to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 10.10.2016

Διεθνή

Σύνοδος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας: Ομιλίες Πούτιν και Ερντογάν

Με βασικό θέμα τους νέους ορίζοντες στον χώρο της ενέργειας άρχισαν επισήμως οι εργασίες της 23ης Συνόδου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) στην Κωνσταντινούπολη.


Τυπικά η σύνοδος άρχισε χτες το απόγευμα με ομιλία του τούρκου υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊρακ. Ουσιαστικά όμως η Σύνοδος ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι με ομιλίες του αντιπροέδρου του WEC Γιάνκχουν Ντέιβιντ Κιμ, του 'Αλμπαϊρακ και του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Στη σύνοδο παίρνουν μέρος πρόεδροι, υπουργοί, διοικητές οργανισμών ενέργειας και επιχειρηματίες από συνολικά 85 χώρες. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) Σωτήριο Νίκα.

Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο παίρνει μέρος και ο Μουσταφά Ακιντζί, «πρόεδρος» της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Δεν συμμετέχουν στη σύνοδο, παρότι είχε ανακοινωθεί το αντίθετο, οι υπουργοί Ενέργειας του Ιράν και του Ιράκ.



Ομιλίες Πούτιν και Ερντογάν

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τις «μονομερείς κυρώσεις», στο χώρο της ενέργειας, ενώ υπογράμμισε ότι η Μόσχα εξετάζει μαζί με την Τουρκία την υπόθεση του αγωγού «Turkish Stream». O Πούτιν μίλησε στην 24η Σύνοδο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι το τουρκικό ενδιαφέρον για τη Συρία και το Ιράκ οφείλεται μεταξύ άλλων στην παρουσία «τρομοκρατικών» οργανώσεων στις χώρες αυτές που βάλλουν εναντίον της Τουρκίας.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι «πρέπει να σταθεροποιηθεί η εξόρυξη πετρελαίου. Είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και του δίκαιου ανταγωνισμού. Είναι απαράδεκτες οι μονομερείς κυρώσεις οι οποίες έχουν γίνει μόδα το τελευταίο διάστημα» και υπογράμμισε ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν συμβάλουν στη σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία».

«Εμείς πραγματοποιούμε επενδύσεις για νέες πηγές ενέργειας» είπε ο Πούτιν. Τονίζοντας ότι «εμείς παρέχουμε εδώ και πενήντα χρόνια την ενέργεια στην Ευρώπη», πρόσθεσε πως πως «μαζί με τον Ερντογάν και τους άλλους συνεργάτες μας εξετάζουμε το θέμα του Turkish Stream και θέλουμε να πραγματοποιηθεί».

Ο Ερντογάν έθεσε θέμα ασφάλειας των πηγών ενέργειας, πράγμα μάλιστα στο οποίο στήριξε και το τουρκικό ενδιαφέρον προς τη Συρία και το Ιράκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε «ελάτε να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Συρία και να φτάνει δίχως κανέναν περιορισμό η ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Ελάτε να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες για να λυτρωθεί η Μουσούλη από την απειλή του ISIS».

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της 'Αγκυρας προς τη Συρία και το Ιράκ είπε πως «ένας από τους λόγους του ενδιαφέροντός μας είναι το γεγονός ότι από τις περιοχές αυτές, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS και το ΡΚΚ βάλλουν εναντίον της χώρας μας. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στο εσωτερικό της χώρας μας και πιστεύω ότι έχουμε το ίδιο δικαίωμα στη Συρία και το Ιράκ, αφού από εκεί πηγάζει η τρομοκρατία που στοχεύει τη χώρα μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «η ασφάλεια των πηγών ενέργειας στην περιοχή εξαρτάται από το αν θα καθαριστεί αυτή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου του τρέχοντος έτους στη χώρα του τονίζοντας ότι «επρόκειτο μια απόπειρα εναντίον του έθνους μας, της δημοκρατίας και την ανεξαρτησίας μας».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)