to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:47 | 12.09.2016

Διεθνή

Κροατία: Συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ξεκινούν οι Συντηρητικοί

Η Κροατία ετοιμάζεται σήμερα να αρχίσει εντατικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά την απροσδόκητη νίκη των κυβερνώντων συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία.


Μια άνοδος στην υποστήριξη για τους αριστερούς λαϊκιστές είχε ως αποτέλεσμα οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι αναμενόταν ευρέως ότι θα κέρδιζαν τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, να χάσουν έδρες σε μια ψηφοφορία όπου η συμμετοχή σημείωσε ιστορικό χαμηλό, στο 52%, δηλ. περίπου 10% λιγότερο απ΄ ό,τι στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2015.

Τα αποτελέσματα δείχνουν τον θυμό των ψηφοφόρων για τους πολιτικούς οι οποίοι θεωρείται ότι ενδιαφέρονται περισσότερο να προωθήσουν την εθνικιστική ρητορική παρά να ασχοληθούν με τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, με τη συμμαχία της λαϊκιστικής αριστεράς Zivi Zid (Ανθρώπινη Ασπίδα) να αυξάνει τις έδρες της από μία σε οκτώ με την υπόσχεση να τηρήσει αυστηρή στάση απέναντι στις τράπεζες και στους διεφθαρμένους πολιτικούς.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα κέρδιζαν περίπου 60 έδρες και η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) θα ερχόταν δεύτερη. Στην πραγματικότητα συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Υπό την ηγεσία του πρώην διπλωμάτη Αντρέι Πλένκοβιτς, το HDZ εξασφάλισε 61 από τις 151έδρες του κοινοβουλίου και θα πρέπει τώρα να κινηθεί γρήγορα ώστε να αποτρέψει μια εκδήλωση και άλλου θυμού από ένα απογοητευμένο κοινό. To SPD εξασφάλισε 54 έδρες.

Η ανεργία βρίσκεται στο 13% και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Κροατία να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος, της καθώς για την αποπληρωμή και μόνο των τοκοχρεωλυσίων απαιτείται το 3,5% του ΑΕΠ

Ο ηγέτης του SDP Ζόραν Μιλάνοβιτς, πρώην πρωθυπουργός, δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία στις επόμενες κομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν τους ερχόμενους μήνες, αλλά δεν παραιτήθηκε αμέσως όπως ανάμεναν ορισμένοι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο πιο μετριοπαθής τόνος του Πλένκοβιτς μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό ενός πιο σταθερού συνασπισμού,, αν και το κόμμα Most ("Γέφυρα"), που είναι πιθανόν να αναδειχθεί σε ρυθμιστή με τις 13 έδρες του, δεν έδειξε μεγάλη διάθεση συμβιβασμού.

Μεταξύ των αρχικών αιτημάτων του Most είναι αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων, χαμηλότεροι φόροι για τις επιχειρήσεις και μια οικονομική ζώνη της Αδριατικής – μια τολμηρή πρόταση που θα χρειαστεί ενδεχομένως εκτεταμένη διαβούλευση με τους εταίρους της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)