to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Γαλάζιοι» αναΣτΕναγμοί για τα κανάλια

Εσωκομματικές βολές για "μονοθεματική" αντιπολίτευση και εγκλωβισμό στο θέμα των αδειών δέχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης


Εισηγήσεις να “απεμπλακεί” από την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, κρατώντας όμως ψηλά τους τόνους κατά της κυβέρνησης, δέχεται βροχηδόν τις τελευταίες ημέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς, εν όψει των διασκέψεων του ΣτΕ, πληθαίνουν τα “γαλάζια” στελέχη που θεωρούν ότι όποια κι αν είναι η απόφαση των Συμβούλων Επικρατείας, η Ν.Δ. θα βγει εγκλωβισμένη από αυτή την υπόθεση, αλλά και βαριά εκτεθειμένη στα μάτια της κοινωνίας.

Βεβαίως, το καλό σενάριο για το Μοσχάτο είναι να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος. Στην περίπτωση αυτή, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εμφανιστεί “δικαιωμένος” και θα επιχειρήσει να μεγιστοποιήσει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, προκειμένου να προκαλέσει αστάθεια και να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, η διχοστασία στη Ν.Δ. καλά κρατεί: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή, δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις. Οι μεν “σκληροπυρηνικοί” επιμένουν ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να συνεχίσει να σαμποτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να μην αλλάξει τίποτα στο τηλεοπτικό τοπίο σε καμία περίπτωση. Η μεγαλύτερη, όμως, πτέρυγα των “γαλάζιων” στελεχών θεωρεί δεδομένο ότι, στην περίπτωση αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να συμβάλει στη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής, προκειμένου να φερθεί θεσμικά και να μην εμφανιστεί ως... συνήγορος του παλιού σκηνικού ανομίας, το οποίο έχουν παραδεχθεί και “γαλάζια” στελέχη. “Αν η κυβέρνηση πληγεί μία φορά από μια ενδεχόμενη απόφαση του ΣτΕ, εμείς θα πληγούμε... δέκα αν συνδράμουμε στο να παραμείνουν όλα ίδια στο τηλεοπτικό τοπίο” υποστηρίζει προβεβλημένος βουλευτής της Ν.Δ., ενώ, ενδεικτικά, ο Ν. Κακλαμάνης συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που έχουν στείλει μηνύματα στην ηγεσία του κόμματος να συμπράξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ μετά την (όποια) απόφαση του ΣτΕ.

Πονοκέφαλος ο “εγκλωβισμός”

Όπως προαναφέρθηκε, τα παραπάνω ήταν... το καλό σενάριο για τη Ν.Δ. Στην περίπτωση, όμως, που το Ανώτατο Δικαστήριο δώσει το “πράσινο φως” για τον Νόμο Παππά -έστω και με “αστερίσκους” και επιφυλάξεις-, τότε είναι που η Ν.Δ. θα βιώσει πραγματική κρίση, όπως τουλάχιστον προϊδεάζουν πολλοί “γαλάζιοι” σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους. “Είναι δυνατόν να κάνουμε μονοθεματική αντιπολίτευση με τα κανάλια; Ξεχάσαμε τους φόρους, το ασφαλιστικό, το χρέος, τα εθνικά θέματα και ασχολούμαστε νυχθημερόν με τους καναλάρχες;” διερωτάται, σαφώς ενοχλημένος, κορυφαίος παράγοντας της Ν.Δ. σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο να κριθεί συνταγματικός ο νόμος και να επικυρωθεί ότι συνέτρεχαν οι “αντικειμενικές συνθήκες” για να “παρακαμφθεί” το ΕΣΡ προβληματίζει ακόμη και “μητσοτακικούς”, αλλά και στελέχη της “φιλελεύθερης πτέρυγας”. “Είχαμε πει ότι θα κάναμε προγραμματική αντιπολίτευση. Αντ' αυτής, κυνηγάμε τον Παππά (σ.σ.: τον υπουργό Επικρατείας) πρωί, μεσημέρι, βράδυ” υποστηρίζει προβεβλημένο στέλεχος του Μοσχάτου με έντονο “φιλελεύθερο” προφίλ. Η ίδια πηγή εκτιμά ότι με το ανοιχτό “σαμποτάζ” στη συγκρότηση του ΕΣΡ για τέταρτη φορά την περασμένη εβδομάδα, η Ν.Δ. “όχι μόνο έπεσε σε αντίφαση με τη θέση της υπέρ της ανάγκης ύπαρξης της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά δίνει και επιχείρημα στους δικαστές να θεωρήσουν ότι η κυβέρνηση καλώς έκανε τον διαγωνισμό” όπως λέει χαρακτηριστικά.

Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε κλειστή σύσκεψη στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη έχει πέσει στο τραπέζι ο προβληματισμός κατά πόσο η εμμονή της Ν.Δ. στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών έχει εγκλωβίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βεβαίως, επισήμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται αποφασισμένος στους συνομιλητές του να επιμείνει στη γραμμή της σκληρής σύγκρουσης, ακόμη κι αν η απόφαση του ΣτΕ δεν... τον χαροποιήσει. Τότε, η Ν.Δ. θα επικεντρωθεί στο “μαύρο” στα μη αδειοδοτημένα κανάλια και θα επιχειρήσει να πείσει ότι δεν έχει πια σχέση με το κόμμα που διεκπεραίωσε 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και έριξε το “μαύρο” στην ΕΡΤ, αλλά ότι κόπτεται για τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων σε αυτούς τους σταθμούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)