to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:05 | 27.10.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ανδρ. Ξανθός: Οι δανειστές δεν αμφισβητούν τις επιλογές της κυβέρνησης - Δεν έρχονται άλλες επιβαρύνσεις στην Υγεία

Ετοιμάζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέτρων και ρυθμίσεων στην Υγεία, την ώρα που οι δανειστές παρά την πίεση για την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων δεν αμφισβητούν τις επιλογές της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός Στο Κόκκινο και τον Κ. Σαββόπουλο.


Σε καλό κλίμα πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση στα θέματα της Υγείας, είπε ο κ.Ξανθός, καθώς δεν αμφισβητούνται οι βασικές κατευθύνσεις και πολιτικός σχεδιασμός για προτεραιότητα στην αναδιοργάνωση και ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και στην κάλυψη όλων των πολιτών, ακόμη και των ανασφάλιστων, με ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, αλλά ούτε η αναβάθμιση του συστήματος με φίλτρα ελέγχου για την έντιμη διαχείριση και την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων, την αλλαγή του συστήματος προμηθειών και την ανακούφιση των πολιτών από επιβαρύνσεις.

Το κουαρτέτο επιμένει να τηρηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προφανώς το θεωρεί σημαντικό δεδομένο το οποίο λαμβάνει υπόψιν, αλλά ταυτόχρονα αγωνιά για να καλυφθούν αξιόπιστα οι ανάγκες των ανθρώπων. «Έχουμε να λύσουμε μία δύσκολη εξίσωση», τόνισε ο υπουργός Υγείας, με την ταυτόχρονη τήρηση των υποχρεώσεων και την επιβίωση του ΕΣΥ, την στήριξη των δομών, την αναβάθμιση και την αύξηση της χωρητικότητας του συστήματος, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές στρεβλώσεις, να αλλάξει ο νοσοκομειακός χαρακτήρας του συστήματος και να γίνει η στροφή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Οι απαντήσεις που έδωσε η ελληνική πλευρά ήταν πειστικές στα δημοσιονομικά, παρουσιάστηκαν τα βήματα προόδου στον έλεγχο των δαπανών και -όπως είπε ο κ.Ξανθός- είναι χαρακτηριστική η μείωση των υποβολών δαπανών από ιδιώτες στον ΕΟΠΥΥ κατά 7%.

Καμία συζήτηση για επιβαρύνσεις και εισπρακτικά μέτρα

«Δεν υπάρχει συζήτηση για νέες επιβαρύνσεις ή εισπρακτικά μέτρα», ξεκαθάρισε ο κ.Ξανθός, «αυτά έχουν τελειώσει, έχουμε βρει ισοδύναμα, θα επιμείνουμε σε πολιτικές ανακούφισης των εργαζομένων στο σύστημα Υγείας και των πολιτών».

Το αυξημένο κόστος για να αλλάξει το τοπίο, να υπάρχει η καθολική κάλυψη και η πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, «είναι διαχειρίσιμο, όσο ενισχύουμε τις αλλαγές στο μοντέλος διοίκησης, προμηθειών, την ηλεκτρονική διαχείριση, τα φίλτρα ζήτησης ... διασφαλίζουμε το επίπεδο της φροντίδας και το μη αποκλεισμό από εξετάσεις, φάρμακα, νοσηλεία», τόνισε ο υπουργός.

Είναι δύσκολη η ισορροπία, αλλά η κατεύθυνση είναι η σωστή και αυτό δεν αμφισβητείται από τους θεσμούς, αυτοί επιμένουν στα δημοσιονομικά, εμείς στην αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των πολιτών. «Ενα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέτρων και ρυθμίσεων που θα τα εγγυώνται αυτά, θα είναι έτοιμο στον επόμενο γύρο επαφών», κατέληξε ο κ.Ξανθός.

Να μην πετύχει η προσπάθεια τη αντιπολίτευσης για αποσταθεροποίηση

Για την επίδραση της απόφασης του ΣτΕ στην υλοποίησης της κεντρικής πολιτικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης στην στήριξη του συστήματος Υγείας, ο κ.Ξανθός σημείωσε ότι προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα, για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού. Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένει κανείς την ρύθμιση «γέφυρα» που προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ τόνισε ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε την ανάγκη να μην πετύχει η επιδίωξη της αντιπολίτευσης για γενικευμένη πολιτική αποσταθεροποίηση, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με την έμφαση στα εργασιακά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)