to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 08.09.2016

Πολιτική

Ν. Τόσκας: «Η θεομηνία στην Καλαμάτα έπληξε τις φτωχογειτονιές - Απών ο Σαμαράς»

Ν. Τόσκας: Ο Σαμαράς... «δεν φάνηκε» στην Καλαμάτα - Και στρατιωτικά μέσα στην Πολιτική Προστασία - Την συστηματικότερη και εκτενέστερη εμπλοκή δυνάμεων και μέσων του στρατού στην Πολιτική Προστασία συζητούν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας, όπως είπε ο Ν. Τόσκας Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ.Αρβανίτη, υπογραμμίζοντας παράλληλα την απουσία του πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την επομένη της θεομηνίας.


«Ήταν μία θεομηνία πραγματική αυτό που συνέβη, με βροχόπτωση που ξεπερνούσε κάθε συνηθισμένο όριο, με 130-140 χιλιοστά βροχής μέσα σε μία ημέρα», είπε ο κ.Τόσκας. Όπως σημείωσε, οι περιοχές που επλήγησαν στην Καλαμάτα ήταν οι φτωχογειτονιές της, εγκαταλελειμμένες χρόνια, χωρίς υποδομές, χωρίς έργα αποστράγγισης, παρά το ότι από η περιοχή «έχει αναδείξει πρωθυπουργό», όπως σημείωσε, «ο οποίος δεν φάνηκε».

Ο κόσμος ήταν αγανακτισμένος με το δήμαρχο αλλά και «προηγούμενες καταστάσεις που τους άφησαν χωρίς υποδομές ... κάποιοι καλοθελητές στα κανάλια παρουσίασαν ότι τα παράπονα αυτά ήταν εναντίον μας. Καθόλου εναντίον μας δεν ήταν, ίσα-ίσα εμείς τολμήσαμε και πήγαμε εκεί που ήταν το πρόβλημα, στις φτωχογειτονιές αυτές, κοιτάξαμε τι μπορούμε να κάνουμε», όπως ξεκαθάρισε.

Συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

«Από παντού ακούσαμε τα καλύτερα λόγια ... η πυροσβεστική υπηρεσία ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στον πολίτη ... με αυτοθυσία βοήθησαν ... Αυτοί πράγματι σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν με λίγα μέσα, δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη σε μερικές περιπτώσεις. Έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα σε θέματα εξοπλισμού, οργάνωσης και δομής», είπε ο κ. Τόσκας.

Όπως υπογράμμισε, «προσπαθούμε να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και να συμπληρώσουμε τα κενά, αυτούς τους χαλεπούς καιρούς ... σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται δομικές αλλαγές που δεν απαιτούν χρήματα, ή η συμπλήρωση ατομικού εξοπλισμού, που δεν απαιτεί πολλά, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις».

«Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας για να εμπλέξουμε περισσότερα στρατιωτικά μέσα ... Μπορούν να γίνουν σωστές κινήσεις και θα μπορούσαν να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια, δεν χρειάζονταν πολλά χρήματα ... βέβαια, όταν υπήρχαν, δεν έγιναν ούτε τα βασικά», υπενθύμισε ο υπουργός.

Οι συναντήσεις μετά την θεομηνία

Οι καταστροφές ήταν πολύ μεγάλες, όπως έγινε κατανοητό από αέρος, όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές μαζί με τους Χρήστο Σπίρτζη (υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), Αλ. Χαρίτση (υφυπουργό Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ).

«Οι βουλευτές της περιοχής ήταν εκεί, είδαμε την κατάσταση, άσχημη κατάσταση και στη Μεσσηνία και στη Λακωνία», όπως είπε, καθώς έχουν πληγεί αγροτικές περιοχές και ένα κομμάτι του αστικού ιστού της Καλαμάτας και γύρω περιοχών».

Στο κτίριο της Περιφέρειας, στην Καλαμάτα, έγινε συνάντηση των αρμοδίων, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Τατούλη και άλλων τοπικών παραγόντων. «Έγινε μία καθαρή συζήτηση με πρακτικές προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες της περιοχής ... πάρθηκαν αποφάσεις σε σχέση με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στις περιοχές της Μεσσηνίας και Λακωνίας που επλήγησαν, όπως είπε ο κ. Τόσκας.

