to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 12.09.2016

Πολιτική

Στο τελικό στάδιο οι προτάσεις για τα εργασιακά - Αιχμή του δόρατος η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Αιχμή του δόρατος από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη διαπραγμάτευση, είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο Γ. Κατρούγκαλος - «Η κατοχύρωση και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας» το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ, στο ίδιο μήκος κύματος


Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται η ατζέντα με τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τις εργασιακές σχέσεις αναμένεται να παραδώσει στον υπουργό Εργασίας το υπόμνημα με τις προτάσεις για τις «βέλτιστες πρακτικές» που υιοθετούνται στην Ευρώπη επί όλων των βασικών αξόνων της ατζέντας των εργασιακών σχέσεων.

Τις «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και το διαπραγματευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Γ. Κατρούγκαλο για το εργασιακό προσδιόρισε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε ως «ακατάβλητο σύμμαχο» το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό. Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας». Συνεπώς, οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και η επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθολογικών και θεσμικών στοιχείων των όρων εργασίας αποτελούν τον σκληρό πυρήνα και το πολιτικό πλαίσιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

«Η κατοχύρωση και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας» ανέφερε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μέσα από την αύξηση των μισθών. Τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί ο παράγοντας εργασία, επειδή, όπως επεσήμανε με έμφαση, «η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση του μισθολογικού κόστους». Αντίθετα, επισήμανε ο πρωθυπουργός, «η αύξηση των μισθών και η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της».

Οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» και η επαναφορά  του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθολογικών και θεσμικών στοιχείων  των όρων εργασίας αποτελούν τον σκληρό πυρήνα και το πολιτικό πλαίσιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Κατά τη διαπραγμάτευση αυτή, η ελληνική πλευρά ανδεικνύει την «απομόνωση» του ΔΝΤ: «Υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δρόμος για τα εργασιακά και αυτός είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, και όχι ο δρόμος που προτείνει το ΔΝΤ», η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού Εργασίας σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Αρραγές εσωτερικό μέτωπο και διεθνής συμπαράσταση»

«Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να μην έχει συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αιχμή του δόρατος, λοιπόν, σε ότι μας αφορά σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι ακριβώς η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», τόνισε πρόσφατα και ο Γ. Κατρούγκαλος. Η ελληνική πλευρά, για την επίτευξη αυτού του στόχου, πέρα από την προσπάθεια που κάνει να έχουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων (προσπάθεια που ανέδειξε και ο πρωθυπουργός στη συνένετυξη Τύπου της ΔΕΘ και συμπυκνώνεται στην συμφωνία των 5 σημείων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων), επιδίωξε και πέτυχε, όπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας, να έχει και ευρωπαϊκή και διεθνή συμπαράσταση στο αίτημα αυτό. Η διεθνής οργάνωση εργασίας πρόκειται να σχολιάσει το πόρισμα της επιτροπής ειδικών που έχει συγκροτηθεί για να υποβάλλει προτάσεις για το πως θα γυρίσουμε πίσω στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίσης, στις 16 και 17 του μηνός το υπουργείο Εργασίας διοργανώνει  διεθνές συνέδριο με την παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών συνδικάτων, των άλλων ευρωπαϊκών κοινωνικών εταίρων, των υπουργών Εργασίας της Αυστρίας και της Πορτογαλίας «ακριβώς για να εξασφαλίσουμε υποστήριξη στις εθνικές μας θέσεις αλλά και για να δείξουμε ότι ακραίες απόψεις νεοφιλελεύθερος που δεν θέλουν τα εργασιακά δικαιώματα δεν έχουν θέση στην Ευρώπη».

