to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τη Λέσβο και τα μάτια μας

Στη Μόρια συνέβη αυτό που βλέπαμε να έρχεται. Μετά τη συμφωνία, χιλιάδες άνθρωποι, άντρες, γυναίκες, παιδιά, διαφορετικών εθνικοτήτων, εγκλωβισμένοι αναμένουν τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.


Μια διαδικασία που, παρά τις δεσμεύσεις για το αντίθετο, προχωράει απελπιστικά αργά, με αποτέλεσμα την απόγνωση, την ψυχική και σωματική εξάντληση χιλιάδων ανθρώπων. Οι διαμάχες μεταξύ εθνοτήτων ήταν καθημερινό φαινόμενο, ενώ μια

μικροπαρεξήγηση μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη. Πόσο μάλλον μια φήμη για επιστροφή τους στην Τουρκία. Η Λέσβος υπήρξε το παράδειγμα της αλληλεγγύης για όλη την Ευρώπη. Μια εικόνα ελπίδας και ανθρωπισμού απέναντι στο σκοτάδι που απλώνεται στη Γηραιά Ήπειρο των φραχτών και της ξενοφοβίας. Η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας πράγματι μείωσε τις προσφυγικές ροές. Χιλιάδες όμως άνθρωποι εγκλωβίστηκαν. Ακόμη και πρόσφυγες κινδυνεύουν με επιστροφή στην Τουρκία που, ακόμη και μετά το πραξικόπημα, αναγνωρίζεται ως «ασφαλής τρίτη χώρα». Μια συμφωνία που η ίδια η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Η εφαρμογή τής συμφωνίας συναντάται μέσα στα hotspot των νησιών. 

Πολλοί -και εντός κυβέρνησης- θεώρησαν ότι η συμφωνία έδωσε τη λύση. Ότι το προσφυγικό «τακτοποιείται». Σπαταλήθηκε χρόνος και φαιά ουσία για να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, ξεχνώντας τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων.
Προσφύγων αλλά και κατοίκων των νησιών. Εδώ και καιρό στη Λέσβο ακροδεξιά κέντρα, με τη στήριξη της τοπικής Ν.Δ. προετοιμάζουν το έδαφος. Λίγους μήνες πριν, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου έλεγε στους κάτοικους της Μόριας πως υπάρχει «κίνδυνος ισλαμοποίησης» της Λέσβου. Έτσι, με αφορμή μια ψεύτικη είδηση για την «απαγόρευση υποστολής της σημαίας» οι φασίστες σήκωσαν

κεφάλι. Δεν έγιναν ξαφνικά οι κάτοικοι της Λέσβου «φασίστες». Πολλοί από αυτούς συμμετείχαν στη στήριξη των προσφύγων το προηγούμενο διάστημα και όποιος ξέρει λίγο τη Μυτιλήνη μπορεί να το διαπιστώσει. Το δηλητήριο όμως του φασισμού μπορεί πολύ εύκολα να βάλει τους ανθρώπους, ειδικά όταν υπάρχει και μια αντικειμενικά δυσχερής κατάσταση. Τη Δευτέρα είχαμε την πρώτη δημόσια εμφάνιση του τάγματος της Χρυσής Αυγής στο νησί. Αυτό δεν είναι απλά καμπανάκι κινδύνου, αλλά κόκκινος συναγερμός. Χωρίς καθυστερήσεις, η δουλειά στο προσφυγικό πρέπει ξανά να στραφεί στους ανθρώπους και στα υπαρκτά προβλήματα. Χρειάζεται άμεσα να υλοποιηθεί ένα σχέδιο καταμερισμού σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή όλων των δήμων. Άμεση αποσυμφόρηση, ανθρώπινες συνθήκες, ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής και ασύλου, διάθεση όλων των κονδυλίων χωρίς περιστροφές και παιχνίδια των ΜΚΟ. Εάν «πέσει» η Λέσβος, το στοίχημα που κερδήθηκε με ανείπωτο κόπο θα χαθεί σε μία νύχτα. Κι αυτό θα το χρεωθεί η κυβέρνηση.

ΥΓ: Η στάση της Ν.Δ. δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο το τι θα συνέβαινε στο προσφυγικό εαν στην κυβέρνηση της χώρας βρίσκονταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χ. Αθανασίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)