to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 21.10.2016

Διεθνή

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μετά τις αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει πέρυσι όταν η χώρα αρνήθηκε να συλλάβει τον πρόεδρο του Σουδάν Όμαρ ελ Μπεσίρ, σύμφωνα με την επιστολή προς τον ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SABC.


«Η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής αποσύρεται» από το ΔΠΔ, «μια αποχώρηση που θα τεθεί σε ισχύ έναν χρόνο μετά την ημερομηνία παραλαβής της επιστολής αυτής από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ», αναφέρει η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών Μαϊτέ Εκνοάμα-Μασαμπάν στην επιστολή.

«Η Νότια Αφρική εκτιμά ότι οι υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων είναι σε κάποιες περιπτώσεις ασύμβατες με την ερμηνεία των υποχρεώσεων» του ΔΠΔ, εξηγεί η κυβέρνηση χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.

«Κατά συνέπεια η κατάσταση απαιτεί την απόσυρση της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής από το Καταστατικό της Ρώμης για το ΔΠΔ», καταλήγει η επιστολή.

Το 2015 η Πρετόρια είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν αρνήθηκε να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει το ΔΠΔ εναντίον του ελ Μπεσίρ, ο οποίος καταζητείται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ, μια επαρχία του δυτικού Σουδάν.

Η Νότια Αφρική υπεραμύνθηκε της στάση της εξηγώντας ότι ο Μπεσίρ έχαιρε, εξαιτίας του αξιώματός του, αμνηστίας.

«Η εφαρμογή του Καταστατικού της Ρώμης για το ΔΠΔ έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Νόμου περί της Αμνηστίας και των Προνομίων των Διπλωματών», εξήγησε από την πλευρά του ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Μασούτα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μασούτα πρόσθεσε ότι η χώρα του θα πρέπει να μπορεί να υποδέχεται αντιπαλόμενες πλευρές για ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως αυτό το εμποδίζει το Καταστατικό της Ρώμης.

Το νομοσχέδιο για την αποχώρηση της Νότιας Αφρικής θα υποβληθεί σύντομα και στο κοινοβούλιο της χώρας.

Η ανακοίνωση της Πρετόριας όμως έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αποδεικνύει μια εκπληκτική περιφρόνηση προς τη δικαιοσύνη από μια χώρα, η οποία εδώ και καιρό θεωρούνταν παγκόσμιος ηγέτης σε θέματα δικαιοσύνης για τα θύματα των πιο σοβαρών εγκλημάτων», αντέδρασε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Παράλληλα, η απόφαση της Νότιας Αφρικής αποτελεί πλήγμα για το ΔΠΔ, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη αφρικανική χώρα που αποφασίζει να αποσυρθεί από το Δικαστήριο σε διάστημα λίγων ημερών.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Μπουρούντι Πιέρ Νκουρουνζίζα επικύρωσε έναν νόμο για την απόσυρση της χώρας από το ΔΠΔ. Πλέον το Μπουρούντι μένει να ενημερώσει τον ΟΗΕ για την απόφασή του προκειμένου να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αποχώρησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)