τάση προς συμφωνία που αφορά οικονομική πτυχή του κεφαλαίου αυτού. Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση είναι η συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Για τη χθεσινή σύσκεψη των ηγετών για το περιουσιακό, ανέφεραν πως έγινε μια καλή πρώτη συζήτηση «ειδικότερα στα θέματα που σχετίζονται με το εδαφικό», τα οποία συζητούνται για πρώτη φορά και αφορούν τις περιουσίες που θα ανήκουν στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία και τις περιουσίες που θα βρίσκονται στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία.

Για τη συζήτηση αναφορικά με τα κριτήρια επί του εδαφικού, που αρχίζει στις 9 αύριο το πρωί, και αναμένεται να συνεχιστεί το απόγευμα και ενδεχομένως και την Πέμπτη, επανέλαβαν πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ιεραρχεί ως σημαντικότερο κριτήριο τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, ενώ ανέφεραν ως δεύτερο κριτήριο τα ποσοστά εδάφους των συνιστωσών πολιτειών.

Οι ίδιες πηγές επανατόνισαν τη σημασία του να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, τα οποία στη συνέχεια να αποτυπωθούν σε χάρτη. Σημείωσαν, εξάλλου, πως κατά τη συζήτηση δεν αναμένεται να γίνουν αναφορές σε τοπωνύμια, αλλά στα ποσοστά εδάφους των πολιτειών, καθώς και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα επιτρέψει διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας.

Σημειώνεται πως πριν την πρωινή συνάντηση για το περιουσιακό, η ομάδα που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ελβετικό θέρετρο, είχε στις 07.30 σύσκεψη υπό την επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το περιουσιακό Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή για προετοιμασία ενός εγγράφου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο και έθεσε υπόψη του πριν την έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Ακιντζί.

Εξάλλου, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε στις 1000-1300 σύσκεψη των συνεργατών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ετοιμαστούν δυο έγγραφα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ένα για τα κριτήρια του εδαφικού (σημασία του κάθε κριτηρίου) και το άλλο για τη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το δεύτερο του επιδόθηκε για προετοιμασία πριν την απογευματινή του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη.


 

Το αναλυτικό ρεπορτάζ της Χαραυγής για τις χθεσινές συνομιλίες:

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέγνωσε έγγραφο για τη συνολική εικόνα της προόδου

Με μισάωρη τοποθέτηση ο ΓΓ του ΟΗΕ στη χθεσινή έναρξη των συνομιλιών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποτίμησε τις μέχρι τώρα συνομιλίες μιλώντας όχι μόνο για τα έξι κεφάλαια και πού στέκει η συζήτηση του καθενός από αυτά μέχρι να φθάσουμε σε λύση, αλλά και για την ανάγκη να προετοιμαστεί η εφαρμογή της λύσης, η επόμενη μέρα της λύσης και να βρεθούν απαντήσεις και να δοθούν λύσεις για τη χρηματοδότησή της.

Με την ευχή πάντα και την επιθυμία του ΓΓ του ΟΗΕ ότι αυτή θα επιτευχθεί εντός του 2016, πριν λήξει η θητεία του. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες της Χαραυγής, υπενθύμισε ότι ήταν παρών σε τρεις καθοριστικές για το Κυπριακό συναντήσεις όπως ήταν αυτές της Γενεύης και του Γκριν Τρι (με Χριστόφια-Ερογλου) και τώρα στο Μοντ Πελεράν με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί. Σύντομες τοποθετήσεις, των πέντε-δέκα λεπτών, έγιναν επίσης από τους δυό ηγέτες.

Καταγραφή για το πού έχουν φθάσει μέχρι σήμερα οι συνομιλίες

Σύμφωνα με πληροφορίες της Χαραυγής η αποτίμηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ ήταν αντικειμενική. Διεξήλθε και τα έξι κεφάλαια, ένα – ένα, καταγράφοντας το πού έχουν φθάσει οι συνομιλίες από ένα έγγραφο που είχε – όπως γίνεται αντιληπτό- από την ομάδα του κ. Έιντε.

