to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:25 | 25.10.2016

Διεθνή

Ο Σόιμπλε εκβίασε την Ελλάδα: Η Κάτια Κίπινγκ, επικεφαλής της Die Linke, μιλάει στη «Die Welt»

«Ο εκβιασμός της Ελλάδας ξεκίνησε από τον ίδιο. Αυτός ήταν ο αρχηγός όλων. Όποιος επιθυμεί να έρθει ένα τέλος στην καταστροφική πολιτική λιτότητας της Ευρώπης, θα πρέπει να αρχίσει να συζητά και για την ύπαρξη των αριστερών μειονοτήτων στην Ευρώπη»


Η συνέντευξη της Katja Kipping, στην εφημερίδα Die Welt:

 

«Η στάση σας απέναντι στη Ρωσία είναι διαφορετική. Τάσσεστε υπέρ του Putin. Ακριβώς όπως και το AfD;

Διαπιστώνω ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ του CSU και του AfD, όταν πρόκειται για ζητήματα, όπως η καταδίωξη των μεταναστών ή η ενδυνάμωση του κόμματος Pegida. Επίσης και για το ζήτημα της Ρωσίας θεωρώ ότι η άποψη του σοσιαλδημοκράτη Platzeck και πολλών ανατολικογερμανικών επιχειρήσεων είναι λογική. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η επιβολή κυρώσεων δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, μάλιστα επιτελεί ακριβώς το αντίθετο. Όποιος επιθυμεί ασφάλεια, χρειάζεται να εφαρμόσει μια πολιτική ύφεσης. Ως προς το ζήτημα των βομβαρδισμών στη Συρία, άσκησα έντονη κριτική στη ρωσική πλευρά. Στο σημείο αυτό φάνηκε μάλιστα και ο ιμπεριαλιστικός κυνισμός και των δυο μεγάλων δυνάμεων.

Πώς θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας η συνεργασία με τον Putin;

Η πολιτική μας δε βασίζεται ούτε στην καταδίκη ούτε στην ηρωοποίηση. Τασσόμαστε υπέρ της πολιτικής ύφεσης και των διαπραγματεύσεων.

Το ΝΑΤΟ αποτελεί στο ζήτημα αυτό έναν καθοριστικό παράγοντα. Μέχρι πρότινος ίσχυε το ότι οι συνασπισμοί μεταξύ κομμάτων στην ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας μπορούσαν να υπάρχουν μόνο όταν όλα τα μέλη αναγνώριζαν την κρατική λογική. Είναι έτοιμο το SPD να κάνει τα στραβά μάτια έχοντας στραμμένο το βλέμμα στη συμμετοχή του στο NATO;

Το SPD δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περιμένει ότι θα απομακρυνθούμε από τις γραμμές μας. Αυτοί έχουν τις αρχές τους και εμείς τις δικές μας. Μια τακτική που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε είναι η συζήτηση για τα κοινά μας σημεία, χωρίς ωστόσο να αποσιωπούμε τις διαφορές μας. Έτσι, θεμελιώνεται η εμπιστοσύνη και μόνο με αυτό τον τρόπο εκλογικεύονται και επιλύονται οι αντιθέσεις.

Ως προς το ζήτημα της αναδιαμόρφωσης της ΕΕ, είναι το SPD σε θέση να ανεχτεί μια γραμμή επικριτική προς την ΕΕ;

Όποιος σκέφτεται και αισθάνεται υπέρ της Ευρώπης, θα πρέπει να τάσσεται και υπέρ ενός νέου ξεκινήματος της ΕΕ. Για μια ειρηνική, κοινωνική και δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη χρειάζεται μια άλλη οικονομική και κοινωνική πολιτική. Η πολιτική αυτή θα είναι δυνατή μόνο όταν ο Wolfgang Schäuble δε θα κυριαρχεί πλέον στο γερμανικό υπουργείο οικονομικών.Ο εκβιασμός της Ελλάδας ξεκίνησε από τον ίδιο. Αυτός ήταν ο αρχηγός όλων. Όποιος επιθυμεί να έρθει ένα τέλος στην καταστροφική πολιτική λιτότητας της Ευρώπης, θα πρέπει να αρχίσει να συζητά και για την ύπαρξη των αριστερών μειονοτήτων στην Ευρώπη.

