to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:04 | 12.09.2016

Κοινωνία

Έχουμε όλοι ανάγκη το ΕΣΡ

Η συγκρότηση του ΕΣΡ αποτελεί νούμερο ένα προϋπόθεση, ώστε το νέο τηλεοπτικό τοπίο να χτιστεί σε βάσεις νομιμότητας και διαφάνειας, ποιότητας προγράμματος, με σεβασμό στον τηλεθεατή, με έλεγχο και λογοδοσία. Το ΕΣΡ ελέγχει την τήρηση της δεοντολογίας στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές, σύμφωνα με τις αρχές της πολυφωνίας και της ίσης μεταχείρισης.


Αν και η ρητορική της Ν.Δ. είναι προσανατολισμένη να αποδίδει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης την αρμοδιότητα να μοιράζει άδειες, η ανεξάρτητη αρχή έχει επίσης έναν σημαντικό εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο για το περιεχόμενο της τηλεόρασης και για τη λειτουργία της, ρόλο τον οποίο δεν ασκεί, καθώς εκκρεμεί η συγκρότησή της, ακριβώς χάρη στις... προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συγκρότηση του ΕΣΡ αποτελεί νούμερο ένα προϋπόθεση, ώστε το νέο τηλεοπτικό τοπίο να χτιστεί σε βάσεις νομιμότητας και διαφάνειας, ποιότητας προγράμματος, με σεβασμό στον τηλεθεατή, με έλεγχο και λογοδοσία. Το ΕΣΡ ελέγχει την τήρηση της δεοντολογίας στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές, σύμφωνα με τις αρχές της πολυφωνίας και της ίσης μεταχείρισης. Ελέγχει εάν ξεπερνάται το όριο του διαφημιστικού χρόνου και εάν προβάλλεται γκρίζα διαφήμιση. Ελέγχει εάν προβάλλονται ακατάλληλα προγράμματα σε ώρες που παρακολουθούν παιδιά. Εάν παραπλανάται ή εξαπατάται το κοινό με τυχερά παιχνίδια. Εάν τηρούνται οι ποσοστώσεις για ευρωπαϊκό πρόγραμμα και οι υποχρεώσεις για την «τοποθέτηση προϊόντων». Στο ΕΣΡ προσφεύγουν οι τηλεθεατές για καταγγελίες τους, αλλά και τυχόν προσβολή της προσωπικότητάς τους από τους σταθμούς.

Αυτές και πολλές άλλες είναι αρμοδιότητες του ΕΣΡ, το οποίο δεν συγκροτείται κοντά έναν χρόνο τώρα εξαιτίας της άρνησης της Ν.Δ. να συναινέσει. Αποτέλεσμα, η κατάσταση στην τηλεόραση να έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι, καθώς οι σταθμοί δεν ελέγχονται από πουθενά.

Α.Γ.Ν. - ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)