Ο χαρακτηρισμός του αντικειμενικού εξάγεται από τις αναφορές του στο κεφάλαιο της ασφάλειας όπου έβαλε τις γενικές θέσεις της κάθε πλευράς.

Οτι δηλαδή το σύστημα ασφάλειας του ’60 δεν είναι η βάση για συζήτηση και ότι η ασφάλεια τού ενός δεν μπορεί να είναι απειλή για την άλλη κοινότητα.

Δεν παρενέβη στο τι και πώς θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες σεβόμενος την πάγια θέση ότι οι δύο ηγέτες αποφασίζουν βήμα-βήμα πώς προχωρούν οι συνομιλίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο κ. Μπαν Γκι-Μουν κατέθεσε τις θέσεις του από γραπτό κείμενο- έγγραφο, το οποίο όμως δεν κατατέθηκε, για να θεωρείται ένα άτυπο έγγραφο.

Τοποθετήσεις και από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων

Οι τοποθετήσεις των δύο ηγετών ήταν επίσης πολύ γενικές, όπως πληροφορούμαστε, και αφορούσαν στην ανάγκη για λύση για να μην παγιώνει ο χρόνος τα τετελεσμένα, για να μην κληροδοτήσουν τη νέα γενιά με ένα άλυτο Κυπριακό, για να επικρατήσει η ειρήνη για ολόκληρο το λαό.

Κανένας δεν προέβη σε τοποθετήσεις του είδους «αν δεν γίνει τούτο, δεν έχει εκείνο» που τις προηγούμενες μέρες είχαν προκαλέσει αντιδράσεις.

Για παράδειγμα δεν έγινε αναφορά στην εκ περιτροπής προεδρία ούτε και διατυπώθηκε κανένας εκβιασμός για χάρτες ή για πολυμερή. Πάντως καμία παρέμβαση έγινε από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Έιντε.

Η ιδιαίτερη παρουσία που σημειώθηκε χθες από τους δημοσιογράφους μαζί με εκείνη του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν εκείνη του κ. Μάικλ Μιούλλερ που διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό αλλά για πολύ λίγο αφού ήταν ο μοναδικός τον οποίο η τουρκική πλευρά ήθελε να απομακρύνει από τη θέση του θεωρώντας ότι αυτός υιοθετούσε τις θέσεις της ε/κ πλευράς. Ο κ. Μιούλλερ κατέχει τώρα τη θέση του διευθυντή των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Σημειώθηκε επίσης χθες η παρουσία ελβετικών ΜΜΕ όχι όμως και αξιωματούχων της χώρας που φιλοξενεί τις συνομιλίες.

Μια φιλοξενία την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν παρέλειψε να σημειώσει και να εκφράσει ευχαριστίες προς την ελβετική κυβέρνηση.

Το μόνο που ξεκαθάρισε χθες ήταν η φόρμουλα της διαπραγμάτευσης

Εκκρεμούντα ζητήματα και επί των τεσσάρων κεφαλαίων συζήτησαν στη χθεσινή πρώτη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες.

Λίγο πριν τις εννιά (τοπική ώρα) ολοκλήρωσαν χθες βράδυ την πρώτη ουσιαστική συνάντησή τους οι δύο ηγέτες στην παρουσία των διαπραγματευτών τους.

Με την πρώτη συνάντηση ξεκίνησαν τη συζήτηση για τα εκκρεμούντα ζητήματα και επί των 4 κεφαλαίων που συζητήθηκαν νωρίτερα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων – ΕΕ- Οικονομία- Περιουσιακό- Διακυβέρνηση – και έχουν σχέση με το Εδαφικό.

