to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 19.09.2016

Διεθνή

«Το Βερολίνο είναι αλλιώς»: Συνασπισμό με αριστερό πρόσημο δρομολογούν οι τοπικές κάλπες

Το ασυνήθιστο αποτέλεσμα της κάλπης στο Βερολίνο, που στέλνει έξι κόμματα στην τοπική Βουλή και δρομολογεί συνασπισμό με αριστερό πρόσημο, κυριαρχεί σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο - Η Αριστερά (Die Linke) κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις της και να γίνει το τρίτο κόμμα, ενώ οι τέταρτοι οι Πράσινοι (Gruene) υπέστησαν επίσης (σχετικά μικρές) απώλειες - Αριστερά και Σοσιαλδημοκράτες δεν αποκλείουν "κοκκινο-κοκκινο-πράσινο" συνασπισμό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο


Νέα εκλογική ήττα κατέγραψε χθες η Άνγκελα Μέρκελ και μάλιστα εντός έδρας, στις εκλογές για τη Γερουσία του Βερολίνου. Αν και τερμάτισαν δεύτεροι, οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου έλαβαν το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων ετών (17,6%, 31 έδρες), παρουσιάζοντας πτώση 5,7% ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές στη χώρα. Πρώτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 21,6% και 38 έδρες, παρουσιάζοντας και αυτό σημαντική πτώση στα ποσοστά του (-6,7%). Οι σοσιαλδημοκράτες θα κυβερνήσουν και πάλι το Βερολίνο με δήμαρχο-κυβερνήτη τον υποψήφιό τους Μίχαελ Μίλερ. Αυτή τη φορά με την τρίτη Αριστερά (Die Linke, 15,6%, 27 έδρες) και τους Πράσινους (15,2%, 27 έδρες), σε έναν συνασπισμό που δεν έχει ξαναδεί το Βερολίνο. Άλλωστε, ο συνδυασμός Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά είναι κάτι που πολλοί θεωρούν μελλοντικό μοντέλο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε μια πιθανή μετα-Μέρκελ εποχή (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Την ίδια ώρα το λαϊκιστικό ξενοφοβικό δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έβαλε πόδι και στο τοπικό Κοινοβούλιο της γερμανικής πρωτεύουσας. Το ποσοστό που έλαβε (14,2%, 25 έδρες) για ένα κόμμα που μόλις πριν από τρία χρόνια εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας θεωρείται νίκη και στέλνει μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική της στο προσφυγικό. Στην τοπική Βουλή επέστρεψε το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP, 6,7% και 12 έδρες), ενώ έμειναν εκτός οι Πειρατές (Piraten) (1,7%).

Δεν αποκλείεται «κοκκινο-κοκκινο-πράσινος» συνασπισμός και σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Ο συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής αριστεράς Die Linke Μπέρντ Ρίξινγκερ θεωρεί ότι ένας συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους είναι δυνατός και σε εθνικό επίπεδο. Αν υπάρξει ένας κοινός παρονομαστής, τότε το κόμμα του είναι έτοιμο για την πολιτική αλλαγή, είπε στον δημόσιο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix. Πρέπει όμως να γίνουν αλλαγές στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε θέματα κοινωνικής και φορολογικής πολιτικής, όπως επίσης να σταματήσουν και οι στρατιωτικές αποστολές της Γερμανίας στο εξωτερικό.

Καταρχάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τόμας Οπερμαν δεν αποκλείει πλέον έναν "κοκκινο-κοκκνο-πράσινο" συνασπισμό μετά της εθνικές εκλογές του 2017. Για κάτι τέτοιο όμως επιβάλλεται να υπάρχει συμφωνία σε ουσιώδη θέματα, η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, δήλωσε μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF).

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ παρέπεμψε με τη σειρά της στο τρικομματικό μοντέλο της Θουριγγίας. Εκεί λειτουργεί η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), των Πρασίνων και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), έγραψε στο twitter.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι αποδέχεται το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για το πλήγμα που δέχθηκαν οι συντηρητικοί. Η Μέρκελ αποδέχθηκε και την δική της ευθύνη, ότι δηλαδή έκανε λάθη στην πολιτική της για το προσφυγικό. Είπε ότι λυπάται για τη διστακτική της στάση το καλοκαίρι το 2015. Η ίδια και η κυβέρνησή της όμως, όπως εξήγησε, βασίστηκαν στους κανόνες του Δουβλίνου. "Aν μπορούσα θα γύριζα το χρόνο πίσω", είπε, ώστε η ίδια και η κυβέρνησή της να είχαν προετοιμαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό, για το οποίο βρέθηκαν εντελώς απροετοίμαστοι. Θα προσπαθήσει πάντως, πρόσθεσε, να εξηγήσει την πολιτική της στους πολίτες πιο συστηματικά. "Προφανώς δεν τα κάναμε όλα σωστά. Δεν υπήρξαμε παγκόσμιοι πρωταθλητές στην ενσωμάτωση (των προσφύγων). Τώρα πρέπει να υπερβάλουμε εαυτούς. Και εγώ επίσης", τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ.

Ο γερμανόφωνος Τύπος (via DW):

H Frankfurter Allgemeine εστιάζει στο πολιτικό πλήγμα που δέχθηκαν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι οποίοι όχι μόνο αποχωρούν, κατά πάσα πιθανότητα, από την κυβέρνηση, αλλά και βλέπουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες: «Είναι διπλά οδυνηρή η ταπείνωση του Βερολίνου για την CDU. (Η οποία) όχι μόνο δεν είχε βρει αντίδοτο για τη στρατηγική τού έως σήμερα κυβερνητικού της εταίρου να την προβάλλει ως αποδιοπομπαίο τράγο για κάθε πιθανή παράλειψη στην τοπική πολιτική, αλλά και διαπιστώνει ότι δεν μπορείς να κυβερνήσεις κόντρα στη σοσιαλδημοκρατία».

H συντηρητική Die Welt του Βερολίνου εκφράζει δυσαρέσκεια για τον διαφαινόμενο σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και της Αριστεράς (Die Linke). Σε σχόλιό της επισημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση θα ήταν «ικανή να αναδείξει ό,τι χειρότερο έχουν να επιδείξουν τα τρία καθ΄οιονδήποτε τρόπο αριστερά κόμματα. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η πόλη. Αν και έχουν περάσει 27 ολόκληρα χρόνια από την πτώση του Τείχους, το Βερολίνο παραμένει μία διαιρεμένη πόλη: στο ανατολικό Βερολίνο πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν αποδεχθεί τον ομαλό πραγματισμό του πολιτικού Κέντρου, αλλά αμφισβητούν το σύστημα συνολικά και απλουστευτικά. Άλλοι από αριστερά και άλλοι από δεξιά».

Ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά της AfD

Σε μία πιο ήπια προσέγγιση η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι «η Γερμανία δεν γίνεται λιγότερο δημοκρατική, επειδή τώρα χρειάζονται τρία κόμματα αντί για δύο, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση». Κατά τα άλλα, η εφημερίδα εστιάζει στα υψηλά ποσοστά του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και επισημαίνει: «Η επιτυχία της AfD αποτελεί μήνυμα αφύπνισης, που μας λέει ότι μία φιλελεύθερη κοινωνία δεν είναι αυτονόητη. Ούτε ο σεβασμός απέναντι στις μειονότητες (και όχι μόνο τους πρόσφυγες) είναι αυτονόητος. Όπως και δεν είναι αυτονόητο ότι η δημοκρατία αρέσει σε όλους».

Μία διαφορετική ματιά από την αυστριακή Der Standard: η εφημερίδα θεωρεί ότι στην πραγματικότητα η AfD δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της, δηλαδή ένα ποσοστό αντίστοιχο με το 20% που είχε συγκεντρώσει πριν από δύο εβδομάδες στις τοπικές εκλογές του Μεκλεμβούργου. «Πρώτα το Σβερίν, τώρα το Βερολίνο. Αυτό ήταν το σύνθημα της AfD τις τελευταίες ημέρες πριν από την κάλπη. Ο στόχος ήταν να εδραιωθεί στη δεύτερη θέση και στη γερμανική πρωτεύουσα, όπως είχε γίνει πριν από 14 μέρες στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, όπου το κόμμα αναρριχήθηκε από το μηδέν στο 20,8%. Αλλά στο Βερολίνο η μέθη της νίκης δεν ήταν τόσο συναρπαστική. Γιατί το Βερολίνο είναι αλλιώς».

Οι προσδοκίες για το μέλλον

Ποιά εικόνα θα παρουσιάζει σε μερικά χρόνια η γερμανική πρωτεύουσα; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει η Berliner Zeitung, η οποία παράλληλα προεξοφλεί τη μετεκλογική συμμαχία των σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς: «Στα επόμενα πέντε χρόνια θα κριθεί αν το Βερολίνο εξελιχθεί σε αδηφάγο τέρας ή σε μία δημιουργική μητρόπολη. Θα μπορούσαμε να αποτελούμε πρότυπο για τη συμβίωση διαφορετικών πολιτισμών, για την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες και την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Το Βερολίνο μπορεί να είναι μία πόλη ανεκτική και ασφαλής για τους κατοίκους της. Μία πόλη που θα προσφέρει στήριξη στον πολίτη, όταν τη χρειάζεται, αλλά θα τον αφήνει ήσυχο, όταν μπορεί να τα καταφέρει και μόνος του».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)