to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χρήστος Σταϊκούρας: Επικίνδυνες ερωτήσεις, «θανάσιμες» απαντήσεις

Γράφει ο Ν. Σβέρκος


Ο Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής, αλλά και μέσω ανακοίνωσής του, θέλησε να απαντήσει στην ουσία των σοβαρών ερωτημάτων που θέσαμε στο φύλλο της Τετάρτης αναφορικά με τη στενή συνεργάτιδά του, Αικατερίνη Ζευγώλη. Στα τέσσερα σημεία που παρέθεσε στη δήλωσή του θα απαντήσουμε αναλυτικά.

Γράφει μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για την Αικατερίνη Ζευγώλη:

«Διετέλεσε διευθύντρια του Γραφείου του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι το τέλος του 2013. Παραιτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014 και επέστρεψε στην Τράπεζα Πειραιώς, απ’ όπου και προερχόταν».

Ας παραθέσουμε τις ημερομηνίες όπως προκύπτουν από τα ΦΕΚ και τις επίσημες ανακοινώσεις της Τράπεζας Αττικής. Στις 9 Ιουλίου 2012 διορίστηκε διευθύντρια στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Στις 30 Οκτωβρίου 2012, εκλέχθηκε στο Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής. Στις 2 Ιανουαρίου 2014 απολύθηκε από τη θέση της διευθύντριας του πολιτικού γραφείου του Χρήστου Σταϊκούρα. Και στις 7 Φεβρουαρίου του 2014 παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι η Αικατερίνη Ζευγώλη όταν απολύθηκε από το γραφείο του, δηλαδή ένα μήνα πριν αντικατασταθεί στο Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής, επέστρεψε στην Τράπεζα Πειραιώς.

Με άλλα λόγια μοιάζει να λέει ότι για ένα μήνα η Αικατερίνη Ζευγώλη απασχολούνταν συγχρόνως σε δύο τράπεζες. Το αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, που η ίδια η κ. Ζευγώλη χρησιμοποιεί σήμερα για τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της και το οποίο η «Εφ.Συν.» έχει στην κατοχή της, λέει διαφορετικά πράγματα.

Η Αικατερίνη Ζευγώλη αναφέρει σε αυτό ότι στην Τράπεζα Πειραιώς παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 2012 και πως δεν επέστρεψε εκεί μετά την απόλυσή της από το πολιτικό γραφείο Σταϊκούρα. Τι από όλα αυτά ισχύει και ποιος έχει δίκιο, ο κ. Σταϊκούρας ή η κ. Ζευγώλη;

Αυτοδιαψεύσεων συνέχεια

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζει επίσης πως η «κ. Ζευγώλη διατέλεσε ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής, ως ένας από τους εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου, την περίοδο 30.10.2012 - 07.02.2014, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας».

Τα στοιχεία και οι επίσημες ανακοινώσεις φαίνεται να τον διαψεύδουν και πάλι. Την εποχή εκείνη στο Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής συμμετέχει η Αικατερίνη Ζευγώλη πράγματι ως «ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος».

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου ήταν ο Γεώργιος Χορταρέας.

Οπως μάλιστα αναφέρουν τα επίσημα ενημερωτικά δελτία και απολογισμοί της Τράπεζας Αττικής, ο κ. Χορταρέας ήταν «πρόσθετο, μη εκτελεστικό μέλος και εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου δυνάμει των διατάξεων του ν. 3723/2008. (ορισθείς με την υπ’ αριθμ. 26320/Β1278/18.6.2010 απόφαση του υπουργού Οικονομικών)».

Στο Δ.Σ. της Τ.Α. συμμετείχαν πάνω από ένας εκπρόσωποι του Δημοσίου;

Σε άλλο σημείο και αναφορικά με την απαγόρευση να διορίζεται εργαζόμενος σε θέση διευθυντή πολιτικού γραφείου μέλους της κυβέρνησης, ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός ισχυρίζεται ότι «εγκαίρως η κ. Ζευγώλη παραιτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς για να καταλάβει θέση διευθυντή Πολιτικού Γραφείου».

Μα προηγουμένως έλεγε πως η συνεργάτιδά του όταν παραιτήθηκε από το γραφείο του επέστρεψε στην Τράπεζα Πειραιώς! Και αυτό διαψεύδεται, όπως είπαμε, από το βιογραφικό της. Απαιτείται απάντηση ακριβής για όλα αυτά.

