to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:24 | 23.09.2016

Οικονομία

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα η κοινωνική οικονομία - Ανοίγει η συζήτηση με την κοινωνία και την τοπ. αυτοδιοίκηση

«Να αναλάβει ο κόσμος πρωτοβουλίες για να καλύψει τις ανάγκες του εκεί που το κράτος δεν μπορεί και ο ιδιώτης δεν ενδιαφέρεται να παρέμβει», τονίζουν συνεργάτες της Ρ. Αντωνοπούλου ενώ το υπουργείο θα δημιουργήσει περιφερειακά κέντρα στήριξης τόσο για την ενημέρωση των πολιτών όσο και την παροχή τεχνογνωσίας και άρσης εμποδίων


Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα η κοινωνική οικονομία στην οποία αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Το υπουργείο εργασίας έχει θέσει ήδη το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, ενώ με ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα οι «Οικολόγοι –Πράσινοι» ανοίγουν και επίσημα την συζήτηση σε επίπεδο κοινωνίας. Στην ημερίδα που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της περιφέρειας Αττικής με τίτλο « Στρατηγικός σχεδιασμός για την κοινωνική οικονομία» επισημάνθηκε από όλους τους συνομιλητές η ανάγκη να υπάρξει θεσμική παρέμβαση ώστε να αναπτυχθεί η κοινωνική οικονομία.

Η κοινωνική οικονομία είναι η ανάπτυξη συνεργασιών, στηρίζεται από τους πολίτες και αναπτύσσεται σε όλες τις δραστηριότητες, σημείωναν συνεργάτες της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, και επισήμαναν ότι στόχος του υπουργείου είναι αυτή η προσπάθεια να ξεφύγει από τα στενά όρια ομάδων και να απλωθεί σε όλη την επικράτεια. «Να αναλάβει ο κόσμος πρωτοβουλίες για να καλύψει τις ανάγκες του, αλλά και τις κοινωνικές ανάγκες εκεί που το κράτος δεν μπορεί και ο ιδιώτης δεν ενδιαφέρεται να παρέμβει», τόνιζαν.

Πρόκειται για τη βελτίωση του νομοσχεδίου που συντάχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με αρκετές προσθήκες και το οποίο αναμένεται με τις θεσμικές αλλαγές που προωθεί να δημιουργήσει εύφορο έδαφος, με κανόνες διαφάνειας και ελέγχους σε κάθε βήμα, ώστε περισσότεροι πολίτες να επιθυμούν την εμπλοκή τους με την κοινωνική οικονομία. Το υπουργείο όπως ειπώθηκε στην ημερίδα θα δημιουργήσει περιφερειακά κέντρα στήριξης τόσο για την ενημέρωση των πολιτών που θέλουν να εμπλακούν με τη συγκεκριμένη διαδικασία, όσο και την παροχή τεχνογνωσίας και άρσης εμποδίων. Το υπουργείο οργανώνει συζητήσεις και στις 13 περιφέρειες τόσο με τους αιρετούς όσο και με τους πολίτες ώστε με συλλογικό τρόπο να καταγραφούν οι ανάγκες και οι δυνατότητες των περιφερειών, σύμφωνα με το οικονομικό μοντέλο που τους ενδιαφέρει και μπορούν να το εξυπηρετήσουν. Σημαντικό θέμα για την αναπληρώτρια υπουργό, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, κ. Αντωνοπούλου παραμένει το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. «Γεφύρι της Άρτας» το χαρακτηρίζουν συνεργάτες της υπουργού γιατί αν και η δημιουργία του συζητείται από το 2011, μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει σάρκα και οστά. Ωστόσο πλέον εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο ταμείο θα συγκεντρώνεται το σύνολο των χρηματοδοτικών μέτρων.

Στην ανάγκη να σπάσουν στεγανά και να υπάρξει συνεργασία με το σύνολο των δυνάμεων της κοινωνίας, ανεξαρτήτως κομμάτων, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, με τοποθέτηση του στην ημερίδα. Μάλιστα ξεκίνησε την ομιλία του ανακοινώνοντας πως ο Πύργος δεν θα έχει ποτέ ξανά σκουπίδια. Ο υπουργός τόνισε πως αν και οι δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους , εντούτοις αυτό δεν τους εμπόδισε να συνεργαστούν αρμονικά και να βρουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων. «Οι Οικολόγοι- Πράσινοι κάποτε είχαμε πει ότι τα ζητήματα λύνονται με ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες και με το παράδειγμα στην Ηλεία μπορούμε να πούμε ότι σπάσαμε στεγανά», τόνισε ο κ . Τσιρώνης. «Στο Πάρκο Τρίτση μπορεί να μπει η κοινωνική οικονομία» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος προσθέτοντας πως δεν αποκλείεται και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο κ Τσιρώνης επιπλέον χαρακτήρισε καθαρόαιμη συνεταιριστική συνεργασία το δασικό νόμο, που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή.

Τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας υπογράμμισε από το βήμα της ημερίδας και ο Χρήστος Δουλκερίδης, πρώην υπουργός Τουρισμού και Στέγασης της κυβέρνησης των Βρυξελλών. «Εμείς οι πολιτικοί λέμε ένα ψέμα, ότι η ιδιωτική οικονομία τα καταφέρνει καλύτερα, όμως δεν είναι έτσι, ας δούμε το παράδειγμα της apple», τόνισε και συμπλήρωσε: «αυτή η εταιρεία τα καταφέρνει πολύ καλά γιατί δεν πληρώνει εκατομμύρια ευρώ σε φόρους που της αναλογούν. Στην ουσία επιχορηγούμε όλες τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, και έτσι καταφέρνουν να φαίνονται ότι τα καταφέρουν εκεί που το δημόσιο πάντα αποτυγχάνει» είπε ο κ. Δουλκερίδης.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι οι πολυεθνικές εταιρείες πιέζουν τα κράτη να θεσπίσουν νόμους υπέρ των εταιρειών τους. «Στο Βέλγιο κλείνει η caterpiral, 2.000 άνθρωποι μένουν στον δρόμο, και κλείνει όχι γιατί οι εργάτες δουλεύουν λιγότερο, αλλά πολύ απλά γιατί η πολυεθνική άλλαξε στόχους», υπογραμμίζει.

 Όπως συμπληρώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική οικονομία είναι σημαντική γιατί συμβάλει στην πραγματική οικονομία, υπάρχει διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις και τις κινήσεις, τονίζει και κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις να βοηθούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. «Οι πολυεθνικές είναι ο εχθρός», σημειώνει και αναφέρει πως πυλώνας για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας είναι οι τράπεζες που μπορούν να στηρίξουν την ρευστότητα της. Ο κ. Δουλκερίδης μάλιστα ανέφερε πως στο Βέλγιο η μόνη τράπεζα που δεν χρειάστηκε ανακεφαλαιοποίηση με τη μεγάλη κρίση του 2008, ήταν η συνεταιριστική τράπεζα που στήριζε μόνο την κοινωνική οικονομία.

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)