Αποτέλεσμα εικόνας για υπουργείο εργασίας left.gr

Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων

Συνεκτιμώντας τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης και των συνδικάτων για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της ελεύθερης διαπραγμάτευσης των μισθών μέσα από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων, αναδεικνύεται ως μείζον θέμα το «ξεπάγωμα» της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Στο συγκεκριμένο θέμα, όπως υπενθυμίζει σχετικό ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής» εξακολουθεί να ισχύει η ρύθμιση του ν. 4024/11, άρθρο 37, που προβλέπει ότι «όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και πάντως δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους εργασίας εθνικών συλλογικών συμβάσεων». Σημειώνεται ότι στο θέμα αυτό οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές προβλέπουν την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου:

Ο Γ. Κατρούγκαλος για το Συνέδριο

Με δήλωσή του στην “Αυγή” της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι στόχος του Συνεδρίου είναι η ενίσχυση των ελληνικών θέσεων η επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα. "Όπως καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο με την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων υπέρ της εθνικής γραμμής διαπραγμάτευσης, έτσι επιδιώκουμε να έχουμε μία ανάλογη κοινωνική συμμαχία των δυνάμεων της εργασίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αμφισβήτηση, άλλωστε, του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου από τον νεοφιλελεύθερο φονταμενταλισμό δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά όλη την ήπειρό μας”.

Το συνέδριο αποτελεί, ταυτόχρονα, συμβολή στον παγκόσμιο διάλογο που διοργανώνουν η ΔΟΕ για το μέλλον της εργασίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νέο πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν υπουργοί Εργασίας, η ηγεσία των Ελλήνων και Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

Ο υπουργός Εργασίας τονίζει τον αντικειμενικό στόχο του συνεδρίου ενόψει της διαπραγμάτευσης σημειώνοντας ότι «τα συμπεράσματα του συνεδρίου επιδιώκεται να αποτελέσουν σημαντική συμβολή στην επερχόμενη εθνική διαπραγμάτευση για την αγορά εργασίας στη χώρα μας».

Στην ερώτηση αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα εργασιακά ξεκινάει από καλύτερη αφετηρία σε σχέση με παλαιότερες απαιτήσεις και αν η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση περιορίζεται στο να αποκρούσει ενδεχόμενες ακραίες απαιτήσεις, όπως ήδη διατυπώνονται κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει:

«Ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των δύο πρώτων Μνημονίων, η απορρύθμιση στη χώρα μας είναι γενικευμένη: οι κοινωνικοί εταίροι δεν μπορούν να διαπραγματευθούν για τον ελάχιστο νόμιμο μισθό, ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις έχουν απομείνει και οι επιχειρησιακές υπερισχύουν πάντα των κλαδικών συμβάσεων. Όλα αυτά δημιούργησαν μία εργασιακή ζούγκλα, τη συνέχεια της οποίας δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε. Για τον λόγο αυτόν, για πρώτη φορά στα εργασιακά δεν αμυνόμαστε απλώς στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά διαπραγματευόμαστε θετικά και επιθετικά».

Στο διεθνές συνέδριο, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν:

Deborah Greenfield, αναπληρώτρια γενική δ/ντρια Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στον τομέα της πολιτικής. Susan Hayter, ανώτερη εμπειρογνώμονας στις Εργασιακές Σχέσεις, Διεθνές Γραφείο Εργασίας.Alois Stöger, υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Καταναλωτή, Αυστρίας. José António Vieira da Silva, υπουργός Εργασίας Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πορτογαλίας. Luca Visentini, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).Esther Lynch, ομοσπονδιακή γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).Maria-Luz Vega, συντονίστρια της Πρωτοβουλίας της ΔΟΕ για το Μέλλον της Εργασίας. Susanne Wixforth / Andreas Botsch, Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (DGB) Γερμανίας. Ramón Baeza, Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Εργατικών Επιτροπών (CCOO), Ισπανίας. Fausto Durante, Ιταλική Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGIL).Valeria Ronzitti, γενική γραμματέας Ευρωπαϊκού Κέντρου Εργοδοτών και Επιχειρήσεων (CEEP).Thomas Handel, πρόεδρος Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτής. Χρήστος Γιακουμόπουλος, διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)