Το πολιτικό και το ηθικό

Επισημαίνει, δε, ο Χρήστος Σταϊκούρας ότι «η συμμετοχή σε Δ.Σ. συνιστά ιδιότητα και δεν αποτελεί λειτούργημα ή επάγγελμα». Ερώτημα: Το καταστατικό και ο εσωτερικός κανονισμός της Τράπεζας Αττικής προβλέπουν αποζημιώσεις στα μέλη του Δ.Σ.

Η κ. Ζευγώλη φαίνεται να έχει λάβει αμοιβή ως αποζημίωση για τη συμμετοχή της σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. αλλά και να συμμετέχει στην επιτροπή ελέγχου της τράπεζας, που έλεγχε και τα δάνεια που χορηγούνταν.

Ακόμη κι αν είχε το νόμιμο δικαίωμα για τέτοιου είδους απολαβές, πόσο πολιτικά και ηθικά ορθό είναι να κατέχει ο ίδιος άνθρωπος σειρά αμειβόμενων θέσεων;

Και πάμε τώρα στους τίτλους σπουδών και τις απολαβές που είχε ως διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός παραθέτει μια σειρά από νομοθετήματα, τα οποία του έδιναν εκείνη την εποχή τη δυνατότητα να προσλαμβάνει για διευθυντή στο γραφείο του επί της ουσίας όποιον θέλει, ανεξαρτήτως τίτλων σπουδών (απαιτείται τουλάχιστον απολυτήριο Λυκείου ή εμπειρία σε διοίκηση γενικώς).

Την ίδια ώρα, οι απολαβές των διευθυντών στα ίδια νομοθετήματα ορίζονται στην κατηγορία «ΠΕ», με άλλα λόγια «Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης». Γεννάται το ερώτημα πώς ο συγκεκριμένος πολιτικός, που αναγνωρίζει την αξιοκρατία, δέχεται, αν ισχύουν όλα αυτά, να υπάρχει τέτοιου είδους μισθολογική «ανωμαλία».

Πώς γίνεται δηλαδή ένας κάτοχος απολυτηρίου Λυκείου να λαμβάνει μισθούς ίδιους με κάποιο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης που κατέχει πανεπιστημιακό τίτλο και αυτό να γίνεται πολιτικά αποδεκτό;

Πώς γίνεται ένα στέλεχος με τις ευθύνες που είχε αναλάβει η Αικατερίνη Ζευγώλη, δηλαδή τη συνεννόηση με τα κλιμάκια της τρόικας των δανειστών, την «επεξεργασία όλων των δημοσιονομικών θεμάτων του ΓΛΚ και των υπό κατάθεση νομοσχεδίων» και άλλα τινά, να πληροί μόνο το τυπικό προσόν της κατοχής απολυτηρίου Λυκείου;

Οσον αφορά το περίφημο «μεταπτυχιακό» από το Belgian Bankers Academy, που λειτούργησε για περίπου δέκα ημέρες το 2000, δεν γίνεται λόγος από τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Αναφορικά δε με το πώς απέκτησε την «Πιστοποίηση Τράπεζας Ελλάδος» χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου, ίσως πιο αρμόδια να σχολιάσει είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η επίθεση στο Μαξίμου και η απάντηση

Στην ανακοίνωσή του, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει ότι «δυστυχώς, ο κ. Καμμένος, ο κ. Σπίρτζης και οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν να προσεγγίζουν τα θέματα της δημόσιας σφαίρας με επικοινωνιακή στόχευση και ελαφρότητα έναντι της αλήθειας. Η πρακτική τους έχει γίνει αντιληπτή από τους πολίτες. Πλέον, δεν αποδίδει».

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στην οποία σημείωσε πως «η κυρία αυτή, λοιπόν, χωρίς να έχει πτυχίο –γιατί είστε υπέρ της αριστείας– διορίστηκε ως επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού της Τράπεζας Αττικής που έδωσε τα 14 εκατομμύρια στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία».

Κύκλοι του Μαξίμου από νωρίς το πρωί έθεταν το ερώτημα αν «ο κ. Σταϊκούρας, η τότε διοίκηση της Attica Bank, οι αρμόδιοι φορείς της ΤτΕ, είχαν ελέγξει την πληρότητα και τη νομιμότητα των στοιχείων αυτών. Ή μήπως όταν πρόκειται για τα “δικά μας παιδιά” τέτοιες λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία;».

Και κατέληγαν στο σχόλιο ότι «αυτοί που τον τελευταίο καιρό καταβάλλουν συστηματική προσπάθεια να κάνουν το άσπρο μαύρο, διαψεύδονται, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, από τις ίδιες τις πράξεις τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)