to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 04.10.2016

Πολιτική

Ράνια Αντωνοπούλου: Σηματοδοτούμε την «κανονική» εργασία μέσα σε μία απορρυθμισμένη αγορά

Τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας συνοδεύονται όλα από διάστημα εγγυημένης μισθωτής εργασίας, με στόχο να οριοθετηθεί το «νορμάλ» καθεστώς απασχόλησης μέχρι η αγορά να αρχίσει και πάλι να παράγει θέσεις, υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Καταπολέμησης της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ.Αρβανίτη.


Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουν ήδη ξεκινήσει στους πρώτους 17 δήμους και για 3.500 άτομα, εκεί όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για ακόμη 34 με εξίσου υψηλή ανεργία και το Νοέμβριο ακολουθούν οι υπόλοιποι 274 δήμοι.

«Αν δεν υπάρχουν μόνιμες και σταθερές θέσεις σε ιδιωτικό τομέα και Δημόσιο και την κοινωνική οικονομία -με το νομοσχέδιο να ψηφίζεται εντός δύο εβδομάδων- δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας», σημείωσε η κ.Αντωνοπούλου, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να μην χάνονται οι πόροι και μέχρι να επανεκκινήσει η αγορά τις προσλήψεις να υποστηρίζονται οι άνεργοι.

Η υποστήριξη γίνεται με τη βοήθεια για επανένταξη αλλά, χωρίς ζήτηση από την αγορά, όσο και να βελτιώνεται η προσφορά εργασίας δεν υπάρχει ουσιαστική λύση, συνέχισε η υπουργός. Το κράτος πρέπει λοιπόν να παρεμβαίνει με τη δημιουργία θέσεων εργασίας που να σηματοδοτούν το «νορμάλ» καθεστώς στην σημερινή, απορρυθμισμένη αγορά, γιατί αυτό δεν είναι ούτε η εκ περιτροπής εργασία ούτε η μη αμοιβή.

Σε όλα τα προγράμματα, οριζόντια σταματήσαμε να κάνουμε απλή κατάρτιση αλλά ακολουθούνται από διάστημα εγγυημένης μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με κάλυψη μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, αλλά και στο Δημόσιο με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, όπως είπε.

Θύμισε εξάλλου ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η Κομισιόν θεωρούσε ότι δεν θα ξαναυπάρξει πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας επειδή δεν πιάνει τους στόχους για τις ευπαθείς ομάδες και τους μακροχρόνια άνεργους, ενώ είναι και ακριβό, συν του ότι εμφανίζεται το φαινόμενο δήμοι να παίρνουν αυτούς τους ανθρώπους για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Μετά από επτά μήνες διαπραγμάτευσης και συνεργασίας, όχι μόνο δεν χάθηκαν τα προγράμματα αλλά συμφωνήσαμε ότι οι πέντε μήνες θα γίνουν οκτώ, υπογράμμισε η κ.Αντωνοπούλου.

Επίσης, όσοι προσληφθούν μέσα από τις διαδικασίες του ΟΑΕΔ έχουν το δικαίωμα κάθε πέμπτη ημέρα (δλδ. κάθε Παρασκευή) να επιλέξουν μεταξύ της παραμονής στον εργασιακό χώρο και της μετάβασης σε προγράμματα δεξιοτήτων και γνώσεων, όπως πληροφορική με πιστοποίηση. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε σεμινάρια που αφορούν την κοινωνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

 

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)