Με την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» διευκολύνονται έργα που πρέπει να γίνουν γρήγορα από την Περιφέρεια και τους Δήμους, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο κ. Σπίρτζης εξέτασε το θέμα των υποδομών και ο κ.Χαρίτσης την διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και την διευκόλυνση ατόμων με υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

 

Ακούστε:

 
 
Oλόκληρη η συνέντευξη του Ν. Τόσκα:
 

Δημοσιογράφος: Είδα την ανακοίνωση που έβγαλε και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και μπορεί ο κόσμος να την διαβάσει και στο stokokkino.gr. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η εκτίμηση, η κυβερνητική, κεντρικά πια, για αυτό που συνέβη στις πληγείσες περιοχές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ήταν μια θεομηνία πραγματική αυτό που συνέβη με ποσοστό βροχόπτωσης που ξεπερνούσε κάθε συνηθισμένο όριο.

Ήταν 130 χιλιοστά μέσα σε μια μέρα, 140, κάπου τόσο. Ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό βροχής. Έκανε πολύ μεγάλες καταστροφές. Πετάξαμε χθες με το Χρήστο τον Σπίρτζη, τον Αλέξη τον Χαρίτση και οι βουλευτές της περιοχής ήταν εκεί.

Είδαμε την κατάσταση, άσχημη κατάσταση και στη Λακωνία και στην Μεσσηνία. Έχουν πληγεί πολλές αγροτικές περιοχές και έχει πληγεί και ένα κομμάτι του αστικού ιστού της Καλαμάτας και κάποιων περιοχών γύρω.

Εμείς προσπαθήσαμε, πήγαμε κατευθείαν στη συζήτηση που έγινε στο κτίριο της Περιφέρειας στην Καλαμάτα, ήταν ο Περιφερειάρχης ο κύριος Τατούλης, ήταν και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Έγινε μια καθαρή συζήτηση με πρακτικές προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες της περιοχής. Πάρθηκαν αποφάσεις που έχουν σχέση με την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και των περιοχών της Μεσσηνίας που επλήγησαν αλλά και της Λακωνίας. Δηλαδή, αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διευκολύνει κάποια έργα που πρέπει γρήγορα να γίνουν από πλευράς Περιφέρειας και Δήμων για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες, να αποσυμπιεστεί η κατάσταση.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος ο Σπίρτζης εξέτασε το θέμα των υποδομών και ο Αλέξης ο Καρίτσης εξέτασε το θέμα της διάθεσης κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και της διευκόλυνσης κάποιων ανθρώπων, που έχουν δάνεια, που έχουν υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τι μπορεί να γίνει.

Και στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές, που είναι οι φτωχογειτονιές της Καλαμάτας. Είναι οι περιοχές αυτές που ήταν εγκαταλειμμένες χρόνια κύριε Αρβανίτη. Χωρίς υποδομές, χωρίς υδραυλικά έργα και έργα αποστράγγισης στην περιοχή, εγκαταλελειμμένες περιοχές.

Μια περιοχή, η οποία έχει αναδείξει Πρωθυπουργό -μην ξεχνιόμαστε- και ο οποίος δεν φάνηκε από όσο ξέρω χθες. Ο κόσμος αγανακτισμένος, όχι με μας, αλλά αγανακτισμένος με τον Δήμαρχο και με προηγούμενες καταστάσεις, που τους άφησαν χωρίς υποδομές.

Μας εξέφραζε τα παράπονά του, βέβαια κάποιοι καλοθελητές σε κάποια κανάλια παρουσίασαν ότι αυτά τα παράπονα ήταν εναντίον μας. Καθόλου εναντίον μας δεν ήταν, ίσα - ίσα εμείς τολμήσαμε και πήγαμε εκεί που είναι το πρόβλημα, στις φτωχογειτονιές αυτές, τις εγκαταλελειμμένες και κοιτάξαμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά απευθύνονταν τα παράπονα σε αυτούς που είχαν λόγους να απευθυνθούν.

