to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:14 | 10.09.2016

Πολιτική

#progressiveEU: Προτεραιότητες η ανάπτυξη, η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και η ενίσχυση της δημοκρατίας (βίντεο)

Με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων για μια Ευρώπη προοδευτική, με κοινωνικό πρόσωπο ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μπρατισλάβας και μία ημέρα μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθέτησαν οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ στο Ζάππειο, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της συνόδου σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μελών του Ευρωκοινοβουλίου.


Σε κοινή διακήρυξη με αναφορά στην ανάγκη ευελιξίας κατά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης, όπως επίσης στην προώθηση των δημοκρατικών διαδικασιών στην Ευρώπη και στην ενίσχυση της λογοδοσίας και του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν οι εργασίες της Συνόδου Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κορυφαίων στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10/9 στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα.

Περισσότερες φωτογραφίες από τον Αγγελο Καλοδούκα για το left.gr, εδώ

Φιλοξενούμενοι του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκου Ξυδάκη ήταν ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας Λουίς Γκρες, ο Ιταλός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω Πρωθυπουργώ Σάντρο Γκότσι, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Μαργκαρίντα Μάρκες ενώ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης συμμετείχε ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρός του Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Αντιπρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ευρωβουλευτής Ενρίκε Γκερέρο Σαλόμ.

Οι υπουργοί και υφυπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας με την υιοθέτηση πολιτικών που να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, της ενίσχυσης της δημοκρατίας, των δημοκρατικών θεσμών και αξιών της ΕΕ, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης, καθώς και της καλύτερης αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος, ως ευρωπαϊκού προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Ο κ. Ντεζίρ, επισήμανε την σημασία της χθεσινής Ευρωμεσογειακής Συνόδου και χαρακτήρισε την Κοινή Διακήρυξη μια σημαντική συνεισφορά στην επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου. «Ακούσαμε παρατηρήσεις και σχόλια σύμφωνα με τα οποία η χθεσινή και η σημερινή συνάντηση δεν θα κατέληγαν σε κάτι έξυπνο. Αποδεικνύεται ότι αυτό που δεν είναι τόσο έξυπνο είναι το δόγμα της λιτότητας, αφού δεν έδωσε θετικά αποτελέσματα ούτε στην κοινωνία,ούτε στην οικονομία αλλά ούτε και στην ενότητα της ΕΕ». Και συνέχισε, «πρέπει να χτυπήσουμε τις δυνάμεις του εθνικισμού. Πρέπει επίσης η Ευρώπη να γίνει πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της ασφάλειας, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης. Έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας» κατέληξε.

Ο κ. Ξυδάκης από την πλευρά του, συμπλήρωσε πως «οποιοσδήποτε δημοκρατικός και εχέφρων Ευρωπαίος πολίτης δεν έχει ξεχάσει τις σκοτεινές περιόδους του 20ου αιώνα, ανησυχεί για την άνοδο της Ακροδεξιάς που υπάρχει κίνδυνος σε κάποιες χώρες να βρεθεί επικεφαλής και σε άλλες να συγκυβερνά. Είναι καθήκον να δοθεί μαχητική απάντηση, απάντηση σε βάθος. Κάτι στο οποίο συμφωνήσαμε όλοι εδώ».

Ο κ. Γκρες τόνισε πως θα πρέπει να υποστηρίξουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ενάντια στις διαλυτικές τάσεις. «Η Μάλτα, με την ανάληψη της προεδρίας από 1ης Ιανουαρίου 2017, θα εργαστεί ακατάπαυστα για την υλοποίηση των στόχων μιας Ενωμένης Ευρώπης με κατεύθυνση την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη» δήλωσε σχετικά.

«Κάποιος στο Βερολίνο νομίζει πως όταν οι σοσιαλιστές συναντιούνται καταλήγουν σε ανοησίες. Εγώ θα έλεγα πως νιώθω ικανοποιημένος από την κατάληξη αυτής μας της συνάντησης» σχολίασε ο Ιταλός Υπουργός κ. Σάντρο Γκότσι. «Η ευελιξία δεν είναι εξαίρεση στους κανόνες αλλά μέρος μιας συμφωνίας που ονομάζεται Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία έως τώρα εστίαζε στη σταθερότητα και όχι στην ανάπτυξη» τόνισε ο Ιταλός Υπουργός αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. «Θέλουμε να ωθήσουμε την ανάπτυξη και άρα πρέπει να βοηθήσουμε τις επενδύσεις που θα επιτευχθούν μέσω της ευελιξίας στο σύμφωνο. Το πλεόνασμα της Γερμανίας είναι όσο το ΑΕΠ του Βελγίου», σημείωσε χαρακτηριστικά Σε σχέση με την προσφυγική κρίση επισήμανε την ανάγκη να κατανεμηθούν τα βάρη στην Ευρώπη και να εφαρμοστούν οι κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Κάλεσε δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανοίξει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες. «Πρέπει να υπάρξει περισσότερη πολιτική στην Ευρώπη», σημείωσε σε σχέση με τα ζητήματα δημοκρατίας και λογοδοσίας. «Δεν γίνεται οι αποφάσεις στην Ευρώπη να λαμβάνονται σε συναντήσεις γραφειοκρατών που υπογράφονται μέσα σε ολιγόωρες συσκέψεις αρχηγών κρατών. Συναντήσεις σαν αυτή, σήμερα, προάγουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη», κατέληξε.