 

Ο κύριος Juncker χαλάρωσε το σχοινί της αυστηρής πειθαρχίας στις δαπάνες. Οι Hollande και Renzi δεν ακολουθούν πλέον τη γραμμή του Schäuble. Πιστεύετε ότι μετά την αποχώρηση των Βρετανών η Ένωση πλησιάζει την ιδέα της;

Η νεοφιλελεύθερη σφραγίδα στην ΕΕ μπήκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι από τους Βρετανούς. Η πολιτική περικοπών της Τρόικα βοήθησε τους Έλληνες να εξοικονομήσουν χρήματα, τη στιγμή που υπήρχε ήδη υποστήριξη από άλλες κυβερνήσεις κατά της κοινωνικής αποψίλωσης. Ίσως τότε τα δεξιά λαϊκίστικα κόμματα να μην ήταν και τόσο ισχυρά. Οι κυβερνώντες έδειξαν μια απίστευτη αδιαφορία για τις κοινωνικές διαμαρτυρίες στους δρόμους (βλ. TTIP), αλλά όταν οι δεξιοί προέβαιναν σε διαμαρτυρίες, υιοθετούσαν τις θέσεις τους.

Ο Schäuble θεωρείται δηλαδή υπεύθυνος για την άνοδο των δεξιών;

Θα διατύπωνα την επιχειρηματολογία μου λίγο πιο εκτεταμένα. Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση φέρει το σύστημα του νεοφιλελευθερισμού. Αν και είναι ένα ανοιχτό σύστημα, ισοδυναμεί με την ανελέητη «επιβίωση του πιο ισχυρού». Ολόκληρες γενιές πρόκειται να διαμορφωθούν βάσει του συγκεκριμένου μοτίβου. Στην πραγματικότητα η πολιτική αυτή της κοινωνικής διάσπασης και της αβεβαιότητας έκανε πιο ισχυρούς τους εκπροσώπους των δεξιών λαϊκών κομμάτων.

Εσείς δεν υποστηρίζετε τα δεξιά λαϊκά κόμματα όταν επιχειρηματολογούν διεθνιστικά και επιδιώκουν να δώσουν σε όλους τους ανθρώπους τη δυνατότητα της μετανάστευσης στην Ευρώπη;

Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Η Ευρώπη αποτελεί εδώ και καιρό μια ήπειρο μετανάστευσης. Οι ίδιες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτή, ειδάλλως άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν το θάνατο στα εξωτερικά της σύνορα. Η πολιτική μας αποτελεί στην πραγματικότητα μια στρατηγική αντιμετώπισης των αιτιών της μετανάστευσης, όχι όμως με την έννοια που την παρουσιάζει η Merkel, η οποία εφοδιάζει τους δικτάτορες με χρήματα, προκειμένου να συγκρατήσουν εκεί τους πρόσφυγες.

Η Ευρώπη καλείται να ελέγξει την μετανάστευση μέχρι ο κόσμος να γίνει ένα πιο ειρηνικό κοινωνικό κράτος. Πιστεύετε ότι υπό αυτό το πρίσμα η συμφωνία με την Τουρκία δεν ήταν απαραίτητη;

Η συμφωνία με τον Erdogan είχε το υψηλότερο τίμημα πλήττοντας κυρίως την Ευρώπη στο ζήτημα της αξιοπιστίας της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κανείς μπορεί να πει βέβαια ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν διαρκώς λόγο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά όταν τους συμφέρει, τα καταπατούν. Η σύναψη της συμφωνίας με την Τουρκία από την Angela Merkel αποτέλεσε ένα πλήγμα για όλους όσοι υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Τουρκία λαμβάνει χρήματα και αναλαμβάνει να κάνει τη «βρώμικη δουλειά».

Πιστεύετε ότι μια κυβέρνηση κόκκινων-κόκκινων-πράσινων (SPD-die Linke) θα μπορούσε να διασώσει την Deutsche Bank;

Η διάσωση των τραπεζών δεν γίνεται δωρεάν. Η Deutsche Bank αποτελεί μια ιδιαίτερα εγκληματική περίπτωση τράπεζας. Η ίδια θα πρέπει να δικαιολογήσει δικαστικά την υποτιθέμενη συμμετοχή της σε εγκληματικές δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις φορολογικές απάτες. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μηδέν, υπολογίζεται, το εάν θα πρέπει να διασωθεί μέσω φόρων. Τα τελευταία χρόνια η τράπεζα είχε αποκτήσει κέρδος, το οποίο ωστόσο μοιράστηκε σε τράπεζες επενδύσεων στη μορφή μπόνους. Είτε λοιπόν θα προβούμε στην κρατικοποίηση της Deutsche Bank, είτε στη εκ νέου μετατροπή της σε ταμιευτήριο κατά το πρότυπο των συνεταιρισμών. Σε κάθε περίπτωση, κάθε κίνηση θα πρέπει να προστατεύει τους επενδυτές διαχωρίζοντας τις ενέργειες της τράπεζας επενδύσεων από τις εργασίες αποδοχής καταθέσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)