to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:53 | 07.11.2016

πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία

«Αυτό που ζητεί ο Σόιμπλε απλά δεν γίνεται»: Ο γερμανικός Τύπος για την αυξανόμενη απομόνωση του γερμανού ΥΠΟΙΚ

Εκτενή τα δημοσιεύματα για το θέμα του ελληνικού χρέους με αφορμή νέες δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια και αυξανόμενη απομόνωση του Β. Σόιμπλε.


Μερίδα του γερμανικού τύπου επανέρχεται στο θέμα του ελληνικού χρέους με αφορμή νέες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. «Ο Σόιμπλε θέλει να συζητήσει για νέα ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα μόνο από το 2018», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. Όπως συμπληρώνει, «ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν βλέπει καμία αναγκαιότητα να διεξαχθούν συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα πριν από το 2018». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Β. Σόιμπλε χαρακτήρισε «εντελώς άσκοπο» να εικοτολογεί κανείς για μεσοπρόθεσμα μέτρα σε αυτό το ζήτημα.

«Οξύνεται η διαμάχη Βερολίνου και ΔΝΤ»

Όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Βερολίνο και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος βλέπει η SZ

Όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Βερολίνο και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος "βλέπει" η SZ

Η Süddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει την απομείωση του ελληνικού χρέους ζήτημα που προκαλεί τριβές και επιχειρεί μια ανάλυση. «Το ΔΝΤ διστάζει να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, προκαλώντας ιδιαίτερο εκνευρισμό στον γερμανό υπουργό Οικονομικών», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου. Όπως παρατηρεί, «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει σκληρός: Γι' αυτόν δεν υπάρχει τίποτα προς συζήτηση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα». Η SZ σημειώνει ότι εάν όλα προχωρήσουν βάσει σχεδίου η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ενδέχεται να ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου. «Ωστόσο, στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον δεν θέλουν να ξέρουν τίποτα σχετικά με την ύπαρξη συμφωνίας που προβλέπει συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα. Αντιθέτως: Το ΔΝΤ θέτει δικούς του όρους και αυτοί δεν αρέσουν καθόλου στη γερμανική κυβέρνηση», σχολιάζει το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι «όπως φαίνεται, η διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ οξύνεται και πάλι αισθητά».

«Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις. Επειδή κανείς από τους ευρωπαίους ομολόγους του δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τη συμμετοχή του ΔΝΤ όσο αυτός. Το γερμανικό κοινοβούλιο την είχε θέσει ως όρο προκειμένου να εγκρίνει το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. (…) Τι θα γίνει όμως εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα;» διερωτάται η εφημερίδα του Μονάχου για να προβεί στην εξής εκτίμηση: «Τότε ο Σόιμπλε θα είχε ένα τεράστιο εσωπολιτικό πρόβλημα. Υπάρχουν βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης (σ.σ. CDU/CSU) που θα ανακήρυσσαν τότε άκυρη την απόφαση για το τρίτο ελληνικό πακέτο και θα ήθελα να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία». Η SZ παρατηρεί ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να μην επιτρέψει το ζήτημα του ελληνικού χρέους να έρθει στην επιφάνεια μέχρι τις γερμανικές εκλογές, ωστόσο η στάση του προκαλεί αντιδράσεις. «'Αυτό που ζητά ο Σόιμπλε απλά δεν γίνεται' δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης. ‘Θέλει συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά δεν θέλει να αποδεχθεί τους όρους του».

«Ο Σόιμπλε απομονώνεται ολοένα περισσότερο»

Για αυξανόμενη απομόνωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εντός του Eurogroup κάνει λόγο μερίδα του γερμανικού τύπου

Για αυξανόμενη απομόνωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εντός του Eurogroup κάνει λόγο μερίδα του γερμανικού τύπου

Η Tageszeitung του Βερολίνου εκτιμά ότι «ο Σόιμπλε απομονώνεται ολοένα περισσότερο», παρατηρώντας ότι «εντός του Eurogroup το κάλεσμα για ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα γίνεται πιο ηχηρό». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες επισημαίνει ότι «στο μεταξύ δεν είναι μόνο το ΔΝΤ αυτό που ζητά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών είναι της άποψης ότι το ζήτημα των ελαφρύνσεων πρέπει να έρθει στην ημερήσια διάταξη». Η TAZ γράφει ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να έχει και τα δύο -το όχι στην αναδιάρθρωση και το ναι στη συμμετοχή του ΔΝΤ- προειδοποιούν τώρα διπλωμάτες άλλων χωρών της ευρωζώνης. ‘Το ένα δεν γίνεται χωρίς το άλλο', λέει ευρωπαίος διπλωμάτης».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ηλεκτρονική έκδοση της Rheinische Post με αφορμή τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού στο σημερινό Eurogroup των Βρυξελλών. Με τίτλο «Η πίεση στον Σόιμπλε από το Eurogroup εντείνεται», η εφημερίδα του Ντύσελντορφ επισημαίνει ότι «το πρόβλημα της συμφωνίας (σ.σ. στο Eurogroup) του Μαΐου έγκειται στο ότι το ύψος των ελαφρύνσεων για την Αθήνα είναι ασαφές. Το ΔΝΤ είχε δώσει την προοπτική να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας έως το τέλος της χρονιάς, ωστόσο σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να αποφασίσει σχετικά με την πιθανή ελάφρυνση χρέους μόνο στη βάση υποθέσεων».

Το Eurogroup της Δευτέρας 7/11

 

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που προετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα παρουσιαστούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου», ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. O ίδιος πρόσθεσε πως «υπάρχει πρόοδος» στην προετοιμασία αυτών των μέτρων, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Σημείωσε επίσης πως εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα θα έχουν «εμφανές θετικό αποτέλεσμα στο ελληνικό χρέος». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρέπεμψε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όταν ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα έχει περισσότερα στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι δηλώσεις Σόιμπλε

 

Το δρόμο για να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος ανοίγει με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, εμφανίζεται ξεκάθαρος πως δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, γεγονός που ενοχλεί σφόδρα την ελληνική πλευρά που επιθυμεί συνολική λύση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σε ότι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δηλώνει πως η απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής, παραμένει. «Τίποτε δεν έχει αλλάξει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, κύκλοι του υπουργείο Οικονομικών σημείωναν πως στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους το Δεκέμβριο, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητά.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν με νόημα πως «διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις» αναφερόμενες στις θέσεις για το χρέος που αφορούν μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Δεύτερη αξιολόγηση

 

Το Eurogroup της Δευτέρας, που ολοκληρώθηκε το βράδυ, απασχόλησε μεταξύ άλλων η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο», ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες είναι σημαντικές και μεταξύ άλλων αφορούν την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μέτρα το 2017 και το 2018.

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ως τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να συνεδριάσει πριν από το τέλος του έτους το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε ο Πολ Τόμσεν που εκπροσωπούσε το Ταμείο στο Eurogroup, ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)