«Είναι σημαντικό όχι μόνο ότι πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση αλλά και ότι υπάρχει ένα ολόκληρο πρόγραμμα τέτοιων συναντήσεων» τόνισε η κ. Μαργκαρίντα Μαρκές ενώ μετέφερε την ικανοποίηση του Πορτογάλου Πρωθυπουργού κ. Κόστα για το γεγονός ότι η Πορτογαλία θα φιλοξενήσει το επόμενο ραντεβού των ηγετών των κρατών της Μεσογείου στην Ευρώπη. Σε ότι αφορά το προσφυγικό τόνισε πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό και επομένως μιας ευρωπαϊκής απάντησης. Για την οικονομία ανέφερε πως η πορτογαλική κυβέρνηση δεσμεύεται πάνω στην επίτευξη των στόχων της αλλά πως η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με πιο έξυπνο τρόπο. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης χρειάζεται να προάγει την ανάπτυξη και να δημιουργεί θέσεις εργασίας όχι να παγώνει την οικονομία. Χρειάζεται ευελιξία για να υπάρξει σύγκλιση και να μη δημιουργούνται εμπόδια στις οικονομίες» ανέφερε, ενώ τόνισε πως «σημειώνεται ολοένα και μεγαλύτερη συναίνεση στην Ευρώπη για την προώθηση της ανάπτυξης».

Ο κ. Παππάς από την πλευρά του σημείωσε: «Έχοντας συνείδηση της πολιτικής μας ευθύνης προτείνουμε μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη: ευελιξία ως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και δημοκρατία. Οι κανόνες υπάρχουν για να διασφαλίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, όχι για να τις υποσκελίζουν. Στόχος να ενδυναμώνουμε τη δημοκρατία, με διαφάνεια , ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να κατανοήσουν τι συμβαίνει σε σχέση με τα θέματα που τους απασχολούν».

Ο κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για ενίσχυση της δημοκρατίας εντός της Ευρώπης και άρα ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημείωσε πως κατανοεί αλλά δεν συμφωνεί με τον εκνευρισμό του κ. Σόιμπλε: «Ειναι σε τέτοια κρίση η Ευρώπη που δεν εχει περιθώριο για εξυπνάδες ή μονοπώλιο εξυπνάδας. Αυτό που τελικώς δεν είναι έξυπνο, είναι ένα εγχείρημα ενοποίησης 60 χρόνων να απειλείται με διάλυση εξαιτίας μιας μονόπλευρης πολιτικής λιτότητας που ενισχύει την άνοδο της ακροδεξιάς» τόνισε. Τέλος, υπογράμμισε πως η Ελλάδα τόσο με τη χθεσινή όσο και με τη σημερινή συνάντηση και κυρίως με την θεσμοθέτηση αυτών των συναντήσεων αποδεικνύει ότι δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης αλλά παράγοντας αναζήτησης ενοποιητικών λύσεων. 

Η κοινή διακήρυξη

Athens, 10 September 2016

Conclusions of the General Affairs progressive Ministers

Building on the PSC GAC meeting in Rome on July the 15th, today we meet in Athens to address the state of European Affairs, assess current and future European issues and prepare the informal Summit that will be taking place in Bratislava on the 16th of September.

Europe faces many challenges: refugee, migration, economy, social discontent, Brexit, security, the rise of populism, nationalism and extremism. The future of Europe is at stake; we want strong and concrete answers to these challenges. We think we will be stronger by answering these challenges together rather than by a division of European countries. Having 28 different views would be an illusion and the end of Europe. We will not let Europe be destroyed by antidemocratic and nationalistic forces. In view of Bratislava and from Bratislava to Rome and further we will promote a united and stronger Union, ensuring more protection for its citizens and a more secure, growth-oriented and social environment.

