to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΕΣΡ: Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ... πάθαινε Ν.Δ.;

Η αγωνία σε πολιτικά και, κυρίως δημοσιογραφικά, γραφεία για τη σημερινή Διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι διάχυτη και δεδομένη. Τυπικά, οι Σύμβουλοι Επικρατείας καλούνται να αποφασίσουν αν η...


Η αγωνία σε πολιτικά και, κυρίως δημοσιογραφικά, γραφεία για τη σημερινή Διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι διάχυτη και δεδομένη. Τυπικά, οι Σύμβουλοι Επικρατείας καλούνται να αποφασίσουν αν η κυβέρνηση “δικαιούτο” να “παρακάμψει” το ΕΣΡ και να δώσει στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης την αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Το πολύ - πολύ -επίσης τυπικά- το Ανώτατο Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει και περί τον αριθμό των αδειών. Ωστόσο, επί της ουσίας, οι Σύμβουλοι Επικρατείας καλούνται να αποφανθούν για ένα κατά πολύ κρισιμότερο θέμα από έναν διαγωνισμό ή πόσες άδειες καναλιών μπορούν να εκδοθούν. Το ΣτΕ καλείται να πάρει θέση κατά πόσο μία κυβέρνηση έχει δικαίωμα να κυβερνά σε όλο το φάσμα των θεμάτων διακυβέρνησης -πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για το άκρως “ευαίσθητο” θέμα του “τριγώνου διαπλοκής”, το οποίο έχει εκθέσει την κοινωνία σε απερίγραπτη προπαγάνδα και έχει στοιχίσει αλμυρά σε όλους μας τρεις ώς τώρα φορές, όταν κληθήκαμε ως πολίτες αυτής της χώρας να χρεωθούμε και να υποβληθούμε σε βαριές θυσίες για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να κλείσουν -μεταξύ άλλων- και οι “μαύρες τρύπες” που προκλήθηκαν από τα “θαλασσοδάνεια” των ΜΜΕ.

Σημείο - κλειδί στις έως τώρα εξελίξεις δεν είναι η “παράκαμψη” του ΣτΕ. Αλλά το τι οδήγησε σε αυτή την “παράκαμψη”. Η κυβέρνηση δεν ξύπνησε ένα πρωί και αποφάσισε να αφαιρέσει από μία συνταγματικά κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Αρχή τις αρμοδιότητες επί των τηλεοπτικών αδειών -κι αυτό αν υποτεθεί ότι η φράση “ο έλεγχος και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων” που καθορίζει το Σύνταγμα ως αρμοδιότητες του ΕΣΡ αφορούν και στο μοίρασμα της τηλεοπτικής τράπουλας. Η “παράκαμψη” προέκυψε έπειτα από τη δεδηλωμένη βούληση της Ν.Δ. να κινηθεί αντισυνταγματικά και να “μπλοκάρει” τέσσερις φορές ώς τώρα τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ. Πρόκειται για σαμποτάζ ομολογημένο, το οποίο μόλις την περασμένη εβδομάδα συνδέθηκε με θεσμικό εκβιασμό: ήταν όταν η Ν.Δ. εκβίασε πως δεν συναινεί στη συγκρότηση ΕΣΡ αν δεν καταργηθεί ένας νόμος που θέσπισε η κυβέρνηση.

Υπόθεση εργασίας

Με άλλα λόγια, η Ν.Δ. με τη στάση της ομολόγησε ότι δεν αναγνωρίζει την “αρμοδιότητα” και τη δυνατότητα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να νομοθετεί επί συγκεκριμένου θέματος: της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου. Το ΕΣΡ, συνεπώς, καλείται τώρα να αποφανθεί κατά πόσο μια κυβέρνηση μπορεί να κυβερνά “εφ' όλης της ύλης”.

Και για να γίνει περισσότερο αντιληπτό αυτό, αρκεί μια υπόθεση εργασίας: η Ν.Δ. έχει δηλώσει πως όταν γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει τον “νόμο Παππά”, θα αποδώσει στο ΕΣΡ πλήρεις αρμοδιότητες και σύνθεση και θα διεξαγάγει εξαρχής τον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι γίνονται εκλογές -οψέποτε γίνουν- και όντως κερδίζει η Ν.Δ. Τι θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ... πάθει Ν.Δ.; Τι θα γίνει, δηλαδή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετήσει την ακραία αντιθεσμική στάση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης και μπλοκάρει τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής; Είτε η Ν.Δ. θα πρέπει να “προσπεράσει” το ΕΣΡ είτε θα πρέπει να πει στην κοινωνία ότι δεν μπορεί να κάνει αυτά που έλεγε προεκλογικά εξαιτίας... της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ε, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν, οι αντιπολιτεύσεις αντιπολιτεύονται. Άλλο πράγμα είναι να αντιμετωπιστεί η υπαρκτή ανάγκη για “αντίβαρα” σε ένα αμιγώς πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα (βάσει της οποίας ανάγκης συνεστήθησαν οι Ανεξάρτητες Αρχές) και άλλο να μην μπορεί μια κυβέρνηση να κυβερνήσει επί συγκεκριμένων θεμάτων, επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση έχει άλλη άποψη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)