to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 03.10.2016

πηγή: stokokkino.gr

Οικονομία

Οικονομικό Σκάνδαλο, «Game of Thrones» στη «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος»;

Υπεξαιρέσεις, παρατυπίες και ένα υπερκοστολογημένο (;) κτίριο στην «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος» - Με αποκλειστικές πληροφορίες στο www.stokokkino.gr - Γράφει η Ειρήνη Προμπονά


Ποινική δίωξη για τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της ηθικής αυτουργίας ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του λογιστή της «Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος».

Η υπόθεση, αν και στο παρελθόν έχει απασχολήσει με αναφορές στον Τύπο, έφτασε στην Δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελία μέλους της ΜΣΤΕ που έκανε λόγο για παρατυπίες στη διαχείριση που αφορούν τις συνδρομές των μελών, αλλά και έπειτα από αγωγές μελών για οικονομικές παρατυπίες στην εν λόγω «Μεγάλη Στοά».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι και το γεγονός πως μέλη της ΜΣΤΕ  έχουν καταθέσει αίτημα στην Δικαιοσύνη για την ακύρωση της εκλογής του Κ.Π. (εν ενεργεία Μεγάλου Διδασκάλου), του Μ.Μ (πρόσθετου Μεγάλου Διδασκάλου) και των συνεργατών τους.

Όσον αφορά την υπόθεση έρευνα διενήργησε και η οικονομική αστυνομία, η οποία διαπίστωσε την…διαρροή δύο εκατομμυρίων ευρώ κατά την χρονική περίοδο 2006-2015.

Από την έρευνα φαίνεται να  προκύπτει ότι η ΜΣΤΕ δεν κατέβαλε ποτέ ΦΠΑ, ενώ δεν είχε εκδώσει καν ΑΦΜ.  Έτσι κλήθηκε να πραγματοποιήσει έλεγχο και το ΣΔΟΕ  που προχώρησε σε άμεσο καταλογισμό απόδοσης ΦΠΑ, ύψους 28.000 ευρώ-που σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώθηκε από τον έλεγχο- ενώ οι καταλογισμοί συνεχίζονται.

Στην «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος» το λογιστήριο δεν είναι μηχανογραφημένο, γεγονός που σημαίνει ότι ο έλεγχος των φορολογικών αρχών  θα κρατήσει αρκετό καιρό.

Όταν ο έλεγχος ολοκληρωθεί αναμένεται η υπόθεση ν’ απασχολήσει και τον αρμόδιο ανακριτή, ενώ θ’ ακολουθήσουν οι κλήσεις των εμπλεκομένων στην υπόθεση, προκειμένου να καταθέσουν ενώπιον του.  

Δυο εκατομμύρια ευρώ που εξαφανίστηκαν στη διάρκεια μιας δεκαετίας, οπωσδήποτε δεν είναι αποτέλεσμα «μαγείας» και άλλων... συνωμοσιολογικών τεράτων, τα οποία συχνά-πυκνά διαβάζουμε για τους τέκτονες, σε ό,τι μπορεί να φιλοξενήσει γραμματοσειρά, μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει.

Μια δεκαετία πίσω…

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος  της ΜΣΤΕ Κ.Π είχε διαβεβαιώσει τα μέλη της πως όντως υπάρχει ένα έλλειμμα, αλλά πολύ μικρότερο απ’ αυτό που προκύπτει από την έρευνα, καθώς ο λογιστής είχε ομολογήσει την υπεξαίρεση ποσού που ανέρχεται στα 350.000 ευρώ περίπου.

Τα ταμειακά ελλείμματα δεν είναι κάτι άγνωστο ανάμεσα στα μέλη της  ΜΣΤΕ,  καθώς η συζήτηση γύρω από το θέμα ήταν συχνή  τα τελευταία χρόνια.

Στο συνδεδεμένο με την ΜΣΤΕ τεκτονικό σώμα «Μέγα Στρατόπεδο των Ιπποτών» διαπιστώθηκαν το 2013 σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες μετά από έλεγχο που ζήτησε ο νέος επικεφαλής του σώματος Ι.Κ, ο οποίος μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου αντικαταστάθηκε αμέσως από τον τότε Μεγάλο Διδάσκαλο της ΜΣΤΕ, Γ.Β, ο όποιος όρισε ως ταμία τον σημερινό πρόσθετο Μεγάλο Διδάσκαλο Μ.Μ.

