to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 30.09.2016

Πολιτισμός

Ο Πειραιάς από την προσφυγιά στην Αντίσταση: Στις 2 Οκτωβρίου, «Στο Κόκκινο 105,5»

Στις 12.00 - 13.00. Συζητούν η Ελένη Κυραμαργιού, ο Νίκος Μπελαβίλας, ο Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος


Ο Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος συζητούν στο στούντιο με τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΜΠ Νίκο Μπελαβίλα και την ιστορικό στο ΙΙΕ Ελένη Κυραμαργιού

Με αφορμή και σε συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Δήμος Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη στο Μουσείο Μπλόκου Κοκκινιάς, ο πολεοδόμος Νίκος Μπελαβίλας και η ιστορικός Ελένη Κυραμαργιού, παρουσιάζουν τα βήματα και τους ιστορικούς σταθμούς που εξέλιξαν την πόλη και τα περίχωρα του Πειραιά από λιμάνι σε κέντρο βιομηχανικής και εμπορικής ανάπτυξης. Παράλληλα παρουσιάζονται οι γενιές του βιομηχανικού Πειραιά, ο τρόπος και οι τόποι εγκατάστασης των προσφύγων του 1922, οι αλλαγές, οι ανατροπές και οι ζυμώσεις που δημιούργησε η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων ξεριζωμένων.

Στη συνέχεια, οι πρόσφυγες συγκροτούν το ευρύ πλαίσιο που συγκροτεί τον κόσμο της εργασίας στον Πειραιά. Μέσα σε αυτόν τον κόσμο καλλιεργούνται πολιτικές ζυμώσεις και συνειδήσεις και δημιουργούνται οι συνθήκες για την στράτευση στην αντιστασιακή δράση της Κατοχής. Η ανάπτυξη του ΕΑΜ στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε σε ιστορικές συνθήκες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μέσα από την σύνδεση μετρήσιμων ερευνητικών  μεγεθών που συγκροτούν ένα πλήρες ιστορικό πανόραμα.

Στην κατεύθυνση αυτή τέλος, οι δύο καλεσμένοι θα παρουσιάσουν το μεγάλο ερευνητικό  πρόγραμμα στο οποίο μετέχουν και που έχει στόχο την συγκρότηση ενός άτλαντα για τον προσφυγικό Πειραιά.   

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μία εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Νατάσσα Δομνάκη

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)