Η συζήτηση γι’ αυτά τα ζητήματα θα συνεχιστεί και σήμερα. Πηγές της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται- είτε καταλήξουν είτε όχι σ’ αυτά τα ζητήματα- να ξεκινήσει αργότερα (ή και αύριο) η συζήτηση των κριτηρίων.

Αυτό όμως θα το δούμε σήμερα. Γενικά η έναρξη έγινε σε θετικό κλίμα, αλλά η ανησυχία είναι αν θα φθάσει ο χρόνος για να συζητηθούν τα κριτήρια και να κατατεθούν χάρτες στο τραπέζι.

Το μόνο που ξεκαθάρισε χθες ήταν η φόρμουλα της διαπραγμάτευσης: Ο κάθε ηγέτης ή το κάθε μέρος της διαπραγμάτευσης θα έχει δίπλα του δύο συμβούλους.

Για παράδειγμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει τους κ.κ. Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη, ο κ. Ακιντζί τον κ. Ναμί και ένα δεύτερο άτομο και ο κ. Έιντε την κα Σπέχαρ και ακόμα ένα άτομο (1+2).

Η ψεσινή ωστόσο πρώτη συνάντηση έγινε από τους δύο ηγέτες στην παρουσία μόνο των διαπραγματευτών τους- Μαυρογιάννη και Ναμί.

Ετοιμες για τεχνική στήριξη δηλώνουν Κομισιόν και ΕΚΤ

Ετοιμες για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δηλώνουν Κομισιόν και ΕΚΤ. Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενημέρωσε χθες το Eurogroup σε σχέση με τις εξελίξεις στις διαβουλεύσεις και τις εντατικές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία.

Επίσης αναφέρθηκε στη δυναμική η οποία δύναται να δημιουργηθεί στην οικονομία σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και τις προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν. Ο Χ. Γεωργιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προϋποθέσεις προσαρμογής της τ/κ οικονομίας στους κανόνες της ΕΕ, στην εισαγωγή του ευρώ και τις προϋποθέσεις για προσαρμογή των τ/κ τραπεζών στους κανόνες εποπτείας της ΕΚΤ.

Από πλευράς του Eurogroup υπήρξε τοποθέτηση από την προεδρία καθώς και από την ΕΚΤ. Και οι δύο τόνισαν την ετοιμότητά τους για την παροχή τεχνικής υποστήριξης.

Επίσης συμφωνήθηκε ότι το θέμα του Κυπριακού θα συζητηθεί ξανά στο Eurogroup σε μεγαλύτερο βάθος, όταν υπάρξουν τα αποτελέσματα από τις εντατικές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία και όταν θα ολοκληρωθούν οι μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η επανένωση της νήσου θα έχει θετικές οικονομικές συνέπειες, αλλά «πρέπει να υπάρξει σοβαρή και ενδελεχής προετοιμασία επί του εδάφους τους επόμενους μήνες».

Ανέφερε επίσης ότι το Εurogroup θα επανέλθει στο θέμα τους επόμενους μήνες. Επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, είπε ότι η υπόθεση της επανένωσης της νήσου είναι κατά κύριο λόγο υπόθεση των δύο κοινοτήτων και η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη να βοηθήσει προς αυτήν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Σε σχέση με την οικονομία στην Κύπρο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως οι πολύ καλές προσπάθειες των κυπριακών Αρχών πρέπει να συνεχιστούν με έμφαση στα δημόσια οικονομικά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ δήλωσε ότι έχοντας μεταβεί ο ίδιος στην Κύπρο έχει δει πως η χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έλαβε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αν και, όπως ανέφερε, «υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση με το κοινοβούλιο».

Σημείωσε δε με ικανοποίηση ότι δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας βελτιώνεται και η ανεργία μειώνεται γρήγορα, όμως συνεχίζει να υπάρχει υψηλός όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι Αρχές θα πρέπει να επιμείνουν στη συνετή δημοσιονομική πολιτική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)