The migration/refugee challenge needs to be addressed in a coordinated manner, with solidarity and responsibility in Europe, in order to contribute to inclusive societies. Too many people have suffered and lost their lives, this issue deems global attention. We reiterated our agreement on the need to pursue a comprehensive approach, including both European and international engagement. Building on the Valetta Summit, we should aim at further concluding and reinforcing partnerships with countries of origin and transition as a key priority for the European Union. Our commitment to apply the Schengen Borders Code and to implement the EU-Turkey statement is sound. Developing a strong External Investment Plan to reduce migration flows and break the business model of smugglers is of crucial importance. The implementation of the European Border and Coast Guard proposal must be in place before the end of this year.

European economy’s recovery still lags behind, not meeting our citizens’ needs. We should work towards achieving sustainable economic growth and social wellbeing as outlined on the PES roadmap. A strong support to investment is a priority, in the key domains for the future of Europe - digital, economy, energy, climate change. Making full use of flexibility in order to incentivise investment in the strategic fields, such as education, training, research, innovation and culture is also key. Implementation of progressive structural reforms, aiming at achieving full employment and economic and social convergence so as to preserve our social model is equally important

The revision of the MFF should take into account our priorities, work as a tool to boost investment and ensure that the European budget is used in a strategic way to tackle the challenges that Europe faces.

In particular, constructive exemptions, as an investment incentive, from the calculation of public deficit of national co-financing of investment projects, co-financed by the Structural and Cohesion Funds as well as the so-called Juncker Fund. We called upon the Commission to swiftly come forward with proposals on the future of the European Fund for Strategic Investment (EFSI) and strengthen its added value.

Deepening the Economic and Monetary Union and achieving convergence of economic and social policies across Europe is pivotal for addressing current imbalances, including trade surpluses within the Eurozone. In this respect a more balanced policy mix, developing a Eurozone budget and strengthening democratic legitimacy and accountability of the European institutions is crucial.

Continuing to fight against tax avoidance, tax evasion and fiscal dumping as well closing down tax havens is at the top of our priorities. The aim is to address aggressive tax planning and money laundering and establishing fair and redistributive tax systems.

The creation of a strong social union to protect the EU’s labour standards is of pressing importance. A new European pillar of social rights must be defined, notably on working conditions, minimum wage, access to skills and quality jobs and universal access to services in high education, childcare and health care, as included in the Commission’s proposal of March 2016.

Working towards an ambitious agenda for Europe’s Youth, and using all European financial means to deliver on four priorities, namely European Youth Guarantee, European Child Guarantee, ‘Erasmus for all’, European Youth Culture Cheque, remains a core objective.  

Respect of fundamental rights and rule of law is at the core of the European identity and the capstone of our common project. A democratic periodic review is called for in order to allow member stated to address common concerns and discuss among equals the state of health of democratic institutions within the EU.

In June the High Representative released a global strategy for the European Union’s Foreign and Security Policy, the strategy is extremely timely and relevant. It is important to make full use of this constructive approach and to continue the discussion to move forward as a Union and strengthen our defence policy.

The good functioning of the EU Institutions is essential to deliver on the abovementioned priorities. Full use of the existing mechanisms and tools is important. The General Affairs Council is called to play a central role in designing and monitoring the implementation of European Council decisions.

Regarding Brexit it is towards the political and economic benefit of both the EU and the UK to move forward within a reasonable time schedule reducing uncertainty. Negotiations should neither monopolize the European agenda nor be carried out through bilateral negotiations.

At the Summit in Bratislava we will support our vision for a better Europe. We, progressive European Ministers, will continue to call for a change in Europe, in line with our fundamental principle of ensuring democracy, human rights, prosperity and peace in Europe. This is the time not to shy away from bold decisions. It is the time to put the interests of society and citizens at the heart of European policy making and reinvigorate trust in the European project and respecting diversity.

The 60th anniversary of the signature of the Treaties of Rome will be an occasion for confirming our commitment to and re-launching the European project.

We look forward to continuing working together to tackle European challenges.



