to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 04.11.2016

Πολιτική

Εν αναμονή του ανασχηματισμού

Σε απόσταση αναπνοής μοιάζει να βρίσκεται ο ανασχηματισμός, με αρκετά στοιχεία να δείχνουν, μάλιστα, ότι η σημερινή μέρα είχε επιλεγεί για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις από πηγές της κυβέρνησης.


Ρεπορτάζ ΑΥΓΗ - 

Σε απόσταση αναπνοής μοιάζει να βρίσκεται ο ανασχηματισμός, με αρκετά στοιχεία να δείχνουν, μάλιστα, ότι η σημερινή μέρα είχε επιλεγεί για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις από πηγές της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν μια αρκετά ευρεία αντίληψη του συνολικού σχεδιασμού, αφού ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει αυτό το θέμα με ελάχιστα στελέχη.

Ωστόσο, ορισμένες βασικές κατευθύνσεις μοιάζει δύσκολο να αναιρεθούν. Η βασικότερη από αυτές είναι η αναβάθμιση της γενιάς των 35άρηδων τεχνοκρατών της κυβέρνησης και της ομάδας διαπραγμάτευσης. Επίσης μάλλον θα καταγραφεί μια ισορροπημένη κατανομή μεταξύ παλιών κομματικών στελεχών και προσώπων που δεν προέρχονται από κομματικό μηχανισμό ή ακόμα και από το πολιτικό σύστημα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται, δε, τα πολιτικά ανοίγματα που θα σηματοδοτηθούν. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πρόθεση για αλλαγές στη δομή του υπουργικού σχήματος, εδικά στα “παραγωγικά” / αναπτυξιακά υπουργεία.

Το τελευταίο επιβεβαιώνεται, εξάλλου, από τις αναφορές της κυβερνητικής εκπροσώπου για “δομικό ανασχηματισμό”, αλλά και από τις διαρροές για τη γνωμοδότηση του ΣτΕ για πέντε αλλαγές που σχεδίαζε το Μαξίμου στις αρμοδιότητες των υπουργείων. Ο βασικός κορμός των οικονομικών υπουργείων, λογικά, θα παραμείνει σταθερός.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ερωτηματικά του ανασχηματισμού, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, με τον ίδιο να έχει δηλώσει ότι θέλει να διατηρήσει τη θέση του. Ωστόσο, οι χθεσινές δηλώσεις του πυροδότησαν αρκετά σενάρια. Δεν αποκλείεται καθόλου, πάντως, αντί εξόδου του από το κυβερνητικό σχήμα (όπως έγραφαν ορισμένα ηλεκτρονικά μέσα), να δούμε αναβάθμισή του σε άλλο πόστο.

Τις φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό αναζωπύρωσαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξη ανέφερε πως είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για ό,τι επιλέξει ο ίδιος. Ο υπουργός Εργασίας φέρεται, μάλιστα, να έχει συζητήσει το ζήτημα αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα από την Τετάρτη.

Γρίφος παραμένει, επίσης, το αν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς θα παραμείνει στη θέση του ή αν θα αναλάβει κάποιο από τα σημαντικά υπουργεία.

Γενικότερα η στελέχωση του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί ένα από τα κλειδιά για τη λειτουργία της κυβέρνησης στο εξής και δεν θα πρέπει να αποκλείονται ουσιαστικές αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του πρωθυπουργού είναι με τον ανασχηματισμό να σηματοδοτηθεί πολιτικά και επικοινωνιακά ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση, αλλά και να βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργία της. Πρώτη προτεραιότητα είναι, βεβαίως, η επιτάχυνση της ανάπτυξης, η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος και οι μείζονες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη χώρα και σύμφωνα με τις αξίες της Αριστεράς.

Εκτός από τις δηλώσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει από εδώ και πέρα να θεωρείται το σημαντικότερο υπουργείο αντί του υπουργείου Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο Τwitter:

“Σχέδιο τριετίας: δεύτερη αξιολόγηση, πρώτη ελάφρυνση χρέους, συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση, ανάπτυξη το 2017 και 2018, τέλος των Μνημονίων, εκλογές το 2019”.

Επιπλέον ο Νίκος Παππάς επισήμανε ότι «αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση» σημαίνει ότι «στην ανάπτυξη θα πρέπει να μπαίνουν οι δικλίδες ασφαλείας αναδιανομής του πλούτου».

Τα ξημερώματα της Πέμπτης διαψευδόταν δημοσίευμα που εμφάνιζε τον Αλέξη Τσίπρα να έχει βολιδοσκοπήσει τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνο Μίχαλο για να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προτεραιότητα αποτελεί η συγκρότηση του ΕΣΡ, αλλά και άλλες, που προηγούνται του ανασχηματισμού. “Ο ανασχηματισμός θα γίνει στην ώρα του” συμπλήρωναν.

Η από εδώ και πέρα στρατηγική για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες βρέθηκε στο επίκεντρο και της χθεσινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)