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη πολλά μέλη του τεκτονικού σώματος  αποδοκιμάζοντας την πρακτική του Γ.Β παραιτήθηκαν, ενώ αρκετά προσέφυγαν στην δικαιοσύνη.
Το παραπάνω γεγονός δεν είναι όμως το μόνο που έχει απασχολήσει την ΜΣΤΕ. Στις αρχές του 2000 ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός νέου κτιρίου της στην Ελευσίνα  όπου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το συνολικό κόστος κατασκευής ξεπέρασε κατά 5 φορές τον προϋπολογισμό που είχε οριστεί για το έργο. Δηλαδή η ανέγερση του είχε προϋπολογιστεί στα 60 εκατ. δραχμές, ενώ τελικά κόστισε 300 εκατ. δραχμές, περίπου.

Την περίοδο εκείνη ταμίας στην ΜΣΤΕ διατελούσε ο Γ.Σ, πατέρας του λογιστή που ομολόγησε την υπεξαίρεση την όποια εξετάζει η δικαιοσύνη. Ένα χρόνο αργότερα εξελέγη νέος ταμίας  της ΜΣΤΕ ο Γ.Β, ο οποίος το 2013 όπως είδαμε και πιο πάνω διατελούσε Μεγάλος Διδάσκαλος  της «Μεγάλης Στοάς Της Ελλάδος» και επικεφαλής του «Μεγάλου Στρατοπέδου των Ιπποτών», την περίοδο δηλαδή που αποκαλύφθηκαν οι οικονομικές ατασθαλίες στο προαναφερόμενο τεκτονικό σώμα  από τον νέο επικεφαλής Ι.Κ που αντικαταστάθηκε αμέσως από τον Γ.Β.

Ο Γ.Β μάλιστα στη συνέχεια συγκρότησε επιτροπή για την διερεύνηση  των δαπανών ανέγερσης του κτιρίου της Ελευσίνας, ενώ ανέθεσε τον έλεγχο  σε ορκωτό λογιστή.

Όταν ο ορκωτός λογιστής Κ.Δ ζήτησε το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης ενημερώθηκε από τον Γ.Β ότι αυτή δεν συνεδρίασε ποτέ. Ωστόσο ο έλεγχος που πραγματοποίησε ο ορκωτός λογιστής  αποκάλυψε ότι οι δαπάνες του έργου καλύπτονταν κυρίως με μεταχρονολογημένες επιταγές του μέλους της ΜΣΤΕ Α.Ν, χωρίς όμως να υπάρχουν καταχωρημένα όλα τα παραστατικά όπως τιμολόγια, αποδείξεις μισθοδοσίας κ.α. Η έκθεση του ορκωτού λογιστή διαπίστωσε σοβαρές διαχειριστικές παρατυπίες.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο Α.Ν το 2016 ορίστηκε ταμίας του συνδεδεμένου με την ΜΣΤΕ τεκτονικού σώματος «Ύπατο Συμβούλιο του 33ου βαθμού», το οποίο ελέγχεται από τους Γ.Β, Ε.Γ (σημερινού επικεφαλής του «Μεγάλου Στρατοπέδου των Ιπποτών») και τους συνεργάτες τους.

Διαβάζοντας τα παραπάνω εύκολα διαπιστώνει κανείς, όσο κι αν φαίνεται περίπλοκο το ζήτημα, λόγω της ιδιαιτερότητας του τεκτονισμού (ιδιότητες, τίτλοι, σώματα, ονοματολογία κλπ), πως εμφανίζονται να πρωταγωνιστούν τα ίδια πρόσωπα. Διαβάζοντας την έκθεση των ορκωτών λογιστών του 2014, που δημοσιεύουμε αποκλειστικά stokokkino.gr, η οποία είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστική, μπορεί να καταλάβει καλύτερα κανείς την περιπλοκότητα του ζητήματος που η δικαιοσύνη καλείται να διαλευκάνει και ν’ αποδώσει τυχόν ευθύνες.

Να σημειώσουμε πάντως ότι η πλειοψηφία των μελών της ΜΣΤΕ (αριθμεί περίπου 4.000 μέλη) αποδοκιμάζουν τις παραπάνω πρακτικές, που όπως ισχυρίζονται «απαξιώνουν έναν σημαντικό ανθρωπιστικό θεσμό».


*Φωτογραφία εξωφύλλου από το site της «Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος»


 

 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)