 

Συμπεράσματα Προοδευτικών Υπουργών Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2016)

Με αφετηρία τη συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Ρώμη στις 15 Ιουλίου, συναντηθήκαμε στην Αθήνα για να συζητήσουμε και να εκτιμήσουμε τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα καθώς και να προετοιμάσουμε την άτυπη συνάντηση κορυφής που θα λάβει χώρα στη Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις: το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, την κατάσταση της οικονομίας, την κοινωνική δυσαρέσκεια, το Βrexit, τα προβλήματα ασφάλειας, την άνοδο του λαϊκισμού, του εθνικισμού και του εξτρεμισμού. Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται: θέλουμε δυνατές και συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε πιο δυνατοί αν απαντήσουμε σε αυτές τις προκλήσεις ενωμένοι και όχι σε μία διαιρεμένη Ευρώπη. Το να προβάλλουμε 28 διαφορετικές απόψεις, θα ήταν παραλογισμός και θα προμήνυε το τέλος της Ευρώπης. Δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη να καταστραφεί από αντιδημοκρατικές και εθνικιστικές δυνάμεις. Ενόψει της Μπρατισλάβας αλλά και από την Μπρατισλάβα στην Ρώμη και πέρα από αυτές θα προβάλλουμε μία ενωμένη και πιο δυνατή Ένωση, προσφέροντας μεγαλύτερη προστασία στους πολίτες, σε ένα κοινωνικό περιβάλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια και ανάπτυξη.

Η μεταναστευτική και η προσφυγική πρόκληση πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμό, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, προκειμένου ο χαρακτήρας της κοινωνίας μας να παραμείνει ανοικτός. Πάρα πολλοί άνθρωποι υπέφεραν και έχασαν τη ζωή τους, πρόκειται λοιπόν για ένα πρόβλημα παγκόσμιας κλίμακας. Επαναλάβαμε την κοινή μας θέση για την ανάγκη μιας συνολικής προσέγγισης η οποία θα περιλαμβάνει ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις. Με αφετηρία την Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτας θα πρέπει να εστιάσουμε και να καταστήσουμε ύψιστη προτεραιότητα της Ε.Ε. τη σύναψη και ενδυνάμωση συμμαχιών με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών. Η δέσμευση μας, να εφαρμόσουμε τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν καθώς και τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι δεδομένη. Η σύνθεση ενός αποτελεσματικού σχεδίου για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και της εξάρθρωσης των δικτύων των διακινητών είναι για μας καθοριστικής σημασίας. Η υλοποίηση της πρότασης για συγκρό-τηση Συνοριο-Ακτοφυλακής θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας υστερεί σε σημαντικό βαθμό και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Θα πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας όπως αυτές υπογραμμίζονται στον Οδικό Χάρτη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η ισχυρή στήριξη στις επενδύσεις σε μία σειρά τομέων όπως η ψηφιακή τεχνολογία, οικονομία, ενέργεια, κλιματική αλλαγή αποτελεί προτεραιότητα για το μέλλον της Ευρώπης. Θα πρέπει επίσης να δείξουμε μεγάλη ευελιξία προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, η επιμόρφωση, η έρευνα, η καινοτομία και ο πολιτισμός. Εξίσου σημαντική είναι η εφαρμογή προοδευτικών δομικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην επίτευξη πλήρους απασχόλησης καθώς και οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης έτσι ώστε να διαφυλαχθεί το κοινωνικό μας μοντέλο.

Η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις προτεραιότητες μας, να λειτουργεί ως εργαλείο προώθησης των επενδύσεων, να εξασφαλίζει ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός χρησιμοποιείται ως στρατηγική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων με τις οποίες αναμετράται η Ευρώπη.

Ειδικότερα, προτάσσουμε ως επενδυτικό κίνητρο την αξιοποίηση της δημιουργικής εξαίρεσης από τον υπολογισμό του δημόσιου ελλείμματος της εθνικής συμμετοχής που καταβάλλεται σε συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία έργα, όπως επίσης και από το επονομαζόμενο Ταμείο Γιούνκερ. Καλούμε την Επιτροπή να παρουσιάσει άμεσα προτάσεις για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και η ταυτόχρονη ολοκλήρωση της σύγκλισης των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες ανισορροπίες όπως είναι τα εμπορικά πλεονάσματα στην Ευρωζώνη. Από την άποψη αυτή καθοριστικής σημασίας είναι μια πιο ισορροπημένη πολιτική η οποία θα συγκροτήσει προϋπολογισμό ευρωζώνης και θα ενδυναμώσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η συνέχιση του κοινής προσπάθειας ενάντια στη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, το δημοσιονομικό ντάμπινγκ καθώς και για την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων, βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Σκοπός μας είναι να αντιμετωπίσουμε τον επιθετικό φορολογικό ανταγωνισμό, το ξέπλυμα χρήματος και να θεσμοθετήσουμε αναδιανεμητικά φορολογικά συστήματα.

