to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:13 | 03.10.2016

Κοινωνία

Νέα επίθεση ακροδεξιών στο Ρέθυμνο - Στο νοσοκομείο ένας νεαρός

Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με σοβαρά τραύματα διακομίσθηκε ένας 23χρονος τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά από επίθεση περίπου 15 ατόμων στην πλατεία Μητροπόλεως στο κέντρο της πόλης


(η φωτογραφία από τα επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου)

Εικάζεται πως η επίθεση έγινε από ομάδα ακροδεξιών και συνδέεται με τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας μπροστά στο δημαρχείο του Ρεθύμνουόταν ακροδεξιοί που διαφωνούν με την φιλοξενία προσφύγων στο νησί ήρθαν επιτέθηκαν με σιδηρολοστούς με ομάδα αλληλέγγυων.

Σύμφωνα με  πληροφορίες ο 23χρονος υπεβλήθη σε πολλά ράμματα ενώ έχει σε πολλά σημεία εκδορές και μώλωπες. Ακόμα ένα άτομο τραυματίστηκε χωρίς να χρειαστεί η μεταφορά του στο νοσοκομείο. Για το περιστατικό διεξάγεται έρευνα από την αστυνομία ενώ οι δράστες, που φορούσαν κράνη, τράπηκαν σε φυγή προς τις περιοχές της Καλλιθέας και Περιβολίων. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον ένας από τους συμμετέχοντες στην επίθεση έχει αναγνωριστεί από όσους βρίσκονταν στην περιοχή εκείνη την ώρα.

Παρέμβαση από τον Ενιαίο Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Στο μεταξύ, παρέμβαση στα γεγονότα της περασμένης Τετάρτης μπροστά από το Δημαρχείο και τα επεισόδια που σημειώθηκαν επιχειρεί με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Να υπενθυμίσουμε, ότι τα επεισόδια έγιναν την ώρα που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο, για το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχτηκαν πολίτες από ομάδα ακροδεξιών, επισημαίνουν: «Η στάση τους αυτή είναι εξόχως ανθελληνική και για έναν επιπλέον λόγο: αρνείται τη συνδρομή της ρεθυμνιακής κοινωνίας προς άλλα μέρη της Ελλάδας που έχουν πληγεί βαρύτατα από μια κατάσταση για την οποία οι κάτοικοί τους δεν φέρουν καμιά ευθύνη».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Την Τετάρτη που μας πέρασε, γίναμε μάρτυρες φαινομένων ανησυχητικών και συμπεριφορών ανοίκειων με βάση την κουλτούρα και την ιστορία της πόλης του Ρεθύμνου. Ακούσαμε κηρύγματα μίσους από δήθεν «πατριώτες» εναντίον παιδιών και οικογενειών που έχουν ξεριζωθεί βίαια από τους τόπους τους.

Οι κήρυκες του μίσους υποστηρίζουν ότι ανησυχούν για τον αφελληνισμό της χώρας, εκείνοι που χωρίς ντροπή προσκυνάνε τα ναζιστικά σύμβολα που τόσο αίμα κόστισαν σε τούτο τον τόπο. Ρίχνουν το φταίξιμο για όλα τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας στα θύματα ενός πολέμου, αντί να στηλιτεύουν τα συμφέροντα που αιμοδοτούν τον πόλεμο. Και τους αρνούνται το δικαίωμα και τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια παιδεία για την οποία κατά τα άλλα επαίρονται ότι είναι «ανώτερη» όλων των άλλων.

Η στάση τους αυτή είναι εξόχως ανθελληνική και για έναν επιπλέον λόγο: αρνείται τη συνδρομή της ρεθυμνιακής κοινωνίας προς άλλα μέρη της Ελλάδας που έχουν πληγεί βαρύτατα από μια κατάσταση για την οποία οι κάτοικοί τους δεν φέρουν καμιά ευθύνη.

Δυστυχώς, σε αυτήν την περίπτωση, οι δυνάμεις της Αστυνομίας που έχουν την ευθύνη για την τήρηση της τάξης απέτυχαν παταγωδώς στο έργο τους. Δεν περιποιεί καμιά τιμή στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας η εικόνα ένστολων κρατικών λειτουργών να εφορμούν εναντίον πολιτών εν μέσω παροτρύνσεων ροπαλοφόρων φασιστών που κατά την κρίση της Αστυνομίας δεν αποτελούσαν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη. Κρίμα…

Εμείς θα είμαστε εδώ. Μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης μας, φιλόξενοι, δημοκράτες, πολίτες του κόσμου. Απέναντι στον ρατσισμό και τα ναζιστικά μορφώματα που προσπαθούν μάταια να ριζώσουν στον τόπο μας. Όχι με τη βία, η οποία ρίχνει νερό στον μύλο τους. Αλλά με τον ορθό λόγο, την επιστήμη και το ήθος μας».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Στο Κόκκινο, e-kriti.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)