to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιλεκτική πολυλογία

Οι αντιδράσεις που καταγράφονται αίφνης από την Εκκλησία ήδη «αξιοποιούνται» από πλείστα όσα ΜΜΕ, αλλά και από τη Ν.Δ., που επενδύουν στην πτώση της κυβέρνησης και προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον κατά του ΣΥΡΙΖΑ εφ’ όλης της ύλης και για όλα τα θέματα.


Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει -και μάλιστα μετ’ επιτάσεως- έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατά την πρώτη, «πανηγυρική» συνεδρίαση του οργάνου μετά τις εκλογές του περσινού Σεπτεμβρίου. 

Ακριβώς πριν από έναν χρόνο δηλαδή. 

Ο Αλ. Τσίπρας αξίωσε από τους υπουργούς να μην περνούν χρόνο στα τηλεπαράθυρα, στον τηλεοπτικό και τον ραδιοφωνικό «αέρα», αλλά στα υπουργεία τους, προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματα των πολιτών και μετέχοντας στη συλλογική προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. 

Μια προσπάθεια, ομολογουμένως, δύσκολη.

Ωστόσο, πέραν αυτής της προσπάθειας και παρά την επιτακτική προτεραιότητα των θεμάτων που συνδέονται με τη συμφωνία και με την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, η κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να προσπαθεί να αφήσει αριστερό και προοδευτικό «χνάρι» και σε άλλα θέματα. 

Εξάλλου, μετά τον περασμένο Ιούνιο, όταν επικυρώθηκε η εν πολλοίς ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ελήφθησαν οι αποφάσεις-δεσμεύσεις των δανειστών για το χρέος, η τάση επιστροφής στην κανονικότητα άρχισε να γίνεται φανερή.

Και τότε η κυβέρνηση, ορθώς, άρχισε να δείχνει ότι «κυβερνά» γενικώς και δεν υλοποιεί απλώς μία συμφωνία. 

Η διακυβέρνηση αφορά όλα τα θέματα, δεν περιορίζεται στην εξαντλητική διαπραγμάτευση και επαναδιαπραγμάτευση για «προαπαιτούμενα» και χρέος.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Αριστεράς άφησε το πρώτο αμιγώς αριστερό αποτύπωμα με τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής. 

Και τώρα έχει έρθει η ώρα να υπηρετηθούν άλλες αξίες της Αριστεράς. 

Αξίες διαχρονικές, εγγεγραμμένες στον πυρήνα της ανανεωτικής Αριστεράς σε όλες τις μορφές και τις ιστορικές φάσεις της. 

Τέτοιου τύπου αξίες, που πλέον συναντούν την κοινωνική αποδοχή, εκφράζουν οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί στο υπουργείο Παιδείας ο Ν. Φίλης. 

Μεταρρυθμίσεις συμβολικές, αλλά και ουσιαστικές. 

Μεταρρυθμίσεις όπως οι πρωτοβουλίες για την αλλαγή της διδασκαλίας στο μάθημα των Θρησκευτικών, οι οποίες, συν τοις άλλοις, λαμβάνονται έπειτα από εξαντλητικό διάλογο με την Εκκλησία και τις θεολογικές ενώσεις, αλλά και με υποχωρήσεις ικανές να διασφαλίσουν τη συναινετική προώθηση των αλλαγών.

Παρά τον συναινετικό τρόπο με τον οποίο το υπουργείο προσπάθησε να προωθήσει τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις, η Εκκλησία βρίσκεται «στα όπλα» από προχθές, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να δείχνει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που μας είχε συνηθίσει και να χαρακτηρίζει την αλλαγή στο μάθημα των Θρησκευτικών ως «απαράδεκτη και επικίνδυνη». 

Οι αντιδράσεις που καταγράφονται αίφνης από την Εκκλησία ήδη «αξιοποιούνται» από πλείστα όσα ΜΜΕ, αλλά και από τη Ν.Δ., που επενδύουν στην πτώση της κυβέρνησης και προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον κατά του ΣΥΡΙΖΑ εφ’ όλης της ύλης και για όλα τα θέματα.

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς, από προχθές που «έσκασε» αυτή η ιστορία και άρχισε να διαφαίνεται ότι ανοίγει νέο μέτωπο, ορισμένους εκ των λαλίστατων υπουργών να στηρίξουν τον Ν. Φίλη. 

Να στηρίξουν αυτονόητες αλλαγές στην Παιδεία που φέρνουν τη χώρα λίγο εγγύτερα προς την Ευρώπη και τον Διαφωτισμό. 

Κι όμως, ορισμένοι λαλίστατοι υπουργοί, από εκείνους που όχι μόνο αψηφούν τις οδηγίες του Αλ. Τσίπρα τέτοια μέρα σαν πέρυσι, αλλά δημιουργούν και προβλήματα στην κυβέρνηση με «παρεξηγήσιμες» και... «αξιοποιήσιμες» δηλώσεις, από προχθές έχουν πιει το αμίλητο νερό. 

Στο μόνο έως τώρα θέμα που θα έπρεπε να έχουν αποδειχθεί λαλίστατοι.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)