Δημοσιογράφος: Και στο κράτος…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και στο κράτος γενικότερα που τους άφησε τόσα χρόνια ανοχύρωτους.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, ακούσαμε και από το ρεπορτάζ που ήρθε από το «messinia.gr» από το συνάδερφο εκεί, συνεργάτη μας και φίλο, ότι το προσωπικό, αυτό που εσείς προΐσταστε έπεσε στη μάχη αμέσως και είναι πάρα πολύ ωραίο πράγμα αυτό. Καταρχήν ότι ο κόσμος εργασίας, ο ένστολος πολίτης δηλαδή, που εργάζεται για το ελληνικό κράτος, δίνει τη μάχη. Υποδομές έχουν στα χέρια τους; Και εγώ θα ρωτήσω αυτό στον αρμόδιο Υπουργό, αν θα ενισχυθούν και πώς θα ενισχυθούν τα σώματα αυτά, που είναι της πρώτης γραμμής.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Από παντού κύριε Αρβανίτη ακούσαμε τα καλύτερα λόγια για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία ήταν από τη πρώτη στιγμή δίπλα στον πολίτη και έκανε ό,τι μπορούσε.

Οι άνθρωποι με αυτοθυσία βοήθησαν τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών. Αυτοί οι άνθρωποι πράγματι σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν με λίγα μέσα. Πράγματι δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη σε μερικές περιπτώσεις. Έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα στα θέματα του εξοπλισμού, στα θέματα της οργάνωσης και της δομής του Πυροσβεστικού Σώματος, κάτι αντίστοιχο και στην αστυνομία.

Προσπαθούμε να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, να συμπληρώσουμε τα κενά αυτούς τους χαλεπούς καιρούς με τα λίγα χρήματα. Υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης, γιατί χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις δομικές αλλαγές, που ίσως δεν χρειάζονται και πολλά χρήματα ή καθόλου. Και είναι περιπτώσεις που χρειάζεται να συμπληρώσουμε εξοπλισμό ατομικό, που δεν κοστίζει πολύ, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα στα θέματα της ενίσχυσης πολιτικής προστασίας. Είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Άμυνας να δούμε πώς μπορούμε να εμπλέξουμε περισσότερα στρατιωτικά μέσα προκειμένου να ενισχύσουμε αυτά τα ζητήματα.

Βλέπουμε ότι μπορούν να γίνουν κινήσεις σωστές και θα μπορούσαν να είχαν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί πολλά χρήματα δεν χρειάζονταν.

Βέβαια την εποχή που υπήρχαν αυτά τα χρήματα δεν έγιναν ούτε τα βασικά και ξέρετε τα παραδείγματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Δημοσιογράφος: Και να πω και κάτι το οποίο δεν πέρασα τελευταίο. Εντάξει, αυτό είναι που λέει “κλέβεις εκκλησία», αλλά επειδή δεν πέρασε. Πήραμε θέση σε αυτήν εδώ την εκπομπή αρκετές φορές σε εσάς, τι θα γίνει με την απελευθέρωση ουσιαστικά αστυνομικών δυνάμεων από ευυπόληπτους πολίτες και ισχυρούς και η δράση αυτών στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή ουσιαστικά εκεί που υπάρχει ανάγκη, στις ελληνικές γειτονιές, στις Αθηναϊκές, στις γειτονιές της χώρας. Έχουμε, λοιπόν, εξέλιξη σε αυτό, θα ήθελα να μας την πείτε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Αρβανίτη, έχω πει ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα αποδεσμευθούν 700 αστυνομικοί και γύρω στα 80 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες από εντός εισαγωγικών ή εκτός, υψηλά πρόσωπα, όπου δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη ασφάλειας ή δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη ασφάλειας.

Μπορούν να μειωθούν σε κάποια πρόσωπα προκειμένου να ενισχύσουμε την προστασία του ανυπεράσπιστου σε πολλές περιπτώσεις πολίτη και ειδικά σε ευαίσθητες και προβληματικές περιοχές.

Κάποιοι νομίζουν ότι είπαμε λόγια. Ας περιμένουν λίγες μέρες. Θα ενισχυθεί η προστασία του πολίτη και ας αντιδρούν κάποιοι, ας γκρινιάζουν κάποιοι ή ας θέλουν υπερπροστασία κάποιοι. Ας προστατεύσουμε και τον απλό ανυπεράσπιστο πολίτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)