to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:49 | 29.09.2016

πηγή: stokokkino.gr

Οικονομία

Αλ. Χαρίτσης: Πέφτουν 6,75 δισ. στην πραγματική οικονομία- έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα κοινοτικά προγράμματα

Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Κόκκινο και στο Στάθη Σχινά τόνισε πως έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα κοινοτικά προγράμματα. Όπως είπε, ήδη έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται έργα από το πακέτο Γιούνκερ, όπως η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.


Ανακοινώθηκαν και νέα προγράμματα για τα ΕΣΠΑ, ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης, ενώ προχωρούν οι προσκλήσεις για τη μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισε ο πρώτος κύκλος, ενώ σύντομα θα ανοίξει και ο δεύτερος κύκλος. Η εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε πως είναι αυτονόητη, ενώ ήδη «ενισχύουμε τη ρευστότητα των προγραμμάτων, προχωρούμε στην ταυτοποίηση μελετών για έργα που είναι επαναλαμβανόμενα έτσι ώστε να υπάρχουν πρότυπα», σημείωσε.

«Ήδη προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί για το  περιβάλλον έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια και αφορούν τις υποδομές{..}». Όπω υπογράμμισε, δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να μοιράσουμε λεφτά και να τους αφήσουμε στο έλεος του θεού, θέλουμε μια σοβαρή διαδικασία αξιολόγησης έτσι ώστε τα έργα να πληρούν τις ανάγκες της κοινωνίας καθώς και να ενισχύσουμε τη δυνατότητα των δήμων να προχωρούν σε αντίστοιχα έργα

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι το σχέδιο Γιούνκερ προϋποθέτει την ιδιωτική συμμετοχή ανεξαρτήτως της φύσης του έργου,  «εμείς συλλέξαμε από τους εποπτευόμενους φορείς έργα ώριμα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο σχέδιο και αφορά ενεργειακά έργα και υποδομών».

Ειδικότερα ανέφερε  πως μέσω του απευθείας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν διασφαλιστεί 1,4 δισ. ευρώ, με τα οποία σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ θα υλοποιηθούν τρία ακόμη σημαντικά έργα όπως η γραμμή 4 του Μετρό και η επέκταση φυσικού αερίου σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως «ήδη έχουμε ψηφισμένο το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα δέχεται τα 4 από τα 8 καθεστώτα ενίσχυσης, υπάρχει ένα πλέγμα αποφάσεων που θα συνεισφέρουν στην αναβάθμιση της οικονομίας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις».

«Ο σχεδιασμός γίνεται με βάση και την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, θα προχωρήσουμε σε πλήρη εκτέλεση του σχεδίου επενδύσεων (...) Ετσι,  6, 75 δισ. θα πέσουν στην πραγματική οικονομία σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες». Όπως πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι το επόμενο κρίσιμο 4μηνο η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού θα δώσει τη δυνατότητα να μιλάμε με άλλους όρους για την ελληνική οικονομία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)