Η δημιουργία μιας ισχυρής κοινωνικής ενότητας που θα προστατεύει τα ενωσιακά εργατικά κεκτημένα είναι καίριας σημασίας. Θα πρέπει να προσδιορισθεί ένας νέος ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, ειδικότερα ως προς τις συνθήκες εργασίας, τον κατώτερο μισθό, την πρόσβαση σε δεξιότητες και ποιοτική εργασία, καθώς και ως προς την καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες ανώτερης εκπαίδευσης, βρεφονηπιακής πρόνοιας και υγείας, όπως αυτό περιλαμβάνεται στην σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Μαρτίου 2016.

Παραμένει κεντρική επιδίωξη η επεξεργασία ενός φιλόδοξου θεματολογίου για τους Νέους της Ευρώπης, καθώς και η αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών εργαλείων για την επίτευξη των τεσσάρων στόχων: των Ευρωπαϊκών Εγγυήσεων για τη Νεολαία, των Ευρωπαϊκών Εγγυήσεων για τα Παιδιά, του Εράσμους για όλους και της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Επιταγής για τη Νεολαία.

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και αποτελούν το επιστέγασμα της κοινής μας προσπάθειας. Απαιτείται μια περιοδική αξιολόγηση λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, ούτως ώστε τα κ-μ ΕΕ να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα κοινά τους ζητήματα και να διαβουλευθούν με όρους ισοτιμίας την ποιότητα των δημοκρατικών θεσμών εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Τον Ιούνιο η ‘Υπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης ανακοίνωσε μια Συνολική Στρατηγική για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. Η στρατηγική αυτή είναι άκρως επίκαιρη. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτήν τη δημιουργική προσέγγιση και να συνεχίσουμε τη συζήτηση προκειμένου να προχωρήσουμε μαζί ως Ένωση στα ζητήματα αυτά και να ενισχύσουμε την αμυντική μας πολιτική.

Η σωστή λειτουργία των Ευρωπαϊκών Θεσμών είναι απαραίτητη προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να προωθήσει αποτελεσματικά τις προαναφερθείσες προτεραιότητες. Η αξιοποίηση του συνόλου των υφισταμένων μηχανισμών και εργαλείων είναι σημαντική. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων καλείται να διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όσον αφορά το Βrexit, θα είναι προς το πολιτικό και οικονομικό όφελος της ΕΕ καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, μειώνοντας την αβεβαιότητα. Οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να μονοπωλήσουν την ευρωπαϊκή ατζέντα ούτε όμως να διενεργηθούν σε διμερές επίπεδο.

Στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας θα υποστηρίξουμε το όραμά μας για μια καλύτερη Ευρώπη. Εμείς, οι προοδευτικοί Ευρωπαίοι υπουργοί, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αλλαγή στην Ευρώπη σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές μας διασφαλίζοντας τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ευημερία, την ειρήνη στην Ευρώπη. Τώρα είναι η στιγμή να μην φοβηθούμε τη λήψη τολμηρών αποφάσεων. Είναι η στιγμή να θέσουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας και των πολιτών στο κέντρο του σχεδιασμού της ευρωπαϊκής πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, σεβόμενοι τη διαφορετικότητα.

Η 60ή επέτειος από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης θα αποτελέσει μία ευκαιρία για την επιβεβαίωση της δέσμευσής μας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και την επανεκκίνηση του.

Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις.

..............................

Το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μελών του Ευρωκοινοβουλίου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ.Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα.

Αυτή η συνάντηση σηματοδοτεί την ανάγκη ενός ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις της ΕΕ, αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος συμμετέχει στη συνάντηση, με ανάρτησή του στο twitter.

.............................

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης υποδέχθηκε το πρωί του Σαββάτου 10/9 στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ.Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα, διαδοχικά τον Γάλλο υπουργό Επικρατείας, για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αρλέμ Ντεζίρ, τον Ιταλό υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω πρωθυπουργώ Σάντρο Γκότσι, την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μάρκες, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας Λουίς Γκρες, τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη και τον αντιπρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ενρίκε Γκερέρο, και στη συνέχεια όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στην αίθουσα Φάρος, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της συνόδου. Στη συνάντηση συμμετέχει, επίσης, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών και υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μελών του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, βρέθηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, πολιτικές για την αναβάθμιση της ΕΕ, εμβάθυνση της ενοποίησης, καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, δίκαιη ανάπτυξη, αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ασφάλεια και ενωσιακή εξωτερική πολιτική καθώς και η ενεργός σύνδεση των πολιτών με τους θεσμούς της ΕΕ.

Η συνάντηση ήταν συνέχεια ανάλογης συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπουργών την 15η Ιουλίου στη Ρώμη, στην οποία είχαν προσκληθεί οι Έλληνες υπουργοί Νίκος Παππάς και Νίκος Ξυδάκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)