to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 15.09.2016

Πολιτική

Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με την Ά. Μέρκελ: Η Σύνοδος της Μπρατισλάβας ευκαιρία να αναδειχθεί θετική ατζέντα για την προοπτική και τους στόχους της Ε.Ε.

Εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Έλληνας πρωθυπουργό με την Α. Μέρκελ εν όψει της αυριανής συνόδου κορυφής στην Μπρατισλάβα, στην ατζέντα της οποίας θα βρεθούν και τα αποτελέσματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης - Από κοινού συμφώνησαν ότι η Σύνοδος «αποτελεί ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί μια θετική ατζέντα για την προοπτική και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης»


Μεταξύ τους υπήρξε εκτενής συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και ειδικότερα στην ασφάλεια, την οικονομία και την προσφυγική κρίση. Ο πρωθυπουργός, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανέλυσε τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, τονίζοντας τη θετική συμβολή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στον διάλογο για το μέλλον της ΕΕ. Από κοινού συμφώνησαν ότι η επικείμενη Σύνοδος της Μπρατισλάβας αποτελεί ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί μια θετική ατζέντα για την προοπτική και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

DW: Πρόκληση για τη Μέρκελ η συμμετοχή Ολάντ στη συνάντηση της Αθήνας

Όπως σχολιάζει στο σημερινό κύριο άρθρο της η Deutsche Welle, η συμμετοχή του Γάλλου προέδρου στη σύνοδο του νότου αποτελεί πρόκληση για τη Γερμανίδα καγκελάριο, που γνωρίζει ότι το Βερολίνο χωρίς το Παρίσι έχει τελειώσει πολιτικά.

«Η Μέρκελ χρειάζεται τον Ολάντ ως σύμμαχο, διότι η δύναμή της εξασθενεί», υπογραμμίζεται στο γερμανικό δημοσίευμα, το οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο λεγόμενο «Club Med» που πολεμά τη γερμανική πολιτική λιτότητας και το Σύμφωνο Σταθερότητας, ζητά επενδυτικά προγράμματα, κοινοτικοποίηση των χρεών τους και πολλά άλλα. Από την άλλη μεριά, ο δημοσκοπικά τελειωμένος Γάλλος πρόεδρος θέλει να διατηρήσει την εικόνα ότι η κυβέρνησή του είναι λειτουργική και σε αυτό τον βοηθά η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία ναι μεν έχει προβλήματα με τους ψηφοφόρους της, αλλά σε σχέση με τον Ολάντ, είναι σε πολύ καλύτερη θέση.

Μέρκελ και Ολάντ έχουν προσθέσει ένα ακόμη κοινό σχέδιο: τη σωτηρία του Ματέο Ρέντσι. Θέλουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τον σταθεροποιήσουν και να τον κρατήσουν στο πρωθυπουργικό αξίωμα της Ιταλίας. Διότι τον ερχόμενο χειμώνα τον περιμένει ένα επικίνδυνο δημοψήφισμα. Ο κίνδυνος είναι προφανής: εάν σε περίπτωση επικράτησης του Κινήματος των 5 αστέρων και μετά το Brexit ακολουθούσε ένα Itexi", τότε το ευρώ και η Ευρώπη θα έχουν τελειώσει. 

Η διακήρυξη της Αθήνας και η παρέμβαση Γιούνκερ, τα όπλα του Νότου στη Μπρατισλάβα

Η πρόσφατη Διακήρυξη των «επτά» του Νότου, η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν και οι ελληνικές θέσεις για χρέος-συλλογικές διαπραγματεύσεις στην ατζέντα του Αλ. Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής στην Μπρατισλάβα - Στα ζητήματα μετανάστευσης και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων αναμένεται να εστιάσουν οι 27 ηγέτες, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ

Ο Aλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Σύνοδο με όπλα την «Διακήρυξη της Αθήνας» του Med Club  και την χθεσινή παρέμβαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπέρ της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και του διπλασιασμού του αναπτυξιακού «πακέτου» που φέρει το όνομά του, παρέμβαση που είναι, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό «στη σωστή κατεύθυνση».Το Μαξίμου δίνει μεγάλη έμφαση στην παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν ακριβώς επειδή φάνηκε να «υιοθετεί» δύο από τις θέσεις στις οποίες κατέληξε η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος των «επτά». 

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τις  αναφορές του Προέδρου Γιούνκερ, στην ανάγκη για: αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη μέλη,  προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων καθώς και την σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης. Ενισχύεται, επίσης, ο διεθνής και περιφερειακός ρόλος της ΕΕ με ορισμό Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ και προώθηση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Συρία. Οι παραπάνω θέσεις, που, όπως επαναλαμβάνουν κυβερνητικές πηγές, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με την Διακήρυξη της Αθήνας (σ.σ.: διαβάστε την αναλυτικά εδώ)  μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα.

«Να επιστρέψει η σταθερότητα»

Ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε., ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι ο βασικός στόχος της συνάντησης δεν είναι να συζητηθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά να τεθεί επί τάπητος το μέλλον της ΕΕ των 27 -πλέον- μελών. «Το ζητούμενο είναι να επιστρέψει η σταθερότητα και η ελπίδα και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Όχι μόνο μεταξύ των θεσμών και των κυβερνήσεων αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην ΕΕ» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι είναι ευκαιρία να δείξουν οι ηγέτες ότι «έλαβαν το μήνυμα» για όσα «φοβούνται» οι Ευρωπαίοι πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, η προτεραιότητα είναι να αντιμετωπιστούν οι φόβοι που σχετίζονται με τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων καθώς και η οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια. Ο εν λόγω αξιωματούχος αναφέρθηκε και στη βούληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να αποτιμήσει με «ειλικρίνεια» τα «λάθη» και τα «ελλείμματα» και να μην διαλέξει τον εύκολο δρόμο της «αισιοδοξίας», παρ' όλο που σε κάποια ζητήματα υφίστανται ακόμα αντιπαραθέσεις μεταξύ των 27.

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε πως πρωτίστως οι 27 θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους να μη επαναληφθεί ποτέ το «χάος» του 2015 στα σύνορα της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά όμως το έλλειμμα «αλληλεγγύης», όπως είπε, δεν υπάρχει προσδοκία να αμβλυνθούν εντελώς οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών σε αυτή τη σύνοδο αλλά η «ελπίδα» ότι θα βρεθεί λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, τον ερχόμενο Μάρτιο στην ιταλική πρωτεύουσα. Ο εν λόγω αξιωματούχος πρόσθεσε πως η συνάντηση των 27 στη Μπρατισλάβα ανοίγει μια σειρά άτυπων Συνόδων, τη λεγόμενη «διαδικασία της Μπρατισλάβα», μέχρι να ξεκινήσουν οι επίσημες Σύνοδοι Κορυφής για το Brexit, με πιο πιθανή συνέχεια στη Βαλέτα της Μάλτας, τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Τέλος, ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης απασχολεί πολλά κράτη-μέλη και ως εκ τούτου θα τεθεί στη Μπρατισλάβα έτσι ώστε οι 27 να κάνουν μια πρώτη συζήτηση για το πως θα μπορούσαν να εκλείψουν τα περιστατικά «καταχρήσεων». Σε ό,τι αφορά, δε, τις σημερινές προτάσεις της Επιτροπής για την κοινή άμυνα και την τόνωση των επενδύσεων, ο ίδιος ανέφερε πως δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά να επισημανθεί η «ετοιμότητα» των 27 να βάλουν τα